Nieuws

Start van Europese campagne aanstaande

Laatst geupdate: maandag 02 oktober 2023

Ook dit seizoen zal het team van coach Andrej Stimac zich proberen te kwalificeren voor de FIBA Europe Cup, de competitie waar Donar al sinds 2015 aan deelneemt.

5656c12c8685761108daa5f0.jpg.png

Deze kwalificatie wordt dit jaar op één centrale locatie, in Skopje, Noord-Macedonië, afgewerkt, waarbij iedere deelnemer tegen alle andere deelnemers speelt.

Donar zal gaan aantreden tegen drie andere clubs. De winnaar van deze poule plaatst zich voor de groepsfase van de FIBA Europe Cup. Afhankelijk van resultaten in de Basketball Champions League kwalificatie zouden ook een aantal beste nummers 2 zich kunnen plaatsen.

De stad Skopje werd door de eeuwen heen regelmatig geteisterd door aardbevingen. Bij de ouderen onder ons is wellicht de zware aardbeving van 26 juli 1963 nog bekend: 80% van de stad werd verwoest, 1000 inwoners kwamen om het leven en meer dan 120.000 mensen werden dakloos. De stad werd met internationale hulp herbouwd. De klok op het oude station is door de aardbeving stil blijven staan en geeft nog steeds 5:17 uur aan, het tijdstip van de aardbeving. Moeder Teresa is in 1910 geboren in Skopje.

Speelschema

In Skopje zullen er drie wedstrijden gespeeld worden door Donar. Aanstaande maandag zal Donar het toernooi openen tegen een debutant: het Azerbeidzjaanse BC Sabah. Op dinsdag zal er gespeeld worden tegen Rapid Boekarest (Roemenië) en op donderdag sluit Donar het toernooi af tegen de gastheren: het Macedonische Rabotnicki Skopje.

Maandag 2 oktober 2023; 17:30
Donar vs. BC Sabah (Azerbeidzjan)

Dinsdag 3 oktober 2023; 17:30
Rapid Boekarest (Roemenië) vs. Donar

Donderdag 5 oktober 2023; 20:30
Donar vs. Rabotnicki Skopje (Noord-Macedonië)

Livestreams en -statistieken van deze wedstrijden zijn te vinden op de website van de FIBA Europe Cup

De tegenstanders

BC Sabah

Het BC Sabah van Artjoms Butjankovs kent nog geen rijke historie. Het basketbalteam is onderdeel van de gelijknamige voetbalclub en werd in 2022 opgericht. In het eerste seizoen dat het team deelnam aan de Azerbeidzjaanse competitie, wist het team uit Baku gelijk beslag te leggen op de titel, waardoor het team dit seizoen mag deelnemen aan de FIBA Europe Cup.

Afgelopen augustus werd Boban Mitev aangesteld als coach. Deze 50-jarige Macedoniër werkte eerder als assistent bij grote clubs in Europa, zoals bijvoorbeeld Monaco, Partizan Belgrado en Alba Berlin. Daarnaast was hij ook meerdere periodes actief bij MZT Skopje.

Maar liefst zeven spelers hebben de Amerikaanse nationaliteit. Daarnaast zal Donar nog een Kroaat en de Let Butjankovs kunnen tegenkomen.

Rapid Boekarest

Rapid Boekarest kent een jonge Roemeense kern. Slechts twee Roemenen zijn geboren voor het jaar 2000, in respectievelijk 1998 en 1993. Daarnaast spelen er drie Amerikanen, een Litouwer en een Kroaat in het team van coach Tudor Costescu. Deze Roemeense coach was eerder werkzaam bij verschillende Roemeense teams en kwam in de zomer van 2022 naar Rapid. Eén van de Amerikanen in Roemeense dienst kwam Donar al eerder tegen. Vorig seizoen maakte Alterique Gilbert met BC Kalev Cramo in Estland 14 punten tegen de Groningers.

Rabotnicki Skopje

De gastheren van dit toernooi staan bekend om hun luide aanhang. De “City Park Boys” zijn zeer fanatiek en kunnen dus best een factor gaan zijn tijdens deze kwalificatieronde. De laatste keer dat dit team uit Noord-Macedonië meedeed aan een Europees toernooi was in 2017, toen het strandde in de eerste ronde van de FIBA Europe Cup kwalificatie.

Op het roster van 15-voudig landskampioen zijn slechts twee Amerikaanse spelers te vinden, die beide vorig seizoen uitkwamen in de hoogste Hongaarse divisie. Naast diverse Macedonische krachten zijn er ook nog een Servische center en een zeer ervaren Kroatische center te vinden in het team van coach Dimitar Mirakovski.

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren