Donar 2 wint wedstrijd met twee gezichten

Laatst geupdate: woensdag 24 januari 2024

Donar 2 trad zaterdag 20 januari in Martiniplaza aan tegen Sportiff Grasshoppers uit Katwijk. De uitwedstrijd in Katwijk was aan het begin van het seizoen met 76-81 gewonnen door de Groningers. Verder werd er in de eerste ronde van het bekertoernooi met 106-67 gewonnen. Coach Lechner kon zaterdag beschikken over een fitte en voltallige selectie.

De score wordt geopend door Jelte Mast 2-0. Grasshoppers antwoordt met een driepunter en het spel golft op en neer waarbij beide partijen aan elkaar gewaagd zijn. Na 10 minuten zuivere speeltijd staat het 17-16 en heeft aan Groninger zijde Jelte Mast al 9 punten achter zijn naam staan en aan de zijde van Grasshoppers staat Ferdi Blange al op 8 punten.

In het tweede kwart is het in eerste instantie Donar dat wegloopt bij de tegenstander uit Katwijk. Vier verschillende spelers scoren in korte tijd en Donar neemt middels een 8-2 run een 25-18 voorsprong. Het antwoord van Grasshoppers is indrukwekkend: uit alle hoeken van het veld wordt gescoord en na een 6-18 run zijn de rollen omgedraaid: 31-36. De rust wordt bereikt bij een 40-45 stand na een score van Jelte Mast in de laatste seconde.

Grasshoppers komt als team scherper uit de kleedkamer en weet makkelijker het netje te vinden dan de tegenstander uit Groningen. Het is aan Shamar Dormoy te danken, hij scoort de eerste 9 punten voor Donar in dit kwart, dat de Groningers enigszins in het spoor blijven van Grasshoppers: 49-55 na 5 minuten zuivere speeltijd. Drie rake driepunters op rij zorgen voor een 52-66 tussenstand en een schier onoverkomelijke achterstand. Délé Adetunji doet iets terug met 4 punten waardoor er na 3 kwarten een 55-66 tussenstand op het scorebord staat.

Coach Lechner spoort zijn mannen aan om de laatste 10 minuten alles te geven wat er in de tank zit. Dit sorteert effect: Donar start beter in het vierde kwart en na een score van Lars Jung ziet Grasshoppers zich genoodzaakt om een time out te nemen. Meteen na de time out scoort Délé Adetunji voor Donar (63-68). Na een fout op Gijs Deekens ontvangt coach Alibegovic van Grasshoppers een technische fout wegens aanmerkingen op de scheidsrechters. Gijs Deekens schiet de toegekende drie vrije worpen feilloos raak en de wedstrijd begint te kantelen in Groninger voordeel: 66-68. Aanvallend zijn Délé Adetunji en Gijs Deekens erg belangrijk. Bij een gelijke stand van 69-69 is het Gijs Deekens die een driepunter (na een assist van Délé) raak schiet die voor 72-69 zorgt. Grasshoppers geeft niet op en Farai Gravenberch zorgt voor 77-75. Weer schiet Gijs Deekens een driepunter raak (na weer een assist van Délé) die de Groningers wat meer lucht verschaft: 80-75. Grasshoppers weet deze keer niet het gat te dichten en de wedstrijd is afgelopen bij een eindstand van 82-77.

Scores: Gijs Deekens 20, Délé Adetunji 17, Jelte Mast 16, Shamar Dormoy 12, Saverio Lisci 5, Olivier Sipkens 5, Lars Jung 4, Jasper Puister 2, Nevin Muntslag 1.

Zaterdag 3 februari staat de uitwedstrijd tegen Apollo Amsterdam op het programma voor Donar 2.

Foto’s: Wim Muntslag