Nieuws

Technisch directeur Drago Pasalic in the spotlight

Laatst geupdate: woensdag 20 maart 2024

Iedereen die Donar regelmatig bezocht in de jaren tussen 2016 en 2019 kent hem nog wel: een lange, tengere center uit Kroatië die na veel omzwervingen door Europa in Groningen was neergestreken om Donar te versterken onder de borden. Een man die keihard werkte en veel vuil werk opknapte.

d-1710510952.jpg

Na drie jaar Donar vertrok hij naar de directe concurrent ZZ Leiden om daar slechts een half jaar te spelen en toen brak de corona-epidemie uit. Na een half jaar beëindigde Drago zijn actieve carrière als professioneel basketballer. Dat had hij twintig jaar gedaan en hij speelde in die tijd in twaalf verschillende landen. Zijn mooiste tijd heeft hij doorgebracht in Bilbao en bij Donar. Daar kwam alles bij elkaar: de kwaliteit van de groep, de resultaten en vooral ook de onderlinge band tussen de spelers.  

Sinds april 2022 is de bijna 40 jarige Drago teruggekeerd bij Donar. Nu niet meer als actieve basketballer, maar als technisch directeur bij de ploeg waar hij drie jaar lang met veel plezier had gespeeld. Hier is hij nu verantwoordelijk voor het technisch beleid en de ontwikkeling van de eigen jeugd (in combinatie met Celeritas-Donar). Maar wat valt daar nu eigenlijk onder? Eigenlijk alles wat met de technische ontwikkeling van teams en coaches te maken heeft. Hij zorgt voor de juiste planning van de activiteiten, het samenstellen van het eerste team en het aantrekken van nieuwe spelers, het programma voor de voorbereiding van het seizoen, het volgen van spelers tijdens het seizoen, het monitoren van jonge spelers en het opzetten en monitoren van het gehele jeugdplan. Daarnaast heeft hij ook veelvuldig contact met de trainersstaf van het eerste team, maar ook met de trainers van alle jeugdploegen. Met de trainingen op zich bemoeit Drago zich niet, al zit hij wel geregeld bij een training te kijken om te zien hoe de spelers zich ontwikkelen en hoe ze zich gedragen tijdens de trainingen. 

Uiteraard is Drago ook al weer bezig om vooruit te kijken naar het komende seizoen. Niet dat er spelers nu al worden gecontracteerd, maar wel om op de hoogte te zijn/blijven van de ontwikkeling van spelers elders. Drago: “Om te beginnen volg ik nauwlettend de Nederlandse markt. Welke spelers ontwikkelen zich goed en zouden in aanmerking kunnen komen om bij Donar te spelen? De kern van het team moet eigenlijk de groep Nederlandse spelers zijn. Dat is de basis. De Nederlandse markt is een erg smalle markt. En alle clubs willen ook daar hun kern vandaan halen. Je moet weten wie er vrij zijn om naar een andere plek te gaan en dan moet je in gesprekken met deze spelers en hun agenten proberen ze binnen te halen. Als de Nederlandse markt afgeroomd is, moeten we de kern aanvullen met spelers van elders. In maart stoppen de competities van de colleges in Amerika. Dan moet je kijken of er iets bij is en dan zijn de contacten met agenten uitermate belangrijk”. 

Drago kijkt niet naar de tv om interessante spelers te zien, maar dat doet hij op kantoor. Er is een programma binnen de basketbalwereld waarin alle wedstrijden worden geregistreerd en Drago kan dan vanaf de PC wedstrijden, delen van wedstrijden en specifieke spelers bekijken. “We kunnen dan goed zien wat ze technisch allemaal kunnen. Wat iets moeilijker te bepalen is, is de mentaliteit van spelers. Is die goed of is daarop wel wat aan te merken? Daarvoor gebruik ik mijn netwerk om de juiste informatie te krijgen. Als er spelers zijn, die voortdurend voor problemen in de wedstrijden of binnen de teams zorgen, zijn dat niet de juiste spelers voor ons. Ik ben er best trots op, dat we de laatste jaren geen spelers hebben hoeven wegsturen vanwege hun gedrag. Het risico is natuurlijk altijd aanwezig, dat we de verkeerde informatie hebben en op basis daarvan een verkeerde beslissing nemen om een speler aan te trekken”. 

Tijdens de wedstrijden zit Drago altijd op de tribune aan de kant van de BBC, redelijk dicht achter de bank van Donar. Hij neemt dan altijd alles goed in zich op om van alles en iedereen een goed beeld te hebben, zodat hij dat kan gebruiken tijdens de gesprekken met coaches en spelers en bij het bekijken of een speler in aanmerking moet komen voor een nieuw contract.  

Drago woont in de stad samen met zijn vriendin. Zijn twee kinderen wonen in Breda en derhalve is hij ook daar regelmatig. Hij probeert ook zo veel als maar mogelijk is activiteiten met zijn kinderen te doen. Straks, als de competities zijn afgelopen, volgt er een zeer intensieve periode, wanneer er gesprekken gevoerd moeten worden met de blijvende en vertrekkende spelers en er een nieuw team moet worden samengesteld voor het nieuwe seizoen en rond half augustus moet dat er ook zijn. In die tijd valt ook de vakantie van zijn kinderen en daar moet hij dan ook tijd voor hebben, bijvoorbeeld voor een bezoek aan opa en oma op het eiland Brač in Kroatië. 

Bert ten Oever

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren