Nieuws 10 januari 2018

Namens het bestuur van Donar door Gert-Swaving uitgesproken op de nieuwjaarsreceptie op 10 januari 2018 in MartiniPlaza.

“Europa is onze norm”

Dames en heren, geachte fans van Donar,

Wat hebben wij toch een geweldige afspraak met elkaar! Het is van niemand, je kunt het niet vastpakken, maar ieder van ons draagt er op zijn of haar eigen manier aan bij, en daarom is het er: ons Donar! Dat is #together in optima forma!

En dat doen we goed. Bas heeft daar net uitvoerig bij stilgestaan. En ook vandaag zijn we daar getuige van. Voor het tweede jaar achter elkaar bereiken we de tweede ronde van de Europe Cup, en wie weet wat hierna nog komt. En zoals u weet, houden de ambities van onze thuisgemeente Groningen niet op bij de gemeentelijke, provinciale of nationale grenzen. Die Groningse ambities krijgen steeds meer een internationaal en Europees karakter. En dat geldt zeker ook voor ons.

Daar wil ik het met u over hebben, vandaag, bij de eerste thuiswedstrijd van Donar in 2018. Europa. Om precies te zijn over het belang van Europa voor ons, voor Donar, voor het Nederlandse basketbal.

Het belangrijkste om vast te stellen is dat wij samen Europa “ontdekt” hebben. Nog niet zo lang geleden zaten we met net boven de 1000 man naar een Europese wedstrijd te kijken, nu zijn we regelmatig uitverkocht. Ik noem de wedstrijd tegen Lukoil Academic vorig seizoen, of tegen de Antwerp Giants een maand geleden. Wát een thriller was dat. En ook vandaag zijn we weer met meer dan 3500 toeschouwers.

Het ís dus de moeite waard.

En het maakt óns de moeite waard, voor spelers. We spelen in Europa en we zijn succesvol in Europa. Dat lonkt. Daar wil je bij horen. En dat hebben wij ook nodig: want om Europees mee te doen moet je een diepe bank hebben. Daar zetten we op in, ook de komende jaren.

Het schip met geld komt niet binnenvaren zodra je Europees speelt. Geen mega TV-opbrengsten. En het is duur. Denk aan reiskosten, hotels, visa, livestreams, de kosten van de officials, ga zo maar door. Maar samen zijn we erin geslaagd dat mogelijk te maken.

Europa stelt hoge eisen. Aan de zaal, de kleedkamers, de persruimte, dopingcontrole, de media-uitingen, livestream, aan de kleding: als het logo van het kledingmerk te groot is moeten we dat afdekken. En als iets niet klopt, krijg je een boete. De lijst met boetes is lang, de FIBA is streng. Je wilt toch? Regel het maar.

Ja, we willen. Want het staat voor kwaliteit, voor een professionele uitstraling. Dat is de basis van succes. En dat willen we niet alleen voor Donar in Europa, maar ook in de DBL. Uniformiteit in regelgeving hoort hierbij. De FIBA-regels zijn daarbij het uitgangspunt. Want Europa is voor ons de norm.

Ik wens jullie allemaal een gezond en geweldig 2018!

Gert-Jan Swaving
Secretaris Donar

Beste Donar-supporters,

Van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie aan de vooravond van de 98ste Europese wedstrijd in de historie van de club. Laat ik beginnen iedereen een gezond en mooi basketbaljaar toe te wensen. Welke wedstrijden er voor mij als fan bovenuit sprongen? Den Bosch-thuis, 77-69. Een echte ‘alley fight’, een straatgevecht. Misschien liet Den Bosch zich bij die wedstrijd in februari al teveel in de kaarten kijken met het oog op de latere halve finales van de play-offs. Het was een geweldige opmaat naar de bekerfinale van 26 maart, die in MartiniPlaza werd gewonnen van, hoe kon het ook anders, Zwolle.

De finalereeks van de play-offs tegen Zwolle was onvergetelijk. De uitwedstrijd op 21 mei in Zwolle was een extra thuiswedstrijd met massale ondersteuning vanuit Groningen. Vier dagen later werden we kampioen en in de dagen erna werd er op gepaste wijze stilgestaan bij het kampioenschap. We stonden op de Grote Markt en mochten met enkele tientallen fans aanwezig zijn bij de afterparty in het Newscafe. Zes prijzen in drie seizoenen!

Voor de leden van de Supportersvereniging waren er tripjes naar Oldenburg, de finalewedstrijden in de play-offs, de traditionele barbecue. We hebben gebowld met de spelers van de selectie, we zagen fans het leden land door crossen, we zagen supporters in Denemarken, Frankrijk, België en volgende week gaan ruim dertig fans met de bus naar Mons. Ook naar Cyprus reizen weer fans af. Hartstikke leuk om te zien.

In januari was er een uitverkocht huis tegen Lukoil, ongeëvenaard in Europa en een compliment na jarenlang aansturen op een betere bezetting bij deze doordeweekse Europese duels. Afgelopen december tegen Antwerp opnieuw uitverkocht! Schitterend. En dan beide keren nog winnen ook! In totaal ZEVEN keer meer dan 4.000 toeschouwers bij thuisduels in 2017.

Tegenvallers waren er toch ook. We moesten de supercup laten aan Zwolle. En dat nog wel in eigen hal. Dat deed wel even zeer. Nooit eerder won een tegenstander IN MartiniPlaza een prijs. Dan was er onlangs die zure nederlaag tegen Aris, een papieren 0-20. En een al even zure 20-0 overwinning op Weert. Apart waren die twee thuiswedstrijden van Donar die in Leeuwarden en Leek moesten worden gespeeld. Daar hebben we toch het beste van gemaakt, en hoe? Door een uitstekende samenwerking met de club, hebben we onze ‘magische’ sfeer kunnen meenemen. Zestig kilometer en twintig kilometer verderop.

Diezelfde sfeer hopen we ook vanavond weer te kunnen meemaken, tegen opnieuw een gelijkwaardige Europese tegenstander. Op deze plaats wil ik ze nog maar eens extra bedanken, onze trommelaars, de sfeermakers die het mogelijk maken dat onze avondjes Donar nog indrukwekkender en onvergetelijker worden. Een applaus is op zijn plaats!

Hopelijk is er dit jaar ook nieuws te melden over MartiniPlaza. Want tot onze spijt en ook ergernis zijn we ondanks de komst van het Donar Café nog niet echt opgeschoten in de plannen onze fans een sfeervolle en geschikte plek te geven om voor én na de wedstrijden met elkaar te kunnen voor- en nabeschouwen.

Het contact met het bestuur en managementbureau van Donar over diverse dossiers zoals seizoenkaarten, Europese wedstrijden en merchandise zijn serieus en steeds intensiever. Op elk vlak maken we vorderingen, maar ook hier is zeker nog ruimte voor verbetering. Als Donar structureel wil meespelen in Europa dan zal de organisatie ook verder moeten worden uitgebouwd. We zijn dan ook blij met de komst van Marion Arends in het bestuur van de club.

Dan kom ik tot de afronding; een topjaar, maar met ruimte voor verbetering! Met alle ervaringen gaan we met zijn allen op jacht naar meer successen. Hopelijk zal er eind maart en eind mei gepiekt worden en kunnen we begin 2019 terugblikken op een ongekend basketbaljaar en nog meer Europese avonturen. En laten we ook zeker niet te vergeten te genieten van deze voor Donar uitzonderlijke tijden. We hopen dat de concurrentie in Nederland ons kan blijven bijbenen en de spanning in de play-offs wat groter is dan afgelopen jaar. Want winnen blijft -wat mijzelf betreft- toch het leukste als het niet gaat wennen…

Ik dank jullie voor de aandacht!

Bas Kammenga 
Voorzitter SV Donar

Traditiegetrouw is vandaag voorafgaand aan de eerste thuiswedstrijd de Nieuwjaarstoast uitgebracht in de Topsport Lounge van MartiniPlaza. Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst spraken secretaris Gert-Jan Swaving en SV Donar voorzitter Bas Kammenga. Hun speeches leest u hieronder terug.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS