Dubbele winst voor Donar U19

Laatst geupdate: vrijdag 27 oktober 2023

Donar U19 deed goede zaken afgelopen weekend tijdens de twee thuiswedstrijden tegen BV Hoofddorp (beker) en Heroes Den Bosch (competitie Eredivisie). Beide wedstrijden werden met ruime cijfers gewonnen.

Donar speelt zaterdag 21 oktober om 17.00 uur in de sporthal van Vinkhuizen tegen BV Hoofddorp. De sfeer in Vinkhuizen is ouderwets goed: veel enthousiast publiek en ook de trommels ontbreken niet. Ondanks deze mooie ambiance komt Donar niet goed in de wedstrijd. De start is zacht gezegd stroef. Het spel is slordig en scoren gaat zeer moeizaam. Na het eerste kwart staat er een magere stand van 9-8 op het scorebord.

Het tweede kwart is al niet veel beter. Donar gaat weliswaar iets beter te verdedigen maar echt flitsend is het spel zeker nog niet. De scheidsrechters gaan ook mee in de rommelige wedstrijd en beide teams maken meerdere persoonlijke fouten. Donar weet desondanks in dit kwart met een paar goede individuele acties wel 16 punten te scoren waarmee er na 20 minuten een magere voorsprong op het bord staat van 25-20.

Coach Yannick Koerts en Henri Meiners hebben in de rust hun mannen duidelijk verteld dat het beter moet want Donar komt met veel meer peper uit de kleedkamer. De energie is veel beter en direct worden stops omgezet in fastbreak scores. De halfcourt aanvallen beginnen ook te lopen en de scores gaan eindelijk vallen zoals ze horen. Teun Deekens (12 pts dit kwart!), Thijs Heuker en Bas Kobus nemen de scores voor hun rekening. Kwart drie eindigt in 45-31.

In het vierde kwart kan Donar de stijgende lijn doorzetten en haalt behoorlijk wat gemiste punten uit de eerste helft in. De Hoofddorpers komen er nog maar nauwelijks aan te pas. Donar wint het laatste kwart met 21-6 en Quinten Hocks is aardig op dreef met 10 punten dit kwart. De wedstrijd eindigt, na een prima 2e helft (41-17), in een ruime overwining: 66-37.

Q4: 21-6

Op zondag 22 oktober treedt Donar U19 in de Willem Alexander Sporthal aan tegen het team van Heroes Den Bosch. Al na de eerste minuut wordt duidelijk dat dit een heel andere wedstrijd wordt dan de dag daarvoor. Beide teams starten met veel energie en zijn er zichtbaar op uit om de wedstrijd te willen winnen. Donar speelt bij aanvang nog wel iets te voorzichtig en komt op een 2-6 achterstand. Maar wanneer coach Yannick Koerts vanaf de zijlijn duidelijk maakt dat er harder gespeeld moet worden, weten de Groningers wat hun te doen staat. Ze staan op scherp en zetten de druk er op. De teams zijn aan elkaar gewaagd, de scores vallen ook redelijk om en om. Kleine fouten bij Donar worden onmiddellijk afgestraft door de Brabanders. Toch weet Donar het eerste kwart met een kleine voorsprong van 2 punten af te sluiten (18-16).

Het tweede kwart gaat in rap tempo verder. De eerste score valt aan de kant van Donar na een met knap teamspel uitgespeelde aanval die Thijs Heuker kan afmaken in de basket. David Bondo volgt met 2 driepunters achter elkaar en vervolgens scoren Cees Jagt en Maré Bult uit supersnelle aanvallen. Donar maakt hier een run van 9 punten en Den Bosch heeft het even zichtbaar moeilijk. Maar de Barbanders geven niet zomaar op en de wedstrijd blijft redelijk in balans. Dit resulteert in een ruststand van 35-26.

De Groningers hebben de smaak te pakken na de eerste helft en komen sterk uit de kleedkamer. De eerste aanval duurt bijna 2 minuten waarbij Donar keer op keer de aanvallende rebound weet te pakken. Uiteindelijk scoort Cees Jagt. Donar staat verdedigend goed en weet de aanvallen van Den Bosch goed te verstoren. Bij een stand van 41-28 lijkt de score even te stagneren, van beide kanten. In de achtste minuut pakt den Bosch echter haar 5e teamfout, tegenover het team van Donar wat nog maar 1 fout heeft gemaakt. Na een aantal vrije worpen aan de kant van Donar en den Bosch zet Lasse Cnubben daarna de boel weer even in gang met een steal waaruit hij ook scoort. De Groningers kunnen het derde kwart afronden met 46-34.

Donar heeft het best bewaard voor het 4e kwart. Het staat verdedigend goed. Er worden heerlijke aanvallen gespeeld met als afmakers Lasse Cnubben en Maré Bult. Ook Thijs Heuker, Teun Deekens en Cees Jagt doen nog een duit in het zakje. De Heroes uit Den Bosch zoeken naar een manier om het tij te keren maar dat lukt niet. De spelers van Donar krijgen vleugels en weten de ene na de andere aanval te verzilveren. Na 7 minuten spelen is de stand 66-42 en kan het eigenlijk al niet meer misgaan. Donar probeert er in de laatste minuten nog een mooiere show van te maken met creatieve acties, die net niet allemaal lukken, maar dat maakt eigenlijk niet meer uit: de wedstrijd wordt ruim gewonnen met 68-50.

Wederom een heel knappe prestatie die Yannick Koerts en Henri Meiners met hun team weten neer te zetten.

Q4: 22-16

Volgende week zondag 29 okt speelt Donar haar volgende uitwedstrijd tegen ZZ Leiden, die samen met Donar (en 3 andere ploegen) op een gedeeld 2e plaats staat.