Donar 2 verliest 2 keer

Laatst geupdate: maandag 13 november 2023

Donar 2 speelde het afgelopen weekeinde twee wedstrijden. Op vrijdagavond werd er in Amsterdam aangetreden tegen Orange Lions Academy dat, net als Donar, vorig seizoen nog uitkwam in de Dutch Talent League. Beide teams hebben, voorafgaand aan dit onderlinge treffen, drie wedstrijden gewonnen en drie verloren.

In de eerste minuten van de wedstrijd gaat het gelijk op: scores worden uitgewisseld en na twee minuten spelen staat het 7-7. Hierna zakt het Groninger spel in: er wordt minder energie in het spel gelegd waardoor er aanvallend nog maar één score in het eerste kwart gemaakt wordt en in de verdediging OLA meer ruimte krijgt om aan te vallen. De stand na het eerste kwart is veelzeggend: 22-9.

Coach Lechner weet zijn mannen weer op scherp te zetten in de twee minuten rust tussen het eerste en tweede kwart. Punt voor punt lopen de Groningers de opgelopen achterstand in waarbij opvalt dat Jelte Mast 8 punten maakt in dit kwart. Met nog één minuut te spelen voor de rust staat het 37-33. OLA weet het kwart beter af te sluiten door 5 punten te scoren waardoor de rust bereikt wordt bij een 42-33 stand.

In het derde kwart speelt Donar sterk: onder aanvoering van Délé Adetunji (10 punten deze periode) sluipen de Groningers weer dichterbij tot 44-42. OLA reageert sterk door enkele sterke aanvallen te spelen waaruit gescoord wordt. Stand na het derde kwart: 57-51.

Het begin van het vierde kwart starten de mannen van coach Lechner sterk. Twee benutte vrije worpen van Joran Triemstra zorgen voor een 59-59 tussenstand. OLA komt hierna aanvallend weer door en weet zo steeds net aan de goede kant van de score te blijven. Met nog 2 ½ minuut te spelen staat het 69-64. Coach Lechner spoort zijn spelers aan om een verdedigende stop te maken en daarna zelf te scoren. Helaas weet OLA een driepunter te scoren waardoor de achterstand voor de Groningers opeens 8 punten bedraagt. Donar blijft knokken en komt enkele malen tot drie punten achterstand terug maar OLA blijft koel vanaf de vrije worp lijn en speelt de wedstrijd goed uit. Eindstand: 77-72.

Scores: Délé Adetunji 17, Jelte Mast 12, Joran Triemstra 11, Lars Jung 8, Saverio Lisci 6, Olivier Sipkens 6, Jasper Puister 5, Gijs Deekens 5, Shamar Dormoy 2.

Zondagmiddag stond de tweede ronde van het nationale bekertoernooi op het programma. Tegenstander in de Willem Alexander Sporthal was Scylla, eveneens uit Groningen afkomstig en eveneens in de promotiedivisie spelend. Een onvervalste derby dus waarin de jonge mannen van Donar het tegen de ervaren spelers van Scylla opnamen.

De eerste score van de wedstrijd was voor Scylla: schutter Rik Smid mocht ongehinderd aanleggen vanachter de driepuntslijn en die kans liet hij niet onbenut. Beide teams wisselden scores uit waarbij gaandeweg het eerste kwart Scylla scherper bleek in de afronding en de scherpte bij Donar minder werd. Met name routinier Rico Bakker bleek een geduchte tegenstander door maar liefst 11 punten te scoren voor Scylla in deze periode. Tussenstand na het eerste kwart: 19-23.

Eenzelfde scenario ontvouwde zich in het tweede kwart. In het begin waren de teams redelijk aan elkaar gewaagd maar gaandeweg liep Scylla toch verder uit. Ruststand: 32-43.

De ervaren mannen van coach Siderius kwamen beduidend scherper uit de kleedkamer dan de jongelingen van Donar. Na een onvervalste and-1 van Daan Maring stond er 34-50 op het scorebord. Lars Jung scoorde vrij snel 6 punten achter elkaar waardoor de achterstand tot 10 punten werd teruggebracht: 41-51. Scylla antwoordde sterk: Daan Maring en Rico Bakker scoorden samen de volgende 13 punten voor Scylla waardoor er met nog twee minuten te spelen in het derde kwart er een tussenstand van 48-64 op het scorebord stond. Donar deed nog iets terug maar het was Rico Bakker, weer hij, die in de slotseconde 52-68 liet aantekenen.

Met nog één kwart te spelen gaven de meeste toeschouwers nog maar weinig voor de kansen van Donar, helemaal toen Sander de Roos voor een 54-74 tussenstand zorgde. Maar zie, na een time out van coach Lechner, rechtte Donar de rug en vielen de ballen ineens wel. Maar liefst zeven verschillende Donar spelers wisten te scoren in dit kwart en binnen enkele minuten zuivere speeltijd was de achterstand nagenoeg geheel ingelopen. Vier benutte vrije worpen van Délé Adetunji zorgden voor een 75-79 stand. Scylla speelde de wedstrijd geroutineerd uit en gaat daarmee verdiend naar de 3e ronde van het nationale bekertoernooi. Eindstand: 76-79.

Scores: Délé Adetunji 15, Lars Jung 15, Joran Triemstra 11, Gijs Deekens 8, Shamar Dormoy 7, Saverio Lisci 7, Jasper Puister 6, Olivier Sipkens 4, Jelte Mast 2, Nevin Muntslag 1.

Aankomende zondag 19 november speelt Donar 2 wederom thuis. Om 15.00 uur is Landstede Hammers 2 de tegenstander in de Willem Alexander Sporthal.

Foto’s: Wim Muntslag