Nieuws

Donar U19 strijdend ten onder in play-offs tegen Lokomotief

Zondag 28 april was het zover: Donar U19 speelde de eerste play-off-wedstrijd. Tegenstander is Lokomotief Rijswijk, de nummer 1 uit de bovenste helft van de competitie. Een belangrijke, en naar verwachting pittige wedstrijd, maar de mannen van Donar U19 gaan een mooie uitdaging nooit uit de weg! Helaas is het team nog steeds behoorlijk gehavend door blessures, wat de uitdaging nog een stukje groter maakt. Met 8 spelers, waarvan 2 U16, staan de Groningers aan de tip off. Let’s go Donar!

Om 20.45 uur start de wedstrijd, 45 minuten later dan gepland. Het is duidelijk een andere wedstrijd dan die in de afgelopen weken, iedereen staat op scherp, inclusief de coaches Yannick Koerts en Henri Meiners. De Groningers komen fel uit de startblokken en zetten meteen een stevige zone defense neer. Ook de eerste score is voor Donar. Lokomotief wordt zichtbaar verrast en neemt met nog 6 minuten op de klok haar eerste time-out. Maré Bult heeft dan al 3 driepunters en een lay-up gescoord (11 punten !!) en Thijs Heuker voegt na een rebound nog 2 toe. Na de time-out krijgt Loko het wat beter op orde en komt langszij. Donar toont veel vechtlust maar kan niet voorkomen dat Loko het eerste kwart eindigt in een voorsprong van 24-19.

Donar gaat met onverminderd veel energie door in het tweede kwart, tegen een zeer fysiek spelend Loko. Donar blijft wisselen tussen zone-press, halfcourt zone en man to man defenses en weet met een goed block van Thijs en een nuttig verdedigend werk van Joost een aantal punten van Loko te voorkomen. Loko blijft continu pressen en weet vervolgens wel de nodige punten te scoren. Helaas raakt Quinten in deze fase geblesseerd aan zijn enkel. Maar Donar geeft zich niet gewonnen: Maré, Edwin en Thijs staan sterk en gefocust te spelen en ook Joost en Willem spelen voor wat ze waard zijn, ontzettend dapper! Loko weet er met name nog een paar goede driepunters in te gooien. Donar blijft alles geven en gaat de rust in met een stand van 46-35.

Vlak voor de start van het derde kwart gaat Yannick weer op 1 knie zitten om de mannen toe te spreken. Donar neemt de bal uit en de Groningers storten zich vol passie in het vervolg van de wedstrijd. Ondanks dat Donar het opnieuw met een man minder moet doen, laten ze zich niet kennen. Loko heeft een paar ijzersterke mannen in het veld en even lijkt het of de Rijswijkers flink uit gaan lopen. Maar Donar strijdt door: Thijs pakt een geweldige rebound, David pakt een hard blok, Edwin maakt een paar mooie finishes en Maré blijft “gewoon” doorscoren. Maar ook de jongste man van het veld (Willem) zet er dit kwart maar liefst 9 op het scorebord! Het verschil in punten blijft beperkt tot 10, het derde kwart eindigt in 66-56.

Wat kan Donar nog in het vierde en laatste kwart? De eerste vier minuten weet Donar het verschil heel knap op 10 punten te houden. Verdedigend blijven de mannen zeer goed spelen en dan maakt ook Joost zijn eerste punten in deze wedstrijd, na een steal gevolgd door een driepunter. Met nog 5,5 minuten op de klok vergroot Loko het gat en loopt uit naar 78-64. Donar gaat het moeilijker krijgen nu. Met nog een kleine 4 minuten te gaan pakt Maré (topscorer van deze wedstrijd) een goede steal, en gooien Edwin en Willen er beide nog een driepunter in. Donar blijft reageren. Daniël heeft helaas zijn vijfde fout te pakken en moet het veld verlaten. Loko bouwt, mede door het nu enorme fysieke overwicht, de voorsprong weer wat uit en met nog anderhalve minuut spelen krijgt ook David zijn vijfde fout waarmee er nog maar 5 Groningse spelers overblijven die op het veld kunnen en mogen staan. Dat is net teveel van het goede en daar maakt Loko dankbaar gebruik van. De eindstand wordt 94-76.

Helaas geen stunt van Donar in deze spannende wedstrijd, maar wat een strijd hebben de Donar-spelers geleverd! Dit door blessures geteisterde team heeft 40 minuten (3 spelers hebben 40 minuten op het veld gestaan) alles gegeven en met hart en ziel het Donar-blauw verdedigd. 18 punten lijkt een groot verschil maar wie weet wat er in de return nog kan gebeuren.

Scores per speler en per kwart

Lokomotief Rijswijk - Donar U-19 (28 apr 2024)

Wedstijd 2 05-05-2024

Een week later, op zondag 5 mei, de return van dit tweeluik. Tijdens de eerste wedstrijd in Rijswijk op 28 april kon Donar lang bijblijven maar was het vierde kwart net te lang voor de Groningers waardoor het verschik 18 punten is. Een haast onmogelijke opgave om nog recht te trekken in de tweede wedstrijd. Helemaal omdat de rotatie bij Donar U19 nog steeds zeer smal is, i.v.m. blessures en ziekte. Goed nieuws is dat Quinten wel weer kan spelen. In basketbal kan natuurlijk van alles gebeuren dus Donar gaat er 100% voor!

Stipt 12.30 uur start het eerste kwart. Donar gaat er vol in en opent brutaal. Thijs Heuker zet de eerste twee punten op het scorebord. Daarna volgen er een drietje van Maré Bult, twee rake vrije worpen van Thijs en een driepunter van Willem Jagt in de schotklokbuzzer. Daarmee heeft Donar meteen een 10-2 voorsprong te pakken! Donar speelt fel, met name Thijs pakt veel rebounds en de schoten zijn scherp. Lokomotief zit er nog niet lekker in, maakt veel fouten en mist veel. Donar weet hiervan te profiteren door het eerste kwart met winst af te sluiten: 13-8.

Donar zet door in het tweede kwart. Vooral Thijs weet keer op keer door de Rijswijkse defensie heen te komen en maakt acht punten op rij, waarbij Maré een aantal keren een goede assist verzorgt. Joost Kobus komt er ook in en verdedigt fel. Na de timeout van Lokomotief scoort alleen Daniël Koba nog punten voor Donar, dat zijn er overigens wel meteen 6. Lokomotief komt nu juist wat beter in de wedstrijd en weet weer dichterbij te komen, mede dankzij wat bijzondere calls van de arbitrage waar coach Yannick duidelijk zijn vraagtekens bij zet. Zo eindigt het tweede kwart in 27-22, waarbij Donar heel knap op voorsprong blijft.

Na de rust lijkt Lokomotief opeens op stoom te komen, want de Rijswijkse ploeg start dit kwart met een 10-2 run. Donar komt er even niet aan te pas, en coach Yannick Koerts neemt een time out. Die sorteert helaas niet het gewenste effect want in de resterende minuten van het derde kwart weet alleen David Bondo nog een vrije worp te raken en gooit Willem er nog een driepunter in. De Groningers spelen een stuk slordiger en weten de aanvallen die wel tot score-pogingen komen niet te verzilveren. Het lijkt alsof de kleine rotatie ze parten speelt, de energie lijkt weg te vloeien. Lokomotief komt juist steeds makkelijker door de Groningse verdediging heen en zorgt dat ze het kwart afsluit in hun voordeel met 33-44.

Met twee scores van Edwin Nanninga lijkt het weer heel even de goede kant op te gaan in het laatste kwart, maar helaas is de opleving van korte duur. Lokomotief blijft veel druk zetten en daar hebben de mannen van Donar onvoldoende antwoord op. Er worden nog wel een paar mooie aanvallen gespeeld waarbij de scores gemaakt worden door Quinten (3-punter), Daniel (op aangeven van Edwin), Willem (3-punter via het bord), David (vrije worp) en Thijs (layup). Maar het is niet genoeg. Lokomotief maakt het af en wint uiteindelijk met klinkende cijfers: 48-65.

Hier eindigt voor Donar de strijd in de play-offs en daarmee ook het seizoen 2023/2024. Wat hebben we genoten van de strijdlust en energie van dit team van coaches Yannick Koerts en Henri Meiners. En wat heeft het team een pech gehad met de ongekend vele blessures en ziektes bij spelers. Dat Donar met zo’n kleine rotatie Loko op bepaalde momenten aan het wankelen heeft gebracht is een prestatie op zich. Nog één keer dank aan alle spelers die dit seizoen hun bijdrage hebben geleverd: