Gehavend Donar U19 blijft knap ongeslagen in tweede helft competitie

Laatst geupdate: vrijdag 01 maart 2024

Het weekend van 24 en 25 februari was er een druk programma voor het team van coach Yannick Koerts en assistent Henri Meiners. Op zaterdag 24 februari speelde Donar U19 een uitwedstrijd in Bemmel tegen QSTA United en zondag 25 februari stond het team alweer klaar voor de thuiswedstrijd tegen Heroes de Bosch. Een extra zware opgave aangezien momenteel 4 van de vaste spelers geblesseerd zijn.

Bemmel, 24 februari 2024

Met 7 man staat Donar om 13.30 uur klaar voor de wedstrijd tegen QSTA United. De wedstrijden in Bemmel staan de laatste jaren bekend om de reuring in en buiten het veld, dus het is zaak het hoofd koel te houden. Dat doen de Groningers: het eerste kwart weten ze meteen 20 punten binnen te halen, waarvan Thijs Heuker er 10 voor zijn rekening neemt. Het spel van Donar is goed in balans, er is rust en overzicht in het spel. Donar verliest de grip in het tweede kwart, waardoor de mannen van United een flinke inhaalslag maken. Donar speelt slordiger en is veel minder scherp als in het eerste kwart. United weet daar goed gebruik van te maken door maar liefst 27 punten te scoren, waarvan 12 uit driepunters. Daarmee is de wedstrijd weer compleet omgedraaid en staat United voor met 39-33.

Coach Yannick heeft in de rust zijn team weer in de goede stand gezet, want de Groningers kunnen weer dichterbij komen. Alle spelers dragen zowel aanvallend als verdedigend hun steentje bij en ondanks hier en daar nog wat rommelige fases weet Donar het derde kwart te eindigen met een stand van 52-51.

Het vierde kwart laat Donar weer zien dat ze duidelijk de beter basketballende partij zijn door te starten met een 12-0 run. Met prachtig uitgespeelde aanvallen controleren ze de wedstrijd. De Gelderlanders weten nog een paar keer tussendoor te komen maar de winst is niet meer in gevaar. De mannen van Donar spelen de wedstrijd met Groningse nuchterheid uit en noteren een overwinning met een eindstand van 63-73.

Groningen, 25 februari 2024

De volgende dag staan dezelfde 7 spelers aangevuld met jeugdspelers Joost en Willem paraat voor de wedstrijd tegen Heroes den Bosch. Met een goed gevulde tribune gaat de wedstrijd van start. De eerste punten zijn voor de Brabanders maar Donar start ook prima en zet goed druk op het team uit den Bosch. Met name Cees Jagt, Maré Bult en Edwin Nanninga staan sterk te spelen en zorgen voor een overwicht. Hier en daar zijn vooral de passes nog wat slordig waardoor Donar nog niet uit kan lopen. Het eerste kwart eindigt in 18-16.

Bij de start van het tweede kwart laat Milan Pilon zien dat hij de driepunters nog niet verleerd is door er twee op rij in te gooien. Daarna volgen een aantal minuten zonder scores van beide teams maar Donar weet de druk aardig op te voeren en ook de jonge spelers pakken de kans om zich goed te laten zien. De Heroes-coach probeert met twee time-outs het tij te keren maar kan niet voorkomen dat Donar een flink gat kan slaan tot een stand van 40-27.

De Brabanders proberen het in het derde kwart opnieuw door feller en fysieker te gaan spelen. Daardoor komen ze iets vaker in de bucket en is het verschil in scores wat minder groot. Maar al met al zijn de Groningers zowel als team als met de individuele kwaliteiten van de spelers verreweg het sterkst. De stand na drie kwarten is 60-42.

Het laatste kwart van de wedstrijd gaat Donar uitstekend verder. De voorsprong loopt zelfs uit tot 24 punten! Maar na een paar minuten wordt zichtbaar dat nu toch echt de vermoeidheid van dit zware wedstrijdweekend toe slaat. De Brabanders maken een run van 8 punten waarbij vooral de nummer 24 vaker door de Groningse verdediging heen breekt. Daarna volgt er nog een periode waarin de scores over en weer gaan maar echt spannend wordt het niet meer. Thijs Heuker verzorgt de laatste drie scores voor Donar en de eindstand komt daarmee op 78-66.

Een ontzettend knappe prestatie van de mannen van Donar U19 onder leiding van Yannick Koerts en Henri Meiners!

Volgend weekend hebben de mannen een wedstrijd-vrij weekend. De eerstvolgende wedstrijd zal gespeeld worden op zondag 10 maart om 12.30 uur in de Willem Alexander Sporthal tegen MBCA uit Amstelveen. Bij winst heeft Donar de 1e plaats in de onderste helft te pakken en mag het naar de playoffs voor het Nederlands kampioenschap.