Nieuws

Donar 2 wint en verliest

Laatst geupdate: maandag 18 december 2023

Op zondag 3 december traden de mannen van coach Lechner aan tegen de nummer 2 van de Promotiedivisie, Attacus uit Veghel. Bij Donar 2 ontbraken Lars Jung en Délé Adetunji omdat zij met Donar 1 mee waren voor de bekerwedstrijd tegen Kimbria in Maastricht.

Het begin van de wedstrijd is voor de Groningers. Met gevarieerd aanvalsspel en zes verschillende scorende spelers wordt er een 15-8 voorsprong genomen in het eerste kwart. Attacus komt iets terug waardoor het na de eerste periode 17-13 staat. In het tweede kwart loopt Donar 2 weer iets uit en na een score van Nevin Muntslag staat het 25-16. Dit is het sein voor de mannen uit Veghel om een tandje bij te schakelen. Er wordt fysieker gespeeld en de Groningers hebben hier moeite mee. Met name Thijs Dijksterhuis en Bart van der Horst komen namens de Brabanders scorend door en middels een 2-12 run staat het bij rust 27-28.

In de derde periode blijft het beeld onveranderd. Ondanks 8 punten in dit kwart van Shamar Dormoy loopt Attacus verder uit. Met nog één kwart te gaan staat het 49-60.

In het vierde kwart knokken de mannen van coach Lechner voor wat ze waard zijn. Het zijn Gijs Deekens, Saverio Lisci en Joran Triemstra die de scores voor hun rekening nemen in deze periode maar het mag niet baten. Attacus speelt de wedstrijd geroutineerd uit, eindstand: 68-80.

Scores: Saverio Lisci 16, Jelte Mast 15, Shamar Dormoy 14, Joran Triemstra 10, Gijs Deekens 7, Nevin Muntslag 3, Olivier Sipkens 3.

Op zaterdag 9 december stond de uitwedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg uit Weert op het programma. Ook nu ontbraken Lars Jung en Délé Adetunji omdat zij met Donar 1 meespeelden.

In het eerste kwart kunnen de Groningers scorend redelijk in de buurt van hun Limburgse tegenstander blijven. Dan is echter al te zien dat de scherpte in de Groninger verdediging er niet is. Hierdoor lopen de mannen van coach Lechner continu achter de feiten aan.

In de tweede periode kan Donar tot 29-23 redelijk in de wedstrijd blijven. Daarna plaatst BAL echter een 21-8 run en komt het op een comfortabele 50-31 voorsprong. De rust wordt bereikt bij een 54-36 tussenstand. Opvallend is dat van de 36 Groninger punten er maar liefst 15 door Joran Triemstra zijn gescoord. Des te vervelender is het dan ook dat hij helaas door ziekte in de rust moet uitvallen.

Ondanks deze tegenvaller komen de Groningers scherp uit de kleedkamer. Het zijn Jelte Mast en Gijs Deekens die een 5-13 run laten aantekenen waardoor het opeens 59-51 staat. BAL herpakt zich weer en loopt iets uit waardoor het na het derde kwart 68-55 staat. Donar is in de laatste periode niet bij machte om terug te komen in de wedstrijd. Eindstand: 92-76.

Scores: Gijs Deekens 20, Jelte Mast 20, Joran Triemstra 15, Saverio Lisci 6, Shamar Dormoy 5, Jasper Puister 4, Olivier Sipkens 2, Evaggelos Atlasis 2, Nevin Muntslag 2.

Afgelopen zaterdag 16 december stond om 11.30 uur in Sporthal Vinkhuizen de “uitwedstrijd” en derby tegen Scylla op het programma. In het bekertoernooi bleken Scylla en Donar 2 al gewaagd aan elkaar (toen een nipte winst voor Scylla) en de wedstrijd van vandaag zou daar geen uitzondering op zijn. Bij Donar 2 ontbraken Evaggelos Atlasis en Shamar Dormoy en zou Lars Jung alleen de eerste helft spelen om daarna aan te sluiten bij Donar 1. Thijs Heuker, Donar U19 speler, zou deze wedstrijd zijn debuut maken als Donar 2 speler in de Promotiedivisie. Bij Scylla ontbrak Rico Bakker, dé man aan Scylla zijde in de vorige onderlinge wedstrijd.

Donar 2 start scherper aan de wedstrijd dan de mannen van Scylla. Na scores van Jelte Mast en Saverio Lisci staat het 4-9. Scylla komt wat terug in de wedstrijd maar het verschil blijft rond de 5 punten schommelen in het voordeel van Donar 2. Na het eerste kwart staat het 17-22.

In de tweede periode blijft het beeld hetzelfde en staat het na een score van Jasper Puister 19-31. De zeer ervaren schutters van Scylla beginnen nu echter op stoom te raken en de achterstand van 12 punten is bij rust teruggebracht tot één: 41-42.

In het derde kwart zijn beide Groninger teams nog steeds aan elkaar gewaagd. De ene na de andere driepunter wordt raakgeschoten en als de kruitdampen zijn opgetrokken staat het na 3 kwarten spelen 65-66. Het is aan Donar zijde met name Saverio Lisci die aanvallend belangrijk is voor zijn team door in deze periode maar liefst 12 punten te scoren.

In de vierde periode is het Scylla dat een gaatje weet te slaan. Na een score van Rik Smid staat het 74-68 en coach Lechner ziet zich genoodzaakt om een time out te nemen. Deze sorteert effect en middels een 0-7 run staat het nu weer 74-75. Nu is het Scylla dat een time out neemt en zijn de rollen weer omgedraaid. Een 11-5 run van Scylla zorgt voor een 85-80 voorsprong met nog slechts twee minuten te spelen. Donar 2 komt echter weer terug en drie rake vrije worpen voor Saverio Lisci zorgen voor een 87-85 tussenstand. Met nog 15 seconden te spelen mag Scylla driemaal aanleggen van achter de vrije worp lijn. Er gaat er echter één raak (88-85) en de rebound is voor Donar 2. De laatste aanval wordt opgezet en het is Gijs Deekens die gevonden wordt en ijskoud een driepunter raak schiet: 88-88. Omdat Scylla in de laatste 3 seconden niet tot scoren komt gaan we verlengen!

In de verlenging moet Donar 2 het ook nog eens doen zonder Délé Adetunji (5 fouten) en meteen in het begin van de verlenging krijgt Gijs Deekens ook zijn 5e fout. Een sterk uitgedund Donar 2 ziet zich dus voor een zware opgave gesteld. Het is Olivier Sipkens die opstaat en zijn team bij de hand neemt. Door 8 van de 11 Donar punten in de verlenging te scoren is hij van grote waarde voor zijn team. Eindstand: 93-99.

Scores: Saverio Lisci 25, Jasper Puister 14, Gijs Deekens 12, Jelte Mast 11, Délé Adetunji 10, Olivier Sipkens 8, Nevin Muntslag 8, Joran Triemstra 6, Lars Jung 5.

Foto’s: Esther Janssen