Donar U19 wint met moeite van BV Hoofddorp

Laatst geupdate: woensdag 08 november 2023

Zondag 5 november speelde Donar U19 tegen BV Hoofddorp, de ploeg die ze twee weken geleden ook al ontmoetten voor een bekerwedstrijd. Die wedstrijd eindigde in een 66-37 stand in het voordeel van Donar. Reden genoeg om met vertrouwen aan deze wedstrijd te beginnen.

Dat zelfvertrouwen komt niet meteen tot uiting bij de start van de wedstrijd: Donar komt moeilijk op gang en de aanvallen willen niet echt lopen. Teun Deekens maakt de eerste 6 punten voor Donar en daarna volgt er een periode waarin scores en missers elkaar afwisselen. De Hoofddorpers weten redelijk goed bij te blijven doordat Donar het zichzelf af en toe veel te moeilijk maakt. Eindstand na het eerste kwart is 21-15.

Ook in het tweede kwart weet Donar nog niet te overtuigen. De eerste twee scores vallen aan de kant van Hoofddorp en bij Donar worden in de eerste minuten veel open schoten vanaf de driepuntslijn gemist. Donar heeft het vooral moeilijk met de nummer 4 van Hoofddorp die erg snel is en bovendien een trefzeker schot in huis heeft. Er wordt een aantal minuten niet gescoord, maar gelukkig weet Thijs Heuker daar met een driepunter verandering in te brengen. Donar laat bij vlagen wel mooi basketbal zien. Bas Kobus en Teun Deekens breken bijvoorbeeld met zijn tweeën snel door de Hoofddorpse verdediging heen en Maré Bult schiet na een ankle breaker een step back 3tje raak. De scheidsrechter helpt overigens ook niet mee om er een mooie wedstrijd van te maken door een aantal keren zeer dubieus te fluiten. De eerste helft eindigt bij een stand van 39-34.

Na de rust is de eerste score opnieuw voor Hoofddorp, maar lijken de Groningers het verdedigend iets beter voor elkaar te krijgen. Er wordt feller en met meer druk gespeeld wat resulteert in een paar sterke driepunters van Cees Jagt en Quinten Hocks. Thijs Heuker pakt daarna nog een sterk block bij de ring. Zo weet Donar – ondanks dat het zelf nog niet echt lijkt te geloven in deze wedstrijd - het derde kwart wel de voorsprong te behouden: 53-46.

Donar probeert in het laatste kwart met meer druk te spelen en snellere aanvallen uit te zetten. Maar het blijft toch veelal net niet scherp genoeg en BV Hoofddorp weet dichterbij te komen naar 53-50. Hoofddorp komt bij 58-58 nog even langszij maar dan lijken de Groningers eindelijk wakker te worden. De knop gaat om en er wordt met overtuiging gespeeld. Binnen 4 minuten zet Donar een 18-4 run op het bord om de stand op 76-62 te brengen. Hoogtepunten in de run zijn de drie 3 punters op rij van Teun Deekens, een paar uitstekende verdedigende possessions die resulteren in goed uitgespeelde fastbreaks en Thijs Heuker dunkt de bal er nog even lekker  in. Hoofddorp scoort nog een keer wat de eindstand op 76-64 brengt.

Een wedstrijd die voor 35 minuten heel matig was van Groningse zijde maar waar wel opnieuw twee belangrijke winstpunten opgehaald zijn.

Op zondag 12 november speelt Donar U19 een uitwedstrijd tegen Lokomotief uit Rijswijk, momenteel de nummer 3 in de eredivisie.