Nieuws

Donar strijdend ten onder

Laatst geupdate: dinsdag 28 november 2023

Voor 2.750 toeschouwers speelde Donar tegen Zorg en Zekerheid Leiden en verloor zeer nipt met 70-72.

Het begin van de ontmoeting, nog maar kort na een tamelijk spannende ontmoeting in Leiden tussen beide teams, was overduidelijk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Het was vooral Stan van den Elzen die het vizier op scherp had staan en het eerste kwart besloot met 14 punten van zijn hand, waaronder 4 driepunters. Donar kon daar niet al te veel tegenover stellen. Daardoor was de kwartstand 16-28 niet eens geflatteerd te noemen.

Het tweede kwart leek weinig verbetering te brengen. Donar had veel moeite om überhaupt een fatsoenlijke aanval te spelen, terwijl de verdediging niet wilde sluiten. Vooral achter de driepuntslijn was veel ruimte, die de gasten dankbaar benutten (7 op 13). Na een lange tirade in een time-out door coach Stimac, juist toen het publiek het bijna verder wel geloofde, kwam er opeens weer een klein vonkje in het team. Met twee drietjes zette Karolis Babusis zijn team weer in het spoor en met een 16-16 kwart gloorde er weer hoop in de Groningse harten.

Na de thee waren de bordjes verhangen. Een enorm cliché, maar wel waar. Donar begon met hernieuwde energie, scoorde een paar aanvallen achter elkaar en hield nu wel de boel onder de eigen basket op slot. Donar liep dus puntje voor puntje in, totdat uiteindelijk het verschil vier punten was aan het einde van het kwart.

De fans gingen er eens goed voor zitten, want ook het slotkwart bleef de thuisploeg knokken voor elk punt. Sander Hollanders hield Tajion Jones goed uit de wedstrijd, de beide nummers 13 (Van Bree en Gabrovsek) vochten pittige duels uit, kortom: de wedstrijd was het aankijken en meebeleven meer dan waard.

Toch lukte het Donar nooit om langszij te komen. ZZ Leiden hield met veel kunst- en vliegwerk stand tegen de zoveelste Groningse storm en daardoor kwam alles neer op de laatste seconden. Nadat Babusis de achterstand reduceerde tot één punt, deed Van Bree daar een puntje bij en had Donar een kleine drie seconden om er een verlenging of winst uit te slepen. De ring was echter onverbiddelijk en wees de laatste bal van Baba terug.