Donar vs U BT Cluj Napoca › Donar

Goede slotfase brengt Donar wederom dikke overwinning in Europa

Alle ogen waren gericht op een paar duels: Dourisseau-Kromah, Curry-Watson en Bruinsma-Sakic. Het was een beetje alsof de rest er nauwelijks toe deed. Donar-volgers weten beter. Juist het collectief maakt vaak het verschil en is ook eigenlijk de enige reden dat Donar het tot nu toe goed doet met een voor Europese begrippen zeer beperkt budget.

Zoals we in de uitwedstrijd in Cluj al zagen, is de tegenstander er niet eentje die snel opgeeft. Niet binnen de wedstrijd, waar de Roemenen sterk terugkwamen na een zwakke start, maar ook niet ná deze verloren partij. Want de twee ontmoetingen daarna waren een prooi voor de Transsylvaniërs.

Vanavond begint de (honderdste Europese) wedstrijd met een bijzonderheid: 2 Jumps in de eerste minuut. Beide teams hebben moeite de basket te vinden of liever gezegd: er wordt erg goed verdedigd. De eerste drie scores bij Cluj komen op naam van Lasan Kromah, zodat het na 4 minuten in de wedstrijd Donar-Kromah 2-6 staat. Donar komt op voorspring door een tip-in van Thomas Koenis. Daarna gaan beide teams gelijk op. Verdediging beide kanten goed maar bij Cluj doet dat net een streepje beter. Einde kwart 13-17.

Een der scheidsrechters maakt zich niet niet erg populair bij het thuispubliek door wat discutabele beslissingen op rij. Brandyn Curry neemt echter sportieve wraak (22-23). 

Na 30-34 probeert Cluj het met een zonedefensie. Donar heeft op dat moment even geen driepunter in huis. Donar komt daardoor tegen een 32-43 achterstand aan te kijken voordat Arvin Slagter iets terug kan doen. De rust komt bij 36-43. De defensie staat niet meer goed, er vallen gaten.

Na de thee herpakt Donar zich en komt terug naar 5 verschil dankzij een steal van Curry als Gatis Melderis in z’n beste dagen. Even later wordt het zelfs 52-51 met een van Drago Pasalic’ befaamde inleggertjes. Beide teams blijven knokken maar Zeljko Sakic is met drie fouten even naar de kant en dat scheelt een flinke slok op een borrel, want de Kroaat is zeer bepalend in en buiten het veld. De Donar verdediging houdt de Cluj sterren goed in bedwang en dus staat een andere speler op: Miha Lapornik mikt er 21 in en is daarmee de productiefste aan Roemeense zijde.

Aan het eind van het derde kwart is Cluj in grote foutenlast (19 stuks al). Donar heeft dit kwart flink ingehaald en beëindigt het kwart met 58-57.

Het beslissende vierde kwart is de aanleiding voor het publiek om luidruchtig achter de thuisploeg te gaan staan, daartoe mede aangespoord door de speaker. Donar kan een klein gaatje maken (68-63) en Cluj-Napoca heeft nu al vier spelers met 4 persoonlijke fouten.

Van een verschil van vijf punten komt opeens Teddy Gipson door met een driepunter, waarop Curry een Roemeense driepunter blokt en vervolgens aan de andere kant wel zo’n geval erin gooit: 78-67.

Na de vijfde fout van Calnicienco is de wedstrijd wel gespeeld en kan Donar de stand nog wat verder oppoetsen. Dat resulteert in de grootste opwinding van de hele wedstrijd wanneer Sakic de bal laat vallen met nog zeven seconden te gaan als teken van overgave. Hij had echter buiten de overijverige Evan Bruinsma gerekend, die het oranje speeltuig oppakt en scoort. Niet geheel onbegrijpelijk springt coach Silvasan uit z’n vel en wil verhaal halen. Dat levert hem in alle commotie een T op, waardoor Arvin Slagter met nog 0,3 seconden een vrije worp mag nemen. Hij mist zeer opzichtig ter compensatie van het ongelukkige voorafgaande momentje, daarmee de uitslag bepalend op 92-72. Een onverwachte en eclatante overwinning, die totstandkwam door als team gedisciplineerd te blijven spelen in beslissende fases. Donar is weer een stapje dichterbij de volgende ronde.

Arvin Slagter gebruikt de persconferentie om de lange mannen een compliment te maken voor de energie die zij in de wedstrijd staken.

Beide coaches maken excuses voor de gebeurtenissen in de laatste seconden en daarmee is de vrede weer getekend onder luid applaus van de aanwezigen.jd

De statistieken van deze wedstrijd vindt u hier.

Er werd om elke bal geknokt
Er werd om elke bal geknokt

Donar TV met Evan, Arvin, Teddy en coach Braal 240118

Donar TV met Evan, Arvin, Teddy en coach Braal 240118

Laatste nieuws

Download het speelschema

Mis geen wedstrijd meer! Importeer dit bestand in Google Calendar, Outlook of Calendar.

Download het speelschema

Wil je niets missen van Donar?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Donar