Donar U18 wint strijd om koppositie

Laatst geupdate: donderdag 09 maart 2023

In de Willem-Alexander Sporthal te Zernike streden afgelopen zondagmiddag Donar U18 en tegenstander Amstel State uit Amstelveen om de koppositie van de ranglijst. Deze plek geeft aan het eind van de competitie alsnog het recht om mee te mogen strijden om het landskampioenschap. Er stond voor beide teams dus veel op het spel. De mannen van coaches Yannick Koerts en Henri Meiners hadden tot nu toe in 2023 nog geen nederlaag geleden en wilden dit deze middag uiteraard ook graag zo houden.

Met op de bank Daniël Koba, Bas Kobus, Gido Nanninga, Lasse Cnubben, Tygo Drubbel, Cees Jagt, Edwin Nanninga en als starting five Lars Jung, Maré Bult, Thijs Heuker, Teun Deekens en Eban Norder begon Donar erg goed aan de wedstrijd. Met fraai spel werd al gauw een 16-9 voorsprong genomen. Daarna haperde het spel aan Donarzijde en dat gaf tegenstander Amstel State zelfs de gelegenheid om het eerste kwart winnend af te sluiten, 23-25.

Coach Yannick had blijkbaar duidelijke instructies gegeven, want het tweede kwart had Donar het vooral verdedigend veel beter voor elkaar. Doordat aanvallend het spel nog niet geheel soepel verliep stond er bij rust slechts een kleine voorsprong op het bord, 36-33. De controle over de wedstrijd was in elk geval terug.

Na de rust kwam de beste fase van de wedstrijd. Amstel State werd volkomen overrompeld. Lange mannen Daniël Koba, Teun Deekens en vooral Thijs Heuker konden zich met dunks uitleven op fraaie passjes van guard Bas Kobus. Ook de snelle, balvaardige Lars Jung deed een duit in het zakje. Met een 12-0 run werd Amstel State op grote achterstand gezet, 48-33. Nadat Donar zelfs een voorsprong van 19 punten had genomen kon Amstel State toch nog enigszins met een beter gevoel het kwart afsluiten bij de stand van 56-45.

Het laatste kwart was het zaak om de tegenstander niet meer terug in de wedstrijd te laten komen. Dit leek aanvankelijk ook te gaan lukken. Mede door een score van Eban Norder en een fraai drietje van Bas Kobus bouwde Donar de voorsprong uit naar 67-54. Erg lang kon er niet van de voorsprong worden genoten, want Donar liet de tegenstander toch terug in de wedstrijd komen. Herinneringen aan de wedstrijd van een week eerder, de uitwedstrijd tegen Triple Threat, kwamen al naar boven. De Donarfans op de tribune werden nog even in spanning gehouden. Bij een stand van 67-63 ontpopte Daniël Koba zich echter op fraaie wijze tot Man of the Match door vlak voor tijd met twee spetterende dunks de wedstrijd te beslissen. Het eindslot was nog voor Lars Jung, zijn score zorgde voor een 73-63 eindstand. De opluchting en blijdschap was groot.

Weer is een horde op weg naar het beoogde einddoel genomen. Over twee weken moet Donar de ongeslagen reeks in Heiloo tegen BV Noordkop zien voort te zetten.

Scores Donar: Thijs Heuker (21 pnt), Daniël Koba (18 pnt), Lars Jung (11 pnt), Bas Kobus (8 pnt), Teun Deekens (7 pnt), Eban Norder (4 pnt), Maré Bult en Gido Nanninga (2 pnt)