Nieuws

Donar U19 verliest nipt van QSTA United

Laatst geupdate: dinsdag 03 oktober 2023

In Sportcentrum de Kooi te Bemmel werd zondag 1 oktober om 15.00 uur de wedstrijd gespeeld tussen QSTA United en Donar U19. Na de mooie overwinning van vorige week tegen Apollo startten de vijf van Donar vol energie en vertrouwen aan de wedstrijd.

Bas Kobus opent de score met een mooie driepunter en de volgende vijf punten zijn ook voor Donar. De aanvallen worden goed opgebouwd en netjes afgemaakt. Na drie minuten is de stand al 3-12. United zet daarop met de wissels wat grotere mannen in, wat verdedigend meer uitdagend is voor Donar. United komt langzaamaan wat dichterbij en ondanks dat de verdediging van Donar best goed staat weet United toch een paar gaatjes te vinden. United maakt in de laatste fase haar vijfde teamfout, echter de scheidsrechter merkt dit niet op en Donar mag niet naar de vrije worplijn.  Na tien minuten is de stand 20-20.

Donar begint het tweede kwart opnieuw goed en scoort zeven punten achter elkaar. Ook defensief zetten ze de boel goed dicht en United komt moeilijk tot scoren. Pas na 4,5 minuten valt de eerste score voor United uit een vrije worp. Uit een prachtig blok van Thjis Heuker volgt een flitsende aanval waardoor Bas Kobus op de vrije worplijn komt en 1 uit 2 gaat. De eerste echte aanval van United waar uit gescoord wordt, is pas na 6,5 minuut spelen. Donar verliest wat grip op de wedstrijd, neemt een time-out en bouwt de voorsprong weer wat uit. Lasse Cnubben pakt nog een sterke rebound na goed verdedigen en uit de aanval daarna scoort Milan Pilon een mooie driepunter. Teun Deekens gaat daar mee door en scoort nog twee driepunters achter elkaar waarmee de ruststand 31-39 is.

Na de rust krijgt Donar het wat lastiger in het derde kwart. United biedt meer tegenstand en de scores gaan een beetje gelijk op. Zowel Maré Bult als Cees Jagt weten in deze fase steals te pakken en deze af te maken met een score. Verdedigend wordt het wat slordiger en ook de vrije worpen die Donar krijgt worden niet voldoende benut. Het spel wordt fysieker en de wedstrijd wordt er niet mooier op. Donar loopt met nog vier minuten te spelen tegen haar vijfde teamfout aan en vervolgens moet Lasse Cnubben na een harde botsing met de tegenstander ook nog geblesseerd het veld verlaten. De laatste minuten van het derde kwart tekenen zich vooral door veel fouten (ook United maakt haar vijfde teamfout) en hard fysiek spel. Desondanks gaat Donar nog steeds aan de leiding met 46-54.

De mannen van United hebben zichtbaar meer zelfvertrouwen gekregen in het derde kwart en gaan in het vierde kwart door met waar ze in het derde kwart mee geëindigd zijn. United kruipt qua scores langzaam dichterbij en blijven fysiek hard spelen. Donar heeft na 3,5 minuten alweer vier teamfouten op het bord staan. Thijs Heuker krijgt daarbij zijn vijfde persoonlijke fout en mag niet meer verder spelen. Donar weet een paar mooie scores te maken maar United zet er ook steeds een score tegenover. Na 5,5 minuten komt Donar opnieuw in de vijf foutenlast terecht.

United kan doorgaan en voor Donar wordt het steeds meer billenknijpen. Met nog een kleine drie minuten te spelen komt United langszij en is het gelijk met 63-63. Er worden over een weer nog een paar punten gemaakt maar tot overmaat van ramp krijgt ook Teun Deekens zijn vijfde fout en moet dus ook het veld verlaten. De stand eindigt in 68-68, op naar de overtime.

De spoeling was al vrij dun bij Donar maar met drie mannen op de bank (waarvan twee lange) blijven er nog maar vijf spelers over die het moeten doen in de overtime. Maar Donar geeft zich nog niet gewonnen. Bas Kobus neemt zijn team bij de hand en scoort op twee belangrijke momenten een driepunter. Het blijft min of meer gelijk op gaan en beide teams komen af en toe op een kleine voorsprong. De mannen van Donar spelen alles of niets en strijden voor wat ze waard zijn, waarbij Cees Jagt verdedigend sterk zijn mannetje weet te staan tegen iemand die rond de 20 cm langer is. De spanning is om te snijden en met nog 11 seconden te spelen en een stand van 76-77 weet United een driepunter te scoren. De allerlaatste poging van Donar wordt vervolgens gemist en daarmee eindigt de wedstrijd voor de Groningers in een zure eindstand van 79-77. Helaas een verlies maar de mannen hebben hard gestreden en proberen dit de volgende keer om te zetten in winst tegen Uball aanstaande zondag 12:30 in het Willem-Alexander Sportcentrum