Nieuws 9 mei 2020

Het zijn rare tijden.
De laatst gespeelde thuiswedstrijd in MartiniPlaza ligt alweer bijna drie maanden achter ons en onder normale omstandigheden zouden we nu volop bezig zijn met de Play Offs. Maar het is wat het is. Gezondheid gaat voor alles, maar basketbal is toch wel de belangrijkste bijzaak in het leven. Althans, zo voelen wij dat en dat willen we ook maar al te graag zo houden.

De regelgeving omtrent sporten en sportbeleving is streng, en hoewel er een versoepeling is aangekondigd zijn we nog niet zo ver dat we weer terug kunnen naar normaal. Toch zijn we achter de schermen bezig met allerlei scenario’s en plannen om basketbal met publiek weer mogelijk te maken. Zoals u afgelopen vrijdag heeft kunnen lezen, heeft de Dutch Basketball League, waarin alle eredivisieclubs zijn vertegenwoordigd, duidelijkheid gegeven over het feit dat spelen zonder publiek voor ons allemaal geen optie is. Het bericht hierover kunt u teruglezen via deze link.

Toeschouwers zijn voor topbasketbal in het algemeen en voor Donar in het bijzonder het belangrijkste bestaansrecht: de businessclub, met de leden die elkaar daar ontmoeten, en de fans die elke keer of af en toe komen en gewoon genieten van dat wat wij te bieden hebben. Daarom hebben we in DBL-verband gezegd: zonder de aanwezigheid van ons publiek willen we niet spelen.

Voor de Europese wedstrijden moeten we hierbij een kanttekening plaatsen. Zoals bekend hebben wij het voornemen ons weer in te schrijven voor de Basketball Champions League. FIBA heeft aangegeven te streven naar 15 september als start van de kwalificaties voor de Basketball Champions League. Aangezien we veel belang hechten aan deelname aan een Europese competitie zullen we ons moeten conformeren aan de regels die FIBA gaat stellen ten aanzien van data en protocollen rond deze wedstrijden, en die zouden kunnen afwijken van de standpunten van de DBL.

Om zo snel mogelijk de aanwezigheid van zoveel mogelijk publiek weer mogelijk te maken, kijken we samen met MartiniPlaza naar mogelijke alternatieven zoals zaalinrichting, handreiniging bij aankomst, mondkapjes op en het begeleid vullen en weer leeg laten lopen van de verschillende tribunesegmenten. We staan in contact met het NOC*NSF om de opties te bespreken en zo gezamenlijk tot mogelijke protocollen te komen.

Ook kijken we naar de mogelijkheden om de competitie later op te starten en richting de zomer van 2021 langer door te spelen. Wij staan daar optimistisch in. Voortdurend denkend in kansen en mogelijkheden. Mede daarom starten we de komende week met de reserveringen van seizoenkaarten en zijn alle kaarthouders van Donar onlangs geïnformeerd over de scenario’s en de procedures.

Die verkoop is voor ons een belangrijk gegeven voor het aantrekken van nieuwe spelers. Tot nu toe hebben we op basis van zekerheden in de afgelopen weken al twee spelers vastgelegd. De guards Jarred Ogungbemi-Jackson en Davonté Lacy vormen nu het vijftal samen met Thomas Koenis, Shane Hammink en Leon Williams in de nieuwe selectie. Ook is de coaching staff compleet met de Kroatische hoofcoach Ivan Rudež en assistent Jan Stalman. Hoe de selectie verder zal worden uitgebreid hangt af van meerdere factoren waaronder dus de verkoop van seizoenkaarten.

Kortom, we kijken vooruit. Hoe lastig dat soms ook is en rekening houdend met alle denkbare omstandigheden. Daarbij voelen we ons enorm gesterkt door de geweldige achterban van Donar die de laatste jaren alleen maar is gegroeid. Laten we vooral niet vergeten dat wij samen iets unieks hebben opgebouwd in het Noorden en dat we dat met alle mogelijke inzet van iedereen graag willen continueren.

Ondertussen proberen we u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en het basketbalvirus in Groningen en ver daarbuiten zo goed mogelijk in stand te houden.

Wij wensen u allemaal kracht, sterkte en wijsheid in deze tijd. De gezondheid van iedereen staat natuurlijk voorop. Dat is het allerbelangrijkst. Daarnaast hopen we dat we elkaar weer kunnen zien bij een wedstrijd van Donar.

En het liefst zo snel mogelijk.

Tot Donar!

Jannes Stokroos
Voorzitter Donar

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS