Donar U19 door winst op MBCA verzekerd van play offs!

Laatst geupdate: vrijdag 15 maart 2024

Zondag 10 maart speelde Donar U19 de thuiswedstrijd tegen MBCA uit Amstelveen. Donar staat op dit moment ruim bovenaan in de competitie en kan – met nog vijf wedstrijden te gaan - met een overwinning in deze wedstrijd een plek in de play offs om het nationale kampioenschap veiligstellen.

Om 12.30 uur starten de beide teams voor het eerste kwart. MBCA begint de wedstrijd brutaal en pakt de eerste twee scores. Donar verdient door Maré Bult het eerste punt uit een vrije worp en Quinten Hocks zet direct daarna de eerst driepunter op zijn naam. Dat geeft wat vertrouwen al willen de punten in deze eerste fase van de wedstrijd maar moeizaam op het bord komen. Na vier minuten is de stand nog slechts 4-4. De coach van MBCA neemt een time-out en na de time out weet Donar het initiatief te pakken en wordt er nog harder verdedigd. Edwin Nanninga, Thijs Heuker en Milan Pilon zorgen in de laatste minuten voor een mooie voorsprong: 18-9.

Donar start het tweede kwart met dezelfde energie als dat ze het eerste kwart geëindigd zijn. Edwin past de bal schitterend op maat naar Daniel Koba die hem daardoor gemakkelijk in het netje legt. MBCA scoort pas na 2 minuten maar dat lijkt ze wat extra energie te geven. De ploeg uit Amstelveen heeft even de flow te pakken en komt langzaam maar zeker dichterbij mede doordat ze veel fouten afdwingen bij de Groningers. Bij ruim 5 minuten op de klok heeft Donar al de 5e teamfout te pakken. Een minuut later, bij een stand van 24-22 neemt coach Yannick de tweede time out dit kwart, die de mannen weer even op scherp zet. Maré scoort met een knappe lay-up en zowel Edwin (2x) als Quinten gooien de bal er feilloos in vanaf de driepuntslijn. Donar weet een klein gaatje vast te houden, de ruststand is 35-30.

Het derde kwart begint Donar wat rommelig ondanks een prachtige aanval die Thijs mooi af kan maken. Na 2,5 minuut spelen staan er alweer drie teamfouten op het bord. Een volgende time out moet verbetering brengen, maar dat lukt nog niet overtuigend. Echter verdedigend is het nog prima op orde, en MBCA heeft ook moeite met scoren. Daarna pakt Donar weer het initiatief en volgt een run van maar liefst 14 punten verzorgd door Edwin, Milan, Thijs en Maré. MBCA vlucht in de time out. Het spel van de Groningers wordt weer even wat rommeliger met een aantal slordige passes op rij die recht in de handen van de tegenstander belanden. Maar het gat is geslagen en de stand na drie kwarten is 54-42.

Het laatste kwart moet Donar zorgen dat ze de voorsprong vasthoudt. Dat lukt, al verloopt het spel lang niet overal vlekkeloos. De scores gaan wat over en weer en voor het derde kwart op rij belandt Donar in de foutenlast. Bij een stand van 63-54 gaat Donar nog één keer “aan” en weet het team met een knappe run van 15-3 in de laatste vier minuten de overwinning binnen te slepen! Eindstand 78-57.

Een mooie en belangrijke overwinning van Donar U19, wat betekent dat ze zich kunnen gaan opmaken voor de play offs om het Nederlands kampioenschap! Volgend weekend rijden de mannen weer naar het Zuiden van het land om daar de uitwedstrijd te spelen tegen de Heroes in den Bosch.