Nieuws

In de spotlight: Kim Knollema “Donar is een club voor iedereen!”

Laatst geupdate: maandag 30 oktober 2023

Iedereen heeft haar ongetwijfeld tijdens wedstrijden vaak zien lopen door de speelhal van Martiniplaza. Voor de wedstrijden kun je haar overal binnen MP tegenkomen en tijdens de wedstrijden is ze veelvuldig te zien in de buurt van de wedstrijdtafel. Een vrouw met lang blond haar en een donker mantelpakje aan. Wellicht dat u zich hebt afgevraagd wie dat wel kan zijn en wat voor rol heeft die vrouw.

whatsapp-image-2023-10-27-at-09.54.16.jpeg

Nou, dat is Kim Knollema, manager operations bij Donar. Kim is geboren in Scheemda waar ze min of meer tegenover ’t Jaarfke (basisschool) woonde. Ze groeide op in een sportieve familie en met allemaal voetballiefhebbers was het geen wonder, dat Kim ook ging voetballen bij de plaatselijke voetbalclub. Daar werd ook de bodem gelegd voor ‘het fan zijn’ van FC Groningen. Al jaren heeft Kim een seizoenkaart voor de FC en met familie en vriendinnen is ze dan ook zo veel als maar mogelijk is te vinden in de Euroborg tijdens wedstrijden. “Ik zou nog graag willen voetballen, maar als je twee keer de kruisbanden hebt gescheurd, is dat niet meer een reële optie”.

Na de middelbare school ging Kim naar de Hanzehogeschool om daar te sturen in de richting van sportmanagement. Op deze opleiding interesseerde Kim zich steeds meer voor andere sporten. Dat is ook niet verwonderlijk als je op een opleiding zit met mensen die geïnteresseerd zijn in heel veel verschillende sporten. Dus ook richting basketbal. In het afstudeerjaar liep Kim stage bij Donar en dat vond ze erg leuk. Na de diplomering wilde ze gaan werken en dat lukte ook snel. Echter na twee maanden kreeg ze een telefoontje van Donar met de vraag of ze niet daar wilde komen werken. Nou, die keuze was snel gemaakt. Eerst was ze officemanager, maar na een paar jaar kwam de plek vrij als Manager Operations.

Het werk dat ze dagelijks doet, is helemaal gericht op de organisatie van alles rond de wedstrijden. In willekeurige volgorde zijn dat o.a. het werven en indelen van de vrijwilligers, de nodige wedstrijdinfo verzamelen, de zaken regelen met Martiniplaza (zeker nu MP aardig op z’n kop staat i.v.m. de verbouwing), het aansturen van de stagiaires, het regelen van de seizoenkaarten, de contacten onderhouden met de tegenstanders, etc. Kim vindt het erg leuk om zich op het organiseren van evenementen te richten. “Het is jammer, dat we dit jaar eigenlijk geen Europees spelen, want dat is ook heel erg leuk om die internationale contacten te hebben”.

Op wedstrijddagen, als de wedstrijd zaterdags om 19.30 uur begint, is Kim al om 14.00 uur in de hal. Er komt op de wedstrijddag ook zo veel om de hoek kijken. Zo zijn er altijd berichtjes van vrijwilligers die op het laatste moment ziek zijn of om een andere reden er niet kunnen zijn. Dan moet er op stel en sprong wat geregeld worden. Daarna heeft ze een checklist en loopt ze alle ruimtes door om te controleren of alles in orde is. De jurytafel moet klaar zijn met alles erop en eraan, de beveiliging moet geregeld zijn, er moet overleg zijn met de clusterhoofden die op de dag zelf de vrijwilligers aansturen, etc. Als er tijdens de wedstrijd een calamiteit is (onlangs deed de 24-secondenklok het niet), dan moet Kim dat oplossen. Gelukkig heeft ze altijd dan het nummer van een werknemer van Plaza, die haar kan helpen in de techniek.

Op de vraag wat ze het leukst aan haar werk vindt, komt ze heel snel met het antwoord: “Het onverwachte en onvoorspelbare in een topsportorganisatie. Elke dag heb ik een planning, maar elke dag loopt het ook altijd anders dan gepland. Dan moet je ter plekke een oplossing verzinnen en dat is best uitdagend”. Soms zijn er ook wel wat minder leuke kanten aan haar werk, maar dat is marginaal.

Het werk bij Donar heeft haar ook als persoon wel het nodige gebracht. Zeker toen ze van functie veranderde. In het begin vroeg ze zich af of ze al die dingen, die ze zou moeten doen, wel zou kunnen doen. Al snel bleek dat dit haar goed af ging en ze is daardoor een stuk zelfverzekerder geworden.

Kim heeft dit zomer van nabij de hele transitie van Donar meegemaakt. Dat was zeer chaotisch en onzeker voor de betrokkenen. Ze merkt wel dat het nu anders gaat. Zeker op financieel gebied moet ze leven met de nodige beperkingen. Er kan nu eenmaal veel minder. “We moeten steeds kijken waar het wat ‘minder’ kan. Dat is best een uitdaging. Wat ook anders is, is de aanwezigheid van de algemeen manager (Jakob Klompien). Was het eerder zo, dat de bestuurders, naast een ‘gewone’ baan, ook nog Donar moesten leiden, nu is Jakob hier elke dag wel. De lijntjes zijn veel korter en er kunnen tussendoor de nodige zaken worden afgestemd”.

“Ook de aanwezigheid van de investeerders (groot en klein) is heel anders. Je merkt dat veel mensen met een Donarhart er mee bezig zijn en het blijkt dat het gevoel dat Donar een club van ‘iedereen’ is, prominent aanwezig is. Door alle perikelen van de afgelopen zomer, lopen we nog steeds een beetje achter de feiten aan. We zijn eigenlijk pas drie maanden na de vorige competitie begonnen aan het nieuwe seizoen, terwijl we normaal meteen doorgaan. Maar ik merk, dat we wel aan het inhalen zijn”.

“Ik ben tevreden over Donar dit seizoen, als we de elite-gold halen en als we ver komen in de play-offs. Alles wat meer is, is meegenomen. We hebben een team met spelers, die het fijn vinden om hier te zijn. Er staat echt een team”.

Bert ten Oever

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren