Nieuws 15 januari 2017

Zaterdag 14 januari was de nieuwjaarsreceptie van Donar voorafgaand aan de wedstrijd Donar vs. ZZ Leiden. Tijdens deze receptie namen secretaris Gert-jan Swaving en voorzitter van SV Donar, Bas Kammenga het woord. Leest u hieronder terug wat hun boodschap was.

Beste Donar-supporters,

Voordat Gert-Jan Swaving zo dadelijk het woord neemt om namens het bestuur van Donar terug te blikken en vooruit te blikken, zal ik dat doen namens de Supportersvereniging Donar en door de bril van de fans die we allemaal zijn, zoals we hier staan: seizoenkaarthouders, BBC-leden, sponsors, vrijwilligers.

Ruim een jaar geleden stonden we ook op deze plek. Toen aan de vooravond van een wedstrijd die niet afliep zoals iedereen vooraf had gehoopt en verwacht. Donar verloor van Apollo uit Amsterdam en lag uit de beker. Achteraf hadden we daarmee ook het sportieve dieptepunt gehad. Door de overige 363 dagen van 2016 werd het een legendarisch jaar. In Nederland konden alleen Landstede en Leiden ons af te toe een overwinning afsnoepen.

De zegetocht naar de vijfde landstitel in de clubgeschiedenis voerde ons via Rotterdam gelukkig ook nog door Leiden en Zwolle, zodat het kampioenschap kon worden verdiend door de zwaarste tegenstanders ook in de play-offs nog eens te verslaan. Als nummer 3 van de ranglijst heb je deze mogelijkheid. De finalereeks met drie duels in Zwolle en twee in MartiniPlaza leverden vijf thuiswedstrijden achter elkaar op. Het kampioenschap werd gevierd in het hol van de leeuw, met 500 meegreisde fans. Het kampioensfeest op de Grote Markt en de afterparty in MartiniPlaza, in de week erop, zijn voor velen een blijvende herinnering.

Dit seizoen is Donar huizenhoog favoriet voor liefst drie prijzen. Na de winst in de Super Cup op Den Bosch staat Donar in de kwartfinales van de beker tegen Leiden en bovendien is de voorsprong in de reguliere competitie enorm. Er moesten Esten, Duitsers, Fransen en Russen aan te pas komen om Donar te vloeren in het jaar 2016. We staan voor het eerst in de tweede groepsfase van een Europees toernooi. Het aantal verkochte seizoenkaarten, de toeschouwersaantallen in de competitie en de belangstelling voor Europese wedstrijden. Op al deze fronten werden records geboekt.

Ook de samenwerking tussen de Supportersvereniging en de club is momenteel prima. Daarnaast zijn we recent aangeschoven bij MartiniPlaza om te overleggen over de toekomst en hoe we het de supporters hier in MartiniPlaza nog beter naar de zin kunnen maken. Daarvoor is goede samenwerking van groot belang. Wij nemen alle partijen rond Donar serieus; de mensen in en rond de club, de businessclub, de supporters, vrijwilligers en MartiniPlaza. We hebben immers allemaal hetzelfde doel. Namelijk Donar nog beter maken dan het nu al is.

De Supportersvereniging speelt daarin haar rol, zowel voor als achter de schermen. We dragen bij aan zaken als de verkoop van merchandise, adviseren over het prijsbeleid, organiseren busreizen en kaartverkoop, zijn voortdurend in overleg met de diverse geledingen. En tijdens de uit- en thuiswedstrijden laten we letterlijk van ons zien en horen door middel van de fanatieke trommelaars. Dat zullen we uiteraard blijven doen met als primaire doel het team te ondersteunen en te zorgen dat Donar vooral de toonaangevende club van Nederland zal blijven.

Dank voor jullie aandacht!

Bas Kamminga, voorzitter Supportersvereniging Donar

Dames en heren, geachte fans van Donar,

Ik ben vereerd hier voor jullie te mogen staan. Want jullie maken dit alles mogelijk. Supporters, sponsoren, medewerkers en vrijwilligers. Samen zijn we Donar en samen hebben we een fantastisch jaar achter de rug.

Bas heeft in zijn bijdrage net al de nodige ups en die ene down benoemd, dat zal ik allemaal niet herhalen. Ik wil graag met u terugkijken op een aantal andere gebeurtenissen en ontwikkelingen in 2016. Allereerst over Donar zelf, maar daarna ook iets breder.

In 2016 hebben wij ons visiedocument 2016-2020 vastgesteld. Laat ik daar een aantal elementen uit nemen:

We hebben een goede en stabiele organisatie

We hebben een geweldige groep vrijwilligers, bij de wedstrijden, rond het team, in de commissies, en een uitstekend functionerend managementbureau. En iedereen staat elke week weer klaar, ondanks dat het een heel zwaar seizoen is met heel veel extra wedstrijden.

We willen voor 2020 “Europees willen overwinteren”.

We zijn er allemaal deelgenoot van dat dat dit seizoen al is gelukt. Zodanig zelf dat het overleven van deze tweede poulefase nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Het zou fantastisch zijn als dat zou lukken.

We hebben een breed samengesteld bestuur.

Afgelopen jaar hebben we een nieuwe voorzitter gekregen. Jannes Stokroos heeft Gert Kiel opgevolgd. Nieuw is dat Ronald Arkema per 1 januari is toegetreden tot het bestuur als penningmeester, zodat het bestuur weer compleet is. Op onze site, die overigens binnenkort vernieuwd wordt,  kunt u een interview met hem bekijken.

We zijn financieel in control

In december hebben we de accountantsverklaring ontvangen over afgelopen seizoen, dat zag er prima uit. We hebben afgelopen seizoen met een bescheiden plus af kunnen sluiten. Dit seizoen lukt het tot nu toe conform begroting te opereren. Sportieve successen geven echter ook financiële uitdagingen, en daar kunnen we alle mogelijke hulp bij gebruiken.

We zijn verbonden met onze omgeving

In 2016 hebben we drie samenwerkingsovereenkomsten gesloten: met het RTC, met de SV Donar (vanaf vandaag hebben we een gezamenlijke merchandise stand, dat is één van de afspraken uit deze overeenkomst), en met Celeritas-Donar. Ik zou het heel mooi vinden als we daar in het jaar 2017 een samenwerkingsovereenkomst met het Donarmuseum aan toe kunnen voegen.

We ontwikkelen nieuwe producten.

Dat hebben we gedaan met het lanceren van Startup Assist, dat inmiddels met hulp van de daarbij aangesloten partners al gegroeid is tot een groep van bijna 30 ondernemingen. Hier ontstaat een nieuwe pijler onder ons Donar.

Dan de Dutch Basketbal League, de DBL.

Er waren het afgelopen jaar de nodige zorgen over de toekomst van het eredivisiebasketbal in Nederland. Het bestuur van de DBL (toen nog FEB geheten) heeft daarin doortastend gehandeld, door in verschillende “Task Forces” aan de slag te gaan met onder meer het vermarkten van de competitie als geheel, het verhogen van kwaliteit en verlagen van kosten via shared services, en door heel expliciet in contact te treden met en ondersteunen van nieuwe toetreders tot de eredivisie. Hier verwachten we de komende jaren de vruchten van te gaan plukken. Op zes plaatsen in NL wordt gewerkt aan een toekomst in de DBL. Voor het komend seizoen gaan we al uit van een competitie met 10 ploegen (het zijn er nu 8). 

Nog een korte blik op onze eigen toekomst. Samen met MartiniPlaza zijn we in gesprek met de gemeente over onze ambitie om te komen tot vaste trainingslocatie in MartiniPlaza, niet alleen voor het herenteam, maar ook voor de jeugd. En een nieuwe wedstrijdzaal. Zodat er een optimale basis ontstaat voor topbasketbal in Groningen.

Ik rond af. Onze tegenstander van vanavond heeft zich afgelopen woensdag geplaats voor de kwartfinale van de beker, en zal daarin onze tegenstander zijn. Die duels spelen zich af op dinsdag 31 januari in MartiniPlaza, en in de VijfMeihal op donderdag 2 februari. Dat u dat maar even weet, want ik verwacht u allen dan te zien, zeker op die dinsdag.

Nu schakel ik graag over naar het scherm achter mij, voor een videoboodschap die eindigt met een toost op het naar ik hoop prachtige nieuwe Donar-jaar!

Dank u wel, en tot dinsdag bij het duel tegen Benfica!

Video Jason

Gert-Jan Swaving, secretaris Donar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS