Donar U19 wint knap van Basketball Academy Utrecht

Laatst geupdate: maandag 09 oktober 2023

Zondag 8 oktober speelde Donar U19 de wedstrijd tegen Basketbaal Academy Utrecht in De Willem Alexander Sporthal in Groningen. Donar had in verband met blessures en ziekte slechts zeven spelers ter beschikking. Des te knapper deze prestatie tegen een tot nu toe ongeslagen ploeg in de competitie.

Beide teams startten fel in de wedstrijd, er wordt over en weer stevig gespeeld. De stand gaat langere tijd gelijk op. De stand na 8,5 minuten is 16-15, waarbij de punten aan de kant van Donar al door zes verschillende spelers zijn gemaakt. In de laatste anderhalve minuut gaat Donar toch wat slordiger spelen en daar maakt de tegenpartij gretig gebruik van. Met een run van 6 punten weet Utrecht met een kleine voorsprong het eerste kwart af te sluiten: 16-21.

Donar herpakt zich in het tweede kwart snel en start in de eerste minuten sterk met vier scores achter elkaar. Cees Jagt maakt o.a. een prachtige score vanuit een zeer moeilijke positie onder basket. Dit wordt gevolgd door een goed opgebouwde aanval waar de bal mooi rond gaat en Teun mooi finisht waardoor Donar de voorsprong weer terugpakt (24-21). De druk staat er vervolgens  goed op en Donar neemt een timeout. Na de timeout valt Bas Kobus op met goed verdedigend werk en weet met name Thijs Heuker de voorsprong iets uit te breiden naar 31-25. Donar neemt daarop een tweede timeout die helaas niet helemaal het gewenste effect heeft: Donar weet de basket niet echt meer te vinden en Utrecht eindigt het kwart met een 2-11 run. Daarmee is de ruststand 33-36.

De mannen uit Utrecht starten in derde kwart met twee driepunters en weten uit te lopen naar 33-42. Maar gelukkig heeft Donar er ondanks een paar gemiste vrije worpen wel een antwoord op: Maré Bult scoort twee keer een drietje. Donar komt weer wat beter in de wedstrijd en weet in dit derde kwart meerdere keren steals te pakken en van daaruit te finishen: Bas Kobus doet dit na ruim 3 minuten en Lasse Cnubben herhaalt dit nog eens in de vijfde minuut. Tussendoor gooit Teun Deekens er nog een driepunter in. Donar komt mooi dichterbij en de scores gaan nog wat heen en weer, maar het derde kwart eindigt toch nog opnieuw in een voorsprong voor Utrecht: 52-58

De Groningers weten dat er in het vierde kwart een tandje bij moet om de winst nog te kunnen pakken. Het team basketbal dat Donar probeert te spelen (22 assists om 11 assists) komt er nu echt uit en ze maken een 12-4 run binnen 4 minuten! Daarmee komt Donar weer op een kleine voorsprong maar kan de wedstrijd nog alle kanten op. Utrecht komt vervolgens nog één keer gelijk (64-64) maar daarna neemt Donar het over. Cees Jagt scoort opnieuw, dit keermet een prachtige stepback in de shotclock buzzer. Utrecht voelt de druk toenemen en neemt een time out maar weet het spel daarmee niet ten gunste te keren. Sterker nog, direct na de timeout van Utrecht volgt een prachtige aanval van Donar met 9 snelle passes, eindigend in een puike driepunter van Bas Kobus (71-64). Donar lijkt in controle van de wedstrijd, echter wordt het nog spannend want de mannen van Utrecht weten nog akelig dichtbij te komen. Een paar discutabele calls van de scheidsrechters brengt Utrecht met nog 8  seconden op de klok tot op 1 punt. Er wordt een fout gemaakt op Cees Jagt en hij gaat koelbloedig 2 uit 2. Donar verdedigt de laatste possesion goed en weet de rebound te controleren. Een 74-71 overwinning en een hele knappe prestatie met zeven man van het team van Yannick Koerts en Henri Meiners.