Donar U19 verliest in laatste kwart van een sterk ZZ Leiden

Laatst geupdate: woensdag 01 november 2023

Zondag 29 oktober speelde Donar U19 de wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden. De ploeg uit Leiden staat voorafgaand aan dit weekend op de tweede plaats in de competitie. Een sterk team dat tot nu slechts één wedstrijd (nipt) heeft verloren van de koploper. Aan de kant van Donar is nog het goede nieuws te vermelden dat Daniël Koba na een lange tijd van blessureleed vandaag weer zijn rentree maakt.

Bij de start van de wedstrijd is de tip voor Donar waarbij Thijs Heuker meteen fraai kan afronden met een dunk. De eerste vijf minuten gaat het spel redelijk gelijk op en is de stand 10-10. Coach Yannick roept zijn team wel op tot sneller spel en het meer rond laten gaan van de bal. Maar Leiden weet toch eerder een gat in de score te maken, door een run van 10-0, waardoor de stand opeens 20-10 is en er een time-out aangevraagd wordt door Donar. De Groningers zijn nog niet scherp genoeg maar mede dankzij Bas Kobus (7 punten dit kwart) weten ze het verschil in het eerste kwart terug te brengen naar 7 punten (22-15).

Even lijkt het of Leiden in het tweede kwart opnieuw over de Groningse mannen heen wil gaan lopen door te starten met een vliegensvlugge score. Maar niks in minder waar! Donar zet een run neer van maar liefst 12 punten, gemaakt door twee scores van Maré Bult, twee driepunters van Lasse Cnubben en een dunk van Thijs Heuker. Donar is volledig terug in de wedstrijd met een stand van 24-27. In de rest van het tweede kwart weten nog vier andere spelers van Donar de voorsprong uit te breiden, waaronder ook Daniël Koba, die hier met een mooie cut naar de basket zijn eerste punten weer op het scorebord weet te noteren. De eindstand in dit tweede kwart is een knappe 32-38.

Het derde kwart start Donar weer sterk met twee driepunters van Bas Kobus en Maré Bult. De Leidenaren weten hier echter een paar goede aanvallen tegenover te zetten en vervolgens blijft dat zo ongeveer het beeld in het hele derde kwart. Beide teams weten door de verdediging van de ander heen te komen en een paar mooie scores neer te zetten, maar tegen het einde van het kwart weet Leiden een run te maken waardoor de stand 58-59 is.

Het komt er dus op aan in het beslissende vierde kwart. Leiden gaat voortvarend te werk met een run van 7 punten waardoor ze op een voorsprong komen met 65-59. Die run breekt de Groningers uiteindelijk op, want ondanks dat ze herhaaldelijk weer dichterbij komen, kan de achterstand niet meer ingehaald worden, zelfs nadat Leiden na 5,5 minuten al vijf teamfouten heeft gemaakt. Leiden speelt het laatste kwart met een small ball line up waar Donar de grip niet op krijgt. Donar probeert het nog met afwisselend een 2-3 zone verdediging en een man-to-man verdediging, en weet de wedstrijd nog spannend te houden. Na scores van Cees Jagt, Maré Bult en Bas Kobus is het verschil 5 met nog 44 seconden te gaan. Helaas resulteert de aanval van Donar in niets en weet Leiden de winst zeker te stellen met een eindstand van 79-71.

Helaas geen winstpunten voor Donar U19 in deze wedstrijd, maar het team van Yannick Koerts en Henri Meiners heeft wel degelijk laten zien dat het zich kan meten met de sterkste teams uit de competitie.

Zondag 5 november speelt Donar U19 de volgende thuiswedstrijd in de Willem Alexander Sporthal tegen BV Hoofddorp om 12:30.