Donar 2 begint sterk aan het nieuwe seizoen

Laatst geupdate: dinsdag 26 september 2023

Door een nieuwe competitie opzet zijn dit seizoen onder andere de voormalige Dutch Talent League en de U18 competitie gewijzigd: U18 is U19 geworden en de Dutch Talent League is komen te vervallen waardoor een groot aantal teams hun U22 teams in de Promotie divisie hebben ingeschreven, één divisie lager dan de Dutch Basketball League waarin de heren van Donar uitkomen. Dit betekent ook dat er geen leeftijdsgrens van 22 jaar meer is.

Voor het team van coach Lechner was dit niet de enige verandering: er is afscheid genomen van een aantal mensen. Allereerst besloot assistent coach Michel Houttuin  te stoppen na vele jaren een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan de ontwikkeling van basketbal talent in het noorden van het land. Daarnaast vertrokken er een paar spelers: Gimon Arkema (studie), Mats van der Werf (studie in Amsterdam), Kylian Datema (studie en werk) en Sven van Mieghem (studie en basketbal in Amerika).

Daarvoor in de plaats zijn er zowel nieuwe als bekende gezichten gekomen: Lars Jung (vanuit Donar U18 maar daarnaast nu ook uitkomend bij Donar 1), Joran Triemstra (voorheen RTC Noord en Donar jeugd), Shamar Dormoy (Donar jeugd en Celeritas Donar), Nevin Muntslag (BVG, Donar jeugd en Oldenburg) en tot slot Evaggelos Atlasis (jeugd ZZ Leiden, Celeritas Donar).

Aan coach Lechner dus de taak om hier een team van te smeden dat met succes kan meedraaien in de Promotie divisie. Inmiddels zijn er al twee wedstrijden gespeeld die beiden zijn gewonnen.

Op zondag 17 september werd er thuis gespeeld tegen het tweede team van BV Noordkop / SUNS uit Den Helder. De tegenstander uit Noord Holland kon beschikken over slechts zeven spelers daar waar Donar 2 alleen Shamar Dormoy en Gijs Deekens niet kon opstellen vanwege blessures.

Over de wedstrijd zelf kunnen we kort zijn: Donar 2 schoot uit de startblokken met fris en snel spel waardoor er na twee minuten zuivere speeltijd al een tussenstand van 12-2 op het scorebord stond. Opvallend was dat BV Noordkop / SUNS in de eerste helft geen enkele driepunter wist te raken daar waar de Groningse schutters Saverio Lisci, Jelte Mast, Lars Jung en Délé Adetunji wel het vizier op scherp hadden staan. De rust werd bereikt bij een comfortabele 49-19 tussenstand.

Wie dacht dat de tweede helft een kopie zou worden van de eerste helft kwam bedrogen uit. BV Noordkop / SUNS kwam beduidend scherper uit de kleedkamer en plaatste in de eerste paar minuten een 2-7 run waardoor coach Lechner een time out nam om zijn spelers te instrueren. Helaas sorteerde dit geen effect want de tegenstander uit Noord Holland bleef simpelweg meer scoren dan de Groningers. Tussenstand na het derde kwart: 57-41.

Het vierde kwart nam Lars Jung zijn team bij de hand door 14 punten te scoren waardoor het vierde kwart gewonnen werd met 21-15 en de wedstrijd uiteindelijk met 78-56.

Scores: Lars Jung 27, Saverio Lisci 10, Délé Adetunji 10, Olivier Sipkens 9, Jelte Mast 7, Jasper Puister 7, Joran Triemstra 7 en Nevin Muntslag 1.

Zaterdag 23 september stond de uitwedstrijd tegen Sportiff Grasshoppers in Katwijk op het programma. Lars Jung ontbrak bij de Groningers omdat hij met Donar 1 meespeelde in Martiniplaza en Gijs Deekens was nog steeds geblesseerd.

Donar 2 begon niet goed aan de wedstrijd: de verdediging was niet op orde, er werden denkfouten gemaakt en aanvallend kwamen de mannen van coach Lechner niet in hun ritme. Bij een 10-2 achterstand werd de eerste Groninger time out al aangevraagd in een poging de spelers scherper te krijgen. Aanvallend was dit vervolgens wel het geval maar met name verdedigend kreeg Donar geen grip op de Katwijker guards. Desondanks bleef Donar aanhaken bij de Grasshoppers want de rust werd bereikt bij een 45-40 tussenstand. De scores waren aan Groninger zijde ook goed verdeeld over zeven verschillende spelers.

Het derde kwart liet een zelfde beeld zien: Grasshoppers was aanvallend sterker maar Donar liet veerkracht zien en wist steeds weer aan te haken. Driepunters van Evaggelos Atlasis en Olivier Sipkens zorgden vlak voor het einde van het derde kwart voor een 60-58 achterstand. De wedstrijd kantelde uiteindelijk toch in het vierde kwart. Met nog 5 minuten te spelen en een 74-68 achterstand nam coach Lechner een time out in een poging zijn spelers nog éénmaal aan te vuren voor een beslissende eindsprint. Dit had effect: met een 2-13 run sloten de Groningers de wedstrijd af waardoor er een 76-81 eindstand op het scorebord stond. Jasper Puister pakte een aantal belangrijke aanvallende én verdedigende rebounds en aanvallend was Joran Triemstra niet af te stoppen die daarbij goed ondersteund werd door Délé Adetunji.

Scores: Joran Triemstra 23, Délé Adetunji 17, Olivier Sipkens 9, Saverio Lisci 8, Shamar Dormoy 6, Jasper Puister 6, Nevin Muntslag 5, Evaggelos Atlasis 3.

Zaterdag 30 september staat er wederom een uitwedstrijd op het programma van Donar 2. Dan wordt er om 21.00 uur gespeeld tegen Utrecht Basketball.