Nieuws

In the spotlight: Jan Posma

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

Zo nu en dan laat Donar haar achterban kennismaken met iemand die betrokken is bij Donar. Deze keer is het de beurt aan sportcardioloog Jan Posma.

Jan Posma is een geboren en getogen Groninger. Geboren aan de Verlengde Hereweg en daarna verhuisd naar de Ebbingestraat. Tijdens zijn verschillende studies is hij altijd in het centrum van Groningen blijven wonen. Na de middelbare school wilde hij geneeskunde gaan studeren, maar hiervoor werd hij helaas een paar keer uitgeloot. Jan gaf echter niet op en toen hij na twee jaar natuurkunde studeren toch werd ingeloot heeft hij de studie geneeskunde opgepakt. Je krijgt als student dan een stad toegewezen en Jan was heel blij, dat het Groningen werd. Na zijn studie geneeskunde is hij ook afgestudeerd als cardioloog. Daarna kon hij gelijk aan de slag in het RKZ (Rooms Katholieke Ziekenhuis). Later werd dit het Martini Ziekenhuis aan de van Swietenlaan. In het begin van zijn carrière had Jan 3 deeltijdbanen. In het RKZ, het Diaconessenziekenhuis en het UMCG. Vanaf 1995 heeft hij een vaste werkplek in het Martini Ziekenhuis als cardioloog. In 1996 is Jan gepromoveerd op een onderzoek over een erfelijke hartziekte, die lijkt op een sporthart. Je spreekt van een sporthart indien het hart vergroot is en/of een verdikte hartspier heeft.

Naast zijn werkzaamheden als algemeen cardioloog en sportcardioloog, is Jan deelopleider van sportartsen. Tijdens die studie moet je 1 jaar sportcardiologie, 1 jaar orthopedie en dan nog 2 jaar sportgeneeskunde volgen. Jan is verantwoordelijk voor het jaar sportcardiologie tijdens de sportartsenopleiding sinds 2007. Inmiddels zijn er 6 sportartsen werkzaam in het OMNIUM en het Martini Ziekenhuis. Er wordt voor de keuringen gebruik gemaakt van het OMNIUM, omdat daar het nieuwste van het nieuwste staat qua testapparatuur. In het Martini Ziekenhuis worden de sporters verder bekeken en gecontroleerd.

In 2015 toen Jan zijn Patricia ontmoet heeft is hij mede door haar besmet geraakt met het blauwe Donar virus. Min of meer op datzelfde moment kwam bij Donar de vraag om uitgebreidere keuringen te doen. Jan keurde toen al een aantal jaren de voetballers van FC Groningen. In de voetbalwereld zijn ze daar verder mee. De FIBA (basketbal) heeft daar geen strakke richtlijn voor. De UEFA (voetbal) heeft daar, in tegenstelling tot de FIBA, hele strenge richtlijnen voor opgesteld. Daarin staat precies aangegeven hoe zo’n keuring eruit moet zien betreffende het bloedonderzoek en wat de orthopeed, de cardioloog en de diëtiste moeten bekijken. Aangezien Donar op een hoog niveau speelt is het erg belangrijk dat de spelers medisch goed gekeurd worden. Daarom hanteren Jan en zijn medisch team de strikte richtlijnen van de UEFA ook voor Donar. Het is zelfs zo strikt, dat pas nadat alle uitslagen van de onderzoeken goedgekeurd zijn, de spelers aan de trainingen mogen beginnen. Jan geeft aan de staf van Donar zijn bevindingen door. Indien ook de werkvergunningen geregeld zijn kunnen ze starten met de eerste training.

De keuring gebeurt door een heel team van specialisten zoals: een sportarts en orthopeed dr. Sietsma en fysiotherapeut Edwin Keijzer. Tevens begeleid een diëtist het gehele seizoen de spelers, die vooral kijkt of ze goede voeding binnen krijgen. Er wordt ook gekeken naar de hoeveelheid en de kwaliteit van het drinken in het dagelijks patroon en vooral ook tijdens de wedstrijd.

Op de dag van de keuring wordt er een heel carrousel aan onderzoeken afgewerkt. Voorafgaand wordt er samen met de speler een lijst ingevuld met vragen zoals: zijn er (erfelijke)ziektes in de familie, waar heb je eerder gespeeld en wat voor blessures heb je gehad? Het vetpercentage wordt gemeten: zijn ze goed afgetraind of hebben ze overgewicht?

Verder wordt er een algeheel lichamelijk onderzoek gedaan en een inspanningstest in de vorm van een VO2max meting. Dit is een inspanningstest, die op de loopband plaats vindt. Normaal gesproken is dit een test, die op de fiets afgenomen wordt. Omdat meerdere Amerikanen echter geen fietservaring hebben, gaf de uitslag geen goed beeld. Tijdens die VO2max test kijkt cardioloog Jan Posma naar de capaciteit van het lichaam hoe het de zuurstof op neemt, trainingszones van de hartslag, welke hartslag is optimaal voor een training, zijn er ritmestoornissen en of er zuurstofgebrek is tijdens de training. Verder bekijkt de orthopeed tijdens de test naar het looppatroon om te kijken of er problemen zijn in de knieën en heupen. Aan de manier van lopen kun je meestal al zien of hiervan sprake is. Het hele medische team staat rond de loopband om later samen hun bevindingen te bespreken.

Na de loopbandtest gaan de spelers naar fysiotherapeut Edwin Keizer (over zijn achtergrond kunt u hier meer lezen!), die hen ook nog helemaal gaat onderzoeken. Of de gewrichten, de rug enz. goed zijn en of er potentieel zwakke plekken zijn, waar ze met de trainingen rekening mee moeten houden. Mede hierdoor krijgt elke speler een op maat aangeleverd trainingsschema mee om te proberen blessures te voorkomen en de training nog optimaler te krijgen.

Daarna gaat de speler naar het Martini Ziekenhuis voor een uitgebreide ECHO van het hart om te kijken naar de kracht van het hart en/of er (aangeboren)afwijkingen zijn. Aan het einde van de keuring wordt er een uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Jan Posma verklapt nog even, dat hij veel vertrouwen heeft in het nieuwe seizoen, want volgens hem zijn de spelers topfit! En dat is één van de opdrachten, die de spelers vóór de zomer hebben gekregen om topfit in Nederland te arriveren. Uiteraard wordt dit via een fitheid test gecheckt.

Het leuke voor Jan aan de medische keuring is volgens hem, dat hij de enige is die letterlijk in alle harten van de spelers heeft gekeken door middel van de ECHO en volgens Jan zijn ze allemaal blauw. Dat geeft voor hem ook de meerwaarde aan een wedstrijd kijken, omdat hij weet hoe hun lichaam in elkaar zit en de prettige gesprekken die hij voert met de spelers tijdens de onderzoeken.

Ik kan u wel verzekeren, dat Jan zelf ook een blauw hart heeft. Het enthousiasme en de bevlogenheid waarmee hij over Donar en zijn werk als sportcardioloog praat is zeer groot. Dat Jan en zijn vrouw Patricia proberen om alle thuiswedstrijden te bezoeken zal u dan waarschijnlijk niet verbazen. Tenzij hij zijn dienst moet draaien in het Martini Ziekenhuis. Ze reizen zelfs de spelersbus achterna naar o.a. Zwolle, Leiden, Amsterdam en Leeuwarden om de uitwedstrijden te bekijken.

Een enkele keer gebeurt er in het publiek wat of met een speler op de wedstrijdvloer en dan schakelt hij even over van fan naar arts en bied hij de helpende hand. Zo is hij vorig seizoen met een speler van Leiden tijdens de wedstrijd in Leiden naar het ziekenhuis gegaan.

Als afsluiting van ons gesprek wil Jan graag vermeld hebben, dat Patricia en hij eerder naar Martiniplaza komen om aanwezig te zijn bij de voorbeschouwing van de wedstrijd door Meindert van Veen. Het luisteren hiernaar is een aanrader.

Cora Zumkehr

Dit stuk verscheen origineel in het programmaboekje van de wedstrijd Donar vs. Apollo Amsterdam op 02-10-2019.

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren