Donar U22 verliest in Leiden

Laatst geupdate: maandag 20 februari 2023

Voor de derde keer dit seizoen treffen de U22 teams van Donar en ZZ Leiden elkaar. De eerste wedstrijd ging na twee verlengingen naar de Groningers daar waar de Leidenaren twee weken geleden na een spannende wedstrijd aan het langste eind trokken. Ook op de ranglijst van de Dutch Talent League ontlopen beide teams elkaar nauwelijks: Donar staat 3e en Leiden 4e

Het begin van de wedstrijd is voor Leiden: een driepunter van Filippos Atlasis en een score van de boomlange Orits Overmeer zorgen voor een 5-0 voorsprong waarna Sven van Mieghem de eerste score voor de Groningers laat aantekenen: 5-2. De mannen uit de Sleutelstad maken dankbaar gebruik van enkele kleine foutjes bij Donar en lopen door een 10-0 run uit naar een 15-4 voorsprong. Coach Lechner neemt een time out in een poging het ritme bij de tegenstander te breken. Driepunters van Mats van der Werf en Jelte Mast zorgen ervoor dat Donar iets dichterbij komt maar het slotakkoord van het eerste kwart is toch voor Leiden dat met een voorsprong van 22-12 deze periode afsluit.

Het begin van het tweede kwart is voor Donar: defensief hebben de Groningers de zaken op orde en aanvallend vallen de ballen nu wel daar waar dat in het eerste kwart minder het geval was. Door goed teambasketbal worden de scores verdeeld over vijf verschillende spelers en bij een 30-29 tussenstand is de aansluiting een feit. Beide teams slagen er daarna een paar minuten niet in om te scoren waarna Leiden toch nog 4 punten weet te maken wat de ruststand op 34-29 brengt.

Leiden maakt direct na de rust een vliegende start en loopt door agressief en scherp basketbal uit naar een 41-29 voorsprong. Beide teams wisselen hierna scores uit maar het zijn de Groningers die door scores van Olivier Sipkens en Saverio Lisci terugkomen tot een 51-45 stand na het derde kwart.

In het vierde kwart blijft Donar tegen een achterstand aankijken die schommelt tussen de vijf en 10 punten. Met nog twee minuten te spelen staat het 64-55 voor Leiden en lijkt de wedstrijd gespeeld. Echter, door snelle scores van Délé Adetunji en Mats van der Werf en twee benutte vrije worpen van Kylian Datema staat het plotsklaps 64-61 en vlucht Leiden in een time out. Coach Lechner spoort zijn mannen aan om nog eenmaal alles uit de kast te halen om een verdedigende stop te maken en daarna zelf te scoren. Dit lukt bijna: een uitstekende verdediging zorgt ervoor dat Filippos Atlassis onder druk van de schotklok én de Donar verdediging een zeer lastige driepuntschot moet nemen die, helaas voor de Groningers maar gelukkig voor de Leidenaren, raak ploft. Een heel knap schot dat daarmee de wedstrijd beslist in het voordeel van Leiden. Eindstand: 67-62.

Wederom een spannende wedstrijd tussen twee teams die aan elkaar gewaagd zijn.

Scores: Mats van der Werf 12 punten, Délé Adetunji 11 punten, Jelte Mast 11 punten, Saverio Lisci 8 punten, Olivier Sipkens 8 punten, Jasper Puister 6 punten, Sven van Mieghem 2 punten, Kylian Datema 2 punten, Gimon Arkema 2 punten.

De volgende wedstrijd voor Donar U22 is wederom een uitwedstrijd: zaterdag 25 februari spelen de Groningers om 15.00 uur in Weert tegen Basketbal Academie Limburg.