Donar U22 strijdend ten onder

Laatst geupdate: maandag 06 februari 2023

Zondagmiddag 5 februari om 13.00 uur begon de kwartfinale wedstrijd voor de Nederlandse beker tussen Donar U22 en ZZ Leiden U22. Aan Groninger zijde ontbrak Mark Roorda terwijl de mannen uit de Sleutelstad Duko Bos en Kane van der Ven misten. De aanwezige toeschouwers waren vooraf benieuwd of en hoe de mannen van coaches Lechner en Houttuin zich zouden herstellen van de oorwassing tegen Apollo vorig weekend.

Het eerste kwart was overduidelijk voor de bezoekers uit Leiden. De Groningers waren zoekende en speelden met weinig vertrouwen. Na ruim twee minuten spelen zag coach Lechner zich genoodzaakt om een time out te nemen bij een 1-9 tussenstand. Met een duidelijke boodschap stuurde hij zijn spelers weer het veld in maar het was ZZ Leiden dat in enkele minuten uitliep naar een 3-23 voorsprong. Door slimme scores van Jelte Mast en Gijs Deekens deed Donar iets terug waardoor het na het eerste kwart 9-23 stond.

In de tweede periode begonnen de Groningers beter: driepunters van Délé Adetunji en Sven van Mieghem zorgden voor een 15-23 stand en nu was het ZZ Leiden dat meteen in een time out vluchtte. Langzaamaan ontspon zich nu een echte bekerwedstrijd: beide teams speelden met veel energie en fouten werden met mooie acties afgewisseld. Donar kroop dichterbij en wist tot 31-35 terug te komen. ZZ Leiden toonde veerkracht en wist, door goed teamspel, toch weer uit te lopen tot een 35-46 ruststand.

De eerste score na rust is voor Jelte Mast die met zijn karakteristieke drive naar de basket voor 37-46 zorgt. ZZ Leiden plaatst meteen een 0-6 run er overheen waarna Sven van Mieghem met zijn tweede driepunter 40-52 laat aantekenen. Beide teams wisselen hierna scores uit maar het lukt de Groningers toch om aan het einde van het derde kwart iets dichterbij te komen: Mats van der Werf zorgt in de zoemer voor 53-60.

De toeschouwers gingen er nog maar eens goed voor zitten: alles was nog mogelijk in het laatste kwart van deze bekerwedstrijd. Donar plaatst meteen een 6-0 run voordat Tijmen de Haas de eerste score van dit kwart voor ZZ Leiden laat aantekenen: 59-62. Gesteund door het thuispubliek komen de Groningers op gelijke hoogte door een score onder het bord van Mats van der Werf: 65-65. Even later is het Jelte Mast die met een schitterende driepunter zelfs voor de eerste voorsprong van Donar zorgt: 68-67. De bezoekers uit de Sleutelstad blijven rustig en het is Thijmen de Haas die met twee goed uitgespeelde driepunters het lot van de Groningers bezegeld: 68-73. Eindstand 68-75.

Al met al een wedstrijd met twee gezichten voor Donar. Een dramatisch eerste kwart werd gevolgd door drie goede kwarten waarin eindelijk weer met passie en energie werd gespeeld. De felicitaties zijn voor ZZ Leiden die nu in de halve finale tegen Apollo Amsterdam mogen aantreden.

Scores: Jelte Mast 20 punten, Délé Adetunji 11 punten, Mats van der Werf 9 punten, Sven van Mieghem 8 punten, Saverio Lisci 7 punten, Gijs Deekens 7 punten, Olivier Sipkens 5 punten, Kylian Datema 1 punt.

De volgende wedstrijd voor Donar U22 is wederom een thuiswedstrijd: zondag 12 februari om 15.00 uur wordt er in de Willem Alexander Sporthal gespeeld tegen het Utrechtse Uball.