U BT Cluj Napoca vs Donar › Donar

DONAR WINT THRILLER IN CLUJ

De tweede ronde FIBA Europecup begint voor Donar in Groep L tegen Cluj Napoca in Roemenië. De immense hal is karig bezet. De strijd tussen de best verdedigende ploeg, Donar, tegen de best aanvallende, Napoca, kan beginnen.

Donar opent de scores door de vijandelijke basket van dichtbij aan te vallen via Jason Dourisseau en Thomas Koenis, waarna Sakic de eerste Roemeense score laat aantekenen (2-4). Donar plaatst een korte 0-5 run en bouwt vervolgens een voorsprong op van tien punten. Cluj antwoordt met een 6-0 run, die coach Braal tot een time-out dwingt. Don't fall asleep, waarschuwt hij zijn team. Niet dat er te weinig energie wordt gegeven, maar in deze ronde mogen er geen cadeautjes worden weg gegeven. Ondertussen komt Donar moeilijk door de match-up zone van de thuisploeg en bij 19-19 is het weer gelijk. De eerste periode eindigt met een driepunter van Sean Cunningham.

Teddy Gipson doet bij de start van de tweede periode hem na met een drietje. Even is Napoca Stephen Domingo uit het oog geraakt, die prompt dunkt. En weer knalt Gibson van ver raak. Dat kan ik ook, denken Domingo, Curry en Slagter. Zodra de gastheren dichterbij komen neemt Braal weer een time-out. Goed uitboxen houdt hij de Donarspelers voor. Evan Bruinsma blokt tot twee maal toe een insnijdende tegenstander, waardoor de bereikte stand 30-48 ook de ruststand wordt.

Het is meteen duidelijk wat coach Silvasan zijn ploeg heeft opgedragen bij de start van het derde kwart: verdedigen, maar nu niet in de zone maar man-to-man. Er is niet meer doorheen te komen voor Donar, de grote voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon. Aan de andere kant teistert Watson de Groningse basket met ene na de andere driepunter. Coach Braal vertelt zijn ploeg dan ook dat die de bal niet meer op een gunstige plek mag krijgen. Maar de schutter heeft het op zijn heupen en blijft zijn drietjes raak schieten. Ondanks de 8-0 run weet Donar, na het verloren kwart van 18-5 nog een kleine voorsprong te behouden: 50-58.

Het laatste kwart mag dan niet mooi zijn, loei spannend is die zeker. De vraag is eenvoudig: gaan de Roemenen nog over Donar heen of weten die de voorsprong over de klok te tillen? Curry en Watson wisselen drietjes uit. De voorsprong is daarna nog zes punten. De spelers van Donar zetten hun laatste restje energie in, om een nog strakkere defense neer te zetten, maar weer volgt er een bom van Watson. Nu zijn er nog maar vier puntjes over, die verder reduceert tot drie (68-71). En weer is er een drietje van Watson…. maar die springt van de ring, waardoor Bruinsma de rebound kan pakken. Echter, Kalnichenko doet het nog eens over en is wel succesvol. Er is nog maar een schamel puntje over: 73-74. De thuisploeg zal, met enkele seconden nog op de klok, fouten moeten maken om in balbezit te komen. Donar zal juist fouten moeten voorkomen. Evan Bruinsma schiet een vrije worp raak en dan vergaloppeert de potentiële held van de avond, Watson, zich. Zijn fout op de reboundende Domingo is beslissend. Domingo heeft ijswater in de aderen en schiet zijn ploeg naar een sensationele overwinning: 73-77.

Topscorers Donar: Gipson en Curry 15, Jason 14. Toprebounder: Evan 9.

Zó beleefde Groningen de beslissende score van Stephen Domingo
Zó beleefde Groningen de beslissende score van Stephen Domingo

Laatste nieuws

Download het speelschema

Mis geen wedstrijd meer! Importeer dit bestand in Google Calendar, Outlook of Calendar.

Download het speelschema

Wil je niets missen van Donar?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Donar