Donar doet goede zaken in Charleroi

Het 'vernieuwde' Donar weet in een gelijk opgaande wedstrijd, met een heel spannend slot, de overwinning mee naar Groningen te nemen.

23

Donar start met Williams, Gaddefors, Brandwijk, Mounce en verrassend de nieuwe aanwinst Steph Branch.

Na een aftastend begin is na 2 minuten pas de 2-2. Aan beide kanten krijgen de aanvallers erg veel ruimte, maar de scherpte is er niet echt. Een mooie 3 punter van Brandwijk brengt Donar op voorsprong, maar de wedstrijd blijft gelijk op gaan. Na 6 minuten 12-11 voor Donar. Hollanders, Zuidema en Olisemeka komen erin en Donar loopt uit naar 19-13. In een wat chaotische laatste minuut wordt afgesloten op 21-13 voor Donar met in totaal 10 punten van Willem Brandwijk in dit kwart.

Het 2e kwart begint met stevig verdedigen, veel balverlies en gemiste schoten. In de eerste 3 minuten is er maar 1 score van Donar en 0 van Spirou. Branch komt in het veld, pakt een mooie rebound, maar heeft ook twee keer balverlies. Hij speelt met volle inzet, maar moet duidelijk zijn ritme nog vinden.

Duwend, trekkend en rommelend komt Spirou dichterbij: 23-17 is het halverwege dit kwart. Donar herpakt zich en loopt wat uit. Een 3 punter van Magdevski geeft wat lucht: ruststand 35-25 voor Donar. Maar de ploegen zijn gelijkwaardig. De (on)zuiverheid bij het afwerken zal het verschil gaan maken in de 2e helft.

2e helft

Donar start met Branch, Zuidema, Gaddefors, Magdevski en Brandwijk.

Het begin van de 2e helft lijkt veel op het begin van de wedstrijd: rommelig en veel balverlies aan beide kanten. Halverwege het 3e kwart weet Spirou langzaam dichterbij te komen: 40-37. Het is weer een open wedstrijd. Williams komt er weer in. 45-45 met nog 2 minuten te gaan in dit 3e kwart. Een onderschepte pass van Zuidema en in de break maakt Spirou een 3 punter. Einde 3e kwart: 49-48 voor Spirou.

Het 4e kwart blijkt een ware thriller te worden.

Na 2 minuten de eerst dunk van de wedstrijd: Peter Olisemeka zet Donar weer op voorsprong: 53-51. De wedstrijd blijft gelijk opgaan en 5 minuten voor tijd staat het 55-55. Brandwijk slaat toe met een mooie 3 punter en Gaddefors gooit zijn hele gewicht in de strijd. Donar 2 punten voor. Nog 3 minuten. Mounce dunkt: 5 punten voorsprong. Het wordt nog spannend in de laatste minuten, als Spirou weer bijna langszij komt.

40 seconden: 1 punt voorsprong. Gaddefors mist twee vrije worpen.

13 seconden: Donar heeft balbezit en Spirou moet een fout maken. Dit doen ze op Clay Mounce die beide vrije worpen raak schiet. Er is nog 6 seconden te spelen en Donar staat 3 punten voor. Spirou lukt het uiteindelijk niet meer om naast Donar te komen, mede geholpen door een belangrijk block door Steph Branch op een wanhoopsschot van Jhivvan Jackson. Willem Brandwijk pakt de rebound en de spelers houden het hoofd koel en spelen de klok uit. Donar behaalt een verdiende overwinning. Eindstand 68-71.

Er volgen nu twee thuiswedstrijden (Antwerp Giants op woensdag 29 maart en Filou Oostende op zondag 2 april). Een mooie gelegenheid voor de fans om weer twee topwedstrijden te zien in eigen hal.

Topscorers: Willem Brandwijk - 17 punten (4 op 5 driepunters, 80%), Viktor Gaddefors - 16 punten, Steph Branch - 13 punten.

Rebounds: Willem Brandwijk - 9, Peter Olisemeka - 7, Viktor Gaddefors - 6