Donar 2 verliest nipt van koploper

Laatst geupdate: woensdag 31 januari 2024

De mannen van coach Lechner traden vrijdagavond in Sporthal Vinkhuizen aan tegen de koploper in de Promotiedivisie, Utrecht Basketball. De Utrechters hadden tot nu toe maar één wedstrijd verloren en hun thuiswedstrijd tegen Donar ruim gewonnen. Aan de zijde van Donar ontbrak Saverio Lisci vanwege een lichte enkelblessure.

Vanaf de eerste seconde speelden beide teams met veel energie en op een hoog tempo. Eerder dit seizoen, in de uitwedstrijd tegen Utrecht Basketball, lukte het de Groningers niet om het hoge tempo bij te benen. Dat is nu wel het geval al slagen de mannen uit de Domstad er in om enkele kleine slordigheden meteen af te straffen: 9-15 halverwege het eerste kwart. Coach Lechner ziet zich genoodzaakt om een time out te nemen om zo zijn spelers aanwijzingen te geven. Dit werpt zijn vruchten af: er worden enkele stops gerealiseerd in de verdediging die vervolgens aanvallend worden verzilverd. Door een onvervalste 9-0 run staat het ineens 18-15 en aan het einde van het eerste kwart is de stand 23-17.

In het begin van de tweede periode gaan de mannen van coach Lechner vrolijk verder op de ingeslagen weg. Halverwege het tweede kwart staat het zelfs 35-22. Het duurt echter niet lang voordat Utrecht Basketball de rollen weer heeft omgedraaid. Een zeer sterke run van 5-17 zorgt ervoor dat beide teams met minimaal verschil de rust ingaan: 40-39.

Ook in de tweede helft blijven beide teams aan elkaar gewaagd. Scores worden uitgewisseld en beide teams zetten zowel aanvallend als verdedigend hun beste beentje voor. Na 30 minuten zuivere speeltijd staat het 60-58.

Het vierde kwart wordt er één waarbij het publiek op het puntje van haar stoel kan gaan zitten. Ook nu ontlopen de teams elkaar nauwelijks en blijft het verschil qua scores minimaal. Met nog slechts 45 seconden te spelen laat Shamar Dormoy de gelijkmakende score aantekenen: 76-76. Coach Volmer van Utrecht Basketball neemt een time out om zijn spelers te instrueren voor een beslissende aanval. Het schot valt echter niet en de verdedigende rebound is voor Donar. Het vinden van een opening in de stugge Utrechtse verdediging blijkt lastig en pas aan het einde van de schotklok weet Lars Jung een open schot te creëren. Helaas stuitert de bal op de achterkant van de ring maar de aanvallende rebound is voor Jasper Puister. Utrecht Basketball weet de bal uit zijn handen te slaan en heeft, met nog 7 seconden te spelen, balbezit. Ze kiezen voor een snelle aanval waarbij schutter Yannic Hoek net teveel ruimte krijgt van de Groninger verdediging. Hij schiet een knappe driepunter raak: 76-79. In de resterende halve seconde lukt het Donar niet om nog tot een schot te komen waardoor Utrecht Basketball deze spannende wedstrijd wint.

Scores: Jelte Mast 14, Gijs Deekens 14, Lars Jung 11, Délé Adetunji 9, Shamar Dormoy 9, Joran Triemstra 5, Evaggelos Atlasis 5, Olivier Sipkens 4, Nevin Muntslag 2, Jasper Puister 2, Cees Jagt 1.

De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 februari als in Amsterdam om 17.00 uur wordt aangetreden tegen Apollo.

Foto’s: Esther Janssen