Belfius Mons vs Donar › Donar

DONAR MAAKT GEEN VUIST IN MONS.

Maar liefst tachtig supporters zijn per bus naar België afgereisd, voor de FIBA Europecup wedstrijd van Donar tegen Belfius Mons-Hainaut. Coach Braal is vooraf realistisch: het is geen must-win situatie, maar wat zal een overwinning welkom zijn en de eerste plek in Poule L verstevigen. Vooraf meldt Jason Dourisseau weer fit genoeg te zijn om te spelen.

Direct na de tip-off nemen de Walen het initiatief met driepunters van Demps en Jones, waarna Dourisseau met een reverse lay-up iets terug kan doen. Het verschil in punten blijft in tact, totdat Donar de verdediging iets aantrekt met een full court press. En zo komt Donar langszij bij 13-13 als Drago Pasalic van dichtbij scoort. Mons Hinaut gaat er vervolgens vandoor door het goede schot, waar bij Donar de schoten maar niet raak vallen. Als Lasisi, Jones, Demps en Cage scoren is Donar op een 25-13 achterstand gezet, aan het eind van de eerste periode. Opvallend is het geringe aantal fouten dat de Groningers maken. Slechts twee stuks. Een teken dat het niet goed zit qua agressie?

In het tweede kwart laten de gastheren zien dat het bij hen potdicht zit onder de ring. Daardoor wordt Donar gedwongen om veel van buiten te schieten. Dat zou geen probleem zijn als er van afstand ballen doel zouden treffen, maar laat dat nou net het probleem zijn. De ploeg van Belfius daarentegen plaatst een 10-0 run en komt daardoor op grote afstand: 40-18. In het vervolg scoren Koenis, Bruinsma, Pasalic en Curry, maar dat de Belgen op 50-29 komen zegt veel over de verdedigende intensiteit van beide ploegen, waarbij duidelijk is dat Donar op dit punt het onderspit delft.

Na de thee start Donar agressiever. Zo plaatst Dourisseau een steal, gaat van coast to coast en dunkt. Thomas Koenis probeert hetzelfde maar wordt foutief afgestopt. Zijn vrije worpen gaan door de ring, gevolgd door een drietje van Sean Cunningham. Dezelfde speler drivet met een curl richting basket en het staat ineens 50-37. De inhaalrace lijkt begonnen, maar dat is te vroeg gejuicht. Mons plaatst een 8-0 run. Drago Pasalic rondt een hookshotje af en met een turnaround jumpertje scoort hij wederom. Teddy Gipson knalt er vervolgens een drietje in en zo wint Donar het kwart.

Achteraf blijkt dat het enige kwart te zijn dat Donar de bovenliggende partij is. Het laatste kwart is Mons weer op het niveau van het eerste en tweede kwart. Voor hen vallen de ballen constant goed, waar het bij Donar soms lijkt of ze met een grotere bal schieten dan de thuisploeg. Het is verre van normaal dat Curry twee maal beide vrije worpen mist. Verderop in het kwart vallen eindelijk een aantal drietjes van Donar (waaronder twee verre van Koenis), maar de Belgen zijn dan al zo uitgelopen dat het weinig effect sorteert. Het lukt niet om hun aanvalsgolven te stoppen en zo is het een terechte overwinning van de thuisploeg, volgens Erik Braal. Drago Pasalic wijst op de verkeerde start van de wedstrijd, waarin er te weinig energie werd gegeven. Volgens hem de oorzaak van het verlies en iets om in de oren te knopen voor volgende games.

Scores: Cunningham 17, Pasalic 10, Koenis 10, Curry 8. Rebounds: Bruinsma 6, Cunningham 5, Gipson 4, Dourisseau 4.

Laatste nieuws

Download het speelschema

Mis geen wedstrijd meer! Importeer dit bestand in Google Calendar, Outlook of Calendar.

Download het speelschema

Wil je niets missen van Donar?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Donar