Donar U19 start sterk in de tweede helft van de competitie

Laatst geupdate: donderdag 25 januari 2024

Op zaterdag 20 januari speelde Donar U19 de eerste wedstrijd van het tweede deel van de competitie in de eredivisie. Opnieuw reed het team van Yannick Koerts en Henri Meiners naar Amstelveen waar ze laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft ook hadden afgesloten tegen MBCA. De kater van die verloren wedstrijd hebben de mannen van zich afgeschud om hier fris en gemotiveerd te starten. Het team heeft helaas nog wel steeds te maken met blessures; Milan Pilon en Lasse Cnubben ontbreken bij deze wedstrijd. Joost Kobus (jawel, de jongere broer van Bas) staat vandaag ook op het sheet. Normaal gesproken spelend bij Celeritas U16 mag hij zijn opwachting in de U19 maken.

Donar start de wedstrijd met Bas Kobus, Maré Bult, Cees Jagt, Thijs Heuker en Daniël Koba. Beide ploegen beginen wat rommelig maar weten desondanks het netje te vinden. Maré Bult drukt er direct een driepunter in en Thijs Heuker weet onder andere op aangeven van Bas Kobus af te maken. Na een korte run vliegt MBCA de time-out in, maar scoren ook Cees Jagt en de inmiddels in het veld gekomen Teun Deekens. De Groningers komen er beter in en de percentages vliegen omhoog. In de laatste minuut rondt Quinten Hocks met twee benutte vrije worpen en een mooie driepunter het eerste kwart af op een stand van 18-25.

Het tweede kwart heeft Donar een wat minder flitsende start. MBCA opent dit kwart met een kleine run van 6 punten. Quinten antwoordt met een driepunter en de inmiddels ingekomen Joost Kobus volgt: de bal gaat mooi rond, eindigt bij hem in de corner en hij schiet koelbloedig raak! MBCA is veranderd naar een zone verdediging. Waar Donar de vorige wedstrijd alle moeite had om open schoten te creeëren, komen de Groningers er nu een stuk beter uit. Het blijft echter dicht bij elkaar zitten en Donar heeft moeite om de open kansen af te maken. Het aantal turnovers is in deze fase aan de hoge kant en MBCA kan bijblijven 38-38. Cees heeft besloten dat Donar wel met een voorsprong de rust in gaat en dribbelt 5 MBCA verdedigers uit coast to coast om in de buzzer te finishen. 38-40 voorsprong bij rust.

Donar start de tweede helft sterk. Verdedigend staan de mannen goed, en ze openen met een 10-2 run. Daniël scoort 6 punten en Bas voegt er 2 aan toe, naast de assists die hij weer aaneenrijgt. Donar wisselt goede momenten af met slordige acties en de fouten stapelen zich op. MBCA krijgt het grootste deel van hun scores vanaf de vrijeworplijn waardoor het verschil te overzien blijft. De Groningers laten het er niet bij zitten, en blijven voldoende bij de les om een voorsprong vast te houden. Cees, Quinten en David Bondo weten de stand na drie kwarten op 53-60 te zetten.

Het vierde kwart begint met slordige fase van de mannen uit het Noorden. MBCA nadert tot op 3 punten wanneer Coach Yannick een timeout aanvraagt. Het zal ze niet nog een keer gebeuren dat ze het in de laatste fase van de wedstrijd tegen de ploeg uit Amstelveen af gaan leggen. Het heeft effect! Na een periode van 2 minuten waarin scores elkaar afwisselen neemt Donar afstand. Bas heeft maar liefst 6 assists dit kwart en Thijs scoort 12 van zijn 24 punten in Q4. Donar pakt controle over de wedstrijd en laat Amstelveen niet meer terugkomen. Het verschil wordt groter en groter door scores van Maré en Thijs. Laatstgenoemde eindigt de wedstrijd met een snoeiharde dunk. Na 40 minuten staat er een overtuigende 66-85 op het scorebord.

Een sterke start van Donar U19 in het nieuwe jaar!

Volgende wedstrijd zondag 28 januari: Kwartfinale beker tegen Apollo Amsterdam, 14:00 in het Willem-Alexander Sportcentrum