Nieuws

Donar uitgeschakeld voor Fiba Europe Cup

Laatst geupdate: dinsdag 03 oktober 2023

De laatste kans voor Donar tegen Rapid Bucuresti werd niet benut. De Groningers verloren met 69-65.

22

Donar begon de tweede groepswedstrijd zonder Sam van Oostrum en Jordy Kuiper. De Groningers hanteerden hetzelfde concept als tegen Sabah: vanuit een straffe defensie steals of rebounds pakken en vervolgens proberen snelle aanvallen te lopen. Dat lukte in het eerste kwart slechts bij vlagen, omdat de Roemeense verdediging snel terugviel en ook goed stond. De schotpercentages lagen daardoor laag, maar het duel was zeker het aankijken waard.

Het tweede kwart gaf aanvankelijk hetzelfde beeld te zien. Beide teams gaven elkaar geen strobreed toe. Bij Rapid Bucuresti waren vooral de Amerikanen Fitzpatrick en Pridgett productief, terwijl vooral David Gabrovsek bij Donar aanvallend dominant was. Gaandeweg het kwart werd echter het manco bij Donar duidelijk: er werden simpelweg teveel makkelijke ballen gemist; ook lay-ups wilden niet vallen. Met 10 op 26 schoten en nul op nul vrije worpen ga je de wedstrijd niet winnen, zo zagen ook de coaches.

Wie hoopte dat Donar na rust zaken recht zou zetten kwam bedrogen uit. De gasten hadden nóg meer moeite de open man te vinden en dat maakte het voor Rapid nog iets eenvoudiger om te scoren. Toch bleef de ploeg van Andrej Stimac op basis van vechtlust en doorzettingsvermogen in de wedstrijd hangen. Na een maximaal verschil van 13 punten knokte Donar zich terug naar zeven aan het einde van het kwart (50-43).

Net toen Bucuresti de zaken op orde leek te hebben en zelfs wat tekenen van overmoed begon te vertonen, bleven de Groningers rustig hun spel spelen en zo kroop de ploeg dichterbij en kwam zelfs op gelijke hoogte bij 54-54 halverwege het kwart. Dat bleek echter het maximaal haalbare. Twee driepunters gaven de Roemenen weer lucht. De slotminuten konden ondanks verwoede Groningse pogingen de wedstrijd niet meer doen kantelen. Enkele scores van Donar plus een reeks vrije worpen bij Rapid brachten de eindstand op 69-65. Daarmee heeft Donar geen kans meer om de eindronde te halen. Donderdag wacht nog wel de ontmoeting met de thuisploeg Rabotnicki Skopje.