Nieuws

Donar DTL U21 naar de finale

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

Vrijdagavond 10-05 speelde het U21 team van Donar een goede wedstrijd tegen Landstede Basketbal. Vorige week in het 1e halve finale duel wisten de Groningers al te winnen in Zwolle. Ook deze wedstrijd was men klaar en gefocust op een finale plaats.

Donar begon met een positieve score van + 6. In het 1e kwart liep Donar snel weg naar een lichte voorsprong. De verdediging was scherp, dit leverde een aantal steals op van Sheyi Adetunji en Jef de Vries. In de snelle transition scoorde Donar 7 – 0. Echter Landstede beschikt ook over een aantal goede schutters. De Zwollenaren kwamen terug tot 8 – 8. Rienk Mast zette Donar weer op een 13 – 8 voorsprong via een driepunter. En de twee scorende leaders van Donar Jef de Vries en Rienk Mast lieten zien dat het vanavond serieuze business was. Een driepunter van Jef en een knetterdunk van Rienk Mast stelde orde op zaken. 18 – 11 tussenstand. Door een assist van Tim Hoeve kwam Donar op 22 – 12 en we gaan kort pauzeren na het 1e kwart met 22 – 14.

In het 2e kwart speelde Donar goed en men kon uitlopen naar 12 punten verschil bij rust. Een veilige marge. Hier zag het spel van Donar er erg verzorgd uit, goed uitgevoerde aanvallen werden prachtig afgerond door Rienk, Sheyi en Jef. Met vooral goed passwerk en ook tegen de zone een mooie high-low tussen Reinder Brandsma en Rienk. 40 – 25 voorsprong. Bij een score van Yoeri Hoexum 43 – 29 rende men hard terug in de verdediging en Yoeri kreeg een onduidelijke Unsportsman like foul. Hij wilde zo te zien toch echt voor een keihard block gaan. Van de schrik miste Nesta Agasi alle vrije worpen. Daarna was de laatste score voor Zwolle door Agasi.

Ruststand: 43 – 31

Een goed gevoel om de kleedkamers op te zoeken. Met een positieve marge van 12 punten en +6 uit het eerste duel niets aan de hand. Donar lag prima op koers. Coach Pete Miller kon rustig uiteenzetten wat er de 2e helft nodig was. Maar wel alert blijven op de vechtersmentaliteit van Landstede.

Dit bleek ook een juiste aanname, Zwolle knokte voor een beter resultaat. Donar begon goed met een 3-punter met bord van Jef de Vries. Verder een prima ball movement tegen de zone en Rienk scoorde 48 – 31.

Daarna een mooie fade-away jumper van Tim Hoeve . Donar nam afstand met net 2 minuten in het 3e kwart 50 – 31. Maar Zwolle geeft nooit op, een inhaalrace via Jonas Visser en scores van Jerom Oude Aarninkhof en Bart van Schaik. In dit kwart ging het gelijk op 25 -25 kwartstand. Op het juiste moment kwam Thomas van Dijk binnen de lijnen, die ging een mooie strijd aan om Jerom af te stoppen. Binnen 5 minuten haalde hij zijn 4e fout en na een technische fout kon hij vertrekken. Hiermee raakte Zwolle een belangrijke speler kwijt. Rienk Mast liet via een vrije worp 63 – 49 aantekenen. Een prachtige drive van Thomas zette Donar op 65 – 49. Sowieso scoorden beide teams goed dit kwart , een waar driepunts festijn tussen Jef de Vries en Bart van Schaik. Jef schoot uiteindelijk 8 op 12 driepunters, dat is een uitzonderlijk hoog percentage.

Stand na drie kwarten 68 – 56. Het was een prima uitgangspunt voor het laatste kwart. Donar 12 punten aan de leiding. Donar hield controle en Zwolle knokte voor een laatste kans. Veel fouten, en het werd een ugly game.

Via time-outs en technische fouten bleef Donar toch op 11 punten 75 – 64. Leek allemaal heel geleidelijk aan op een finaleplaats af te gaan.

De teams bleven in evenwicht, er waren nog een paar zeer fraaie acties , weer een 3-punter van Jef de Vries, en ook uit mooie passes wist Rienk Mast voortreffelijk inside af te ronden. Nog 3 minuten 81 – 66. De laatste minuten begon coach Pete Miller en assist Stijn Lechner met het door wisselen, iedereen kwam zo in de halve finale in het veld. En de smaakmakers Rienk Mast, Jef de Vries konden voortijdig een applauswissel ontvangen.

Eindstand: 86 – 76

Scores Donar: Jef de Vries 31p (8/12 driepunters), Rienk Mast 30p en 17 reb, Sheyi Adetunji 12p, Reinder Brandsma 4, Yoeri Hoexum 3, Tim Hoeve 2, 6 assists, Tiemen Tijs ten Have 2, Thomas van Dijk 2.

Zwolle: Jerom Oude Aarninkhof 16 , Bart Van Schaik 16 , Jonas Visser 12, Nesta Agasi 11.

Volgende week zondag de grote Finale in de Dutch Talent League.

Op zondag 19 mei ’19 op het Centre Court om 18.00 uur in Landstede Sportcentrum in Zwolle. Nog even afwachten wie de tegenstander wordt; uit het duel Apollo Amsterdam tegen Basketball Academy Limburg/Weert komt de andere finalist.