Nieuws

Een uniek project: boek over 50 jaar professioneel basketbal Donar

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

26 September 2023 is een mijlpaal voor Donar. Op dat moment bestaat Donar als professionele organisatie precies 50 jaar. Deze mijlpaal is de aanleiding geweest voor de initiatiefgroep, met daarin oud-bestuursleden van Donar Jos Timmer, Bert Panman en Rob Schuur, om een boek te gaan maken over deze memorabele periode. (Werktitel: D50).

In de 50 jaar professioneel basketbal in Groningen is er veel gebeurd. Niet vreemd natuurlijk, want Donar is niet zomaar een ‘cluppie’. Op basis van alle verhalen, foto’s, tal van documenten en voorwerpen is duidelijk dat er een groot hart in de club zit. Letterlijk en figuurlijk. En dat is misschien dan ook wel de reden dat Donar uitgegroeid is tot de grootste zaalsportclub van Nederland. Juist het verhaal achter de successen (en dieptepunten) is zo fascinerend; en dat zal ook de kern worden van het boek. Wat maakt Donar juist zo bijzonder?

Natuurlijk zullen de hoogtepunten uit de 50-jarige prof-historie van Donar aan bod komen in het boek. De talloze prijzen, de topspelers en topcoaches. Maar er zal ook zeker geprobeerd worden om de stille krachten achter Donar te ontdekken, de ongehoorde verhalen te vinden en bovenal uit te vinden waar de passie vandaan komt voor de club. En daarnaast natuurlijk ook niet onbelangrijk voor de professionele ontwikkeling: de sponsoring van de club. Vele partijen hebben een grote rol gespeeld bij het proces tot waar de club nu staat. Het komt allemaal aan bod! De komende anderhalf jaar zal er op volle kracht gewerkt worden aan het boek, waarvan het de bedoeling is dat het een uniek beeld zal geven over het hoe, wat en waarom rond 50 jaar professioneel basketbal door Donar. Het wordt een must-have voor als vanzelfsprekend elke Donarfan, maar het zal ook een interessant verhaal zijn voor elke basketbal-fan in Nederland. En daarnaast wordt het een bijzonder sportboek, dat een inzicht biedt in hoe Donar de grootste zaalsportclub is geworden.

Aan het boek wordt door verschillende mensen gewerkt; de initiatiefgroep zal toezicht houden op de gang van zaken en vooral faciliterend te werk gaan. De projectleiders Martin Kuizenga en Geertiena Kuizenga-Albada zullen het daadwerkelijke proces van het maken van het boek controleren, begeleiden en uitvoeren. Er is een ervaren redactieteam samengesteld om te werken aan de inhoud van het boek, bestaande uit Bas Kammenga, Emiel Venema, Geert Jan Darwinkel en Sarah Euwema. Zij zullen hun uiterste best doen om de vele verhalen en feiten zorgvuldig door te spitten en op een pakkende en unieke manier op papier te zetten. De projectgroep wordt compleet gemaakt met de mensen van het Donar-museum Jeroen Nienhuis, Sander de Jong en Bert Nienhuis. Dankzij de uitgebreide collectie van het Donar-museum kunnen we voor het boek putten uit een unieke collectie beeldmateriaal en fysieke voorwerpen. Het bestuur van Donar is de laatste stakeholder van het boek, vooral in een faciliterende en informatieve rol.

Met dank aan deze mooie groep enthousiaste Donar mensen ligt er straks een bijzonder naslagwerk op tafel. Ruim 250 pagina’s boordevol verhalen, foto’s en informatie. Tijdens het proces proberen we de achterban op de hoogte te houden van de laatste status, er zullen updates verschijnen over enkele van de bijzondere verhalen. En… misschien hebben we uw hulp nog wel nodig. Tot aan het uitreiken van het eerste exemplaar houden we de liefhebbers op de hoogte van het project; een uniek project!

 

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren