Donar vs Zorg En Zekerheid Leiden › Donar

Donar neemt koppositie over van Leiden na thriller in de Martiniplaza

Met nog ruim twee minuten te spelen en 10 punten achterstand leek het over en uit voor Donar. Niets bleek minder waar. Na een verlenging werd het uiteindelijk 90-86 in het voordeel van de thuisploeg.

Jason Dourisseau vecht een duel uit met oud-Donar speler Thomas Koenis
Jason Dourisseau vecht een duel uit met oud-Donar speler Thomas Koenis

In een afgeladen Martiniplaza was deze wedstrijd pure reclame voor het Nederlandse basketbal. Ook de coaches Casteels en Braal wezen daar na afloop van de wedstrijd fijntjes op. Dit was een wedstrijd waarvan de toeschouwers jaren later nog kunnen zeggen "ik was er bij!". De uiteindelijke winst ging naar Donar maar voor hetzelfde geld was Leiden er met de punten vandoor gegaan.

De start was voor de thuisploeg. Donar verdedigde uitstekend en vond gemakkelijk de gaten in de Leidse defensie. Inside waren de Groningers op dat moment de baas over Leiden waardoor de thuisploeg door scores van vooral Bekkering en Fieler een comfortabele voorsprong van 11 punten aan het einde van het eerste kwart had. Leiden moest steeds naar de noodrem grijpen en dat bracht het team van Eddy Casteels al vroeg in foutenlast. Zelfs enkele onsportieve fouten waren nodig om Donar af te stoppen. Toch valt het de Leidenaren te prijzen dat ze na een forse achterstand bleven geloven in de winst. Donar vooral in het tweede kwart geen antwoord op het fysieke spel van de Leidenaren en moest toestaan dat de voorsprong bij rust geslonken was tot slechts twee punten. Vooral oud Donar speler Cashmere Wright was goed op dreef vandaag. De kleine snelle pointguard was met zijn afstandsschoten en goede drives een plaag voor de Groninger verdediging. Zijn collega aan de andere kant, Lance Jeter, werd uitstekend verdedigd door Worthy de Jong en haalde daardoor niet zijn gebruikelijke niveau. De Jong werd op zijn beurt weer aan banden gelegd door MrDefense himself, Jason Dourisseau, waardoor ook hij niet aan zijn gebruikelijke puntentotaal kwam. 

Na rust bleef Leiden aanhaken om in het laatste kwart zelfs langzaam bij Donar weg te lopen. Met nog ruim twee minuten op de klok was de achterstand opgelopen tot 10 punten en leek Leiden de ploeg te worden die een einde aan de winning streak van Donar, dat tot vandaag 10 achtereenvolgende competitiewedstrijden ongeslagen was, zou gaan maken. Maar dan gaat het publiek massaal achter de thuisploeg staan en gebeurt het wonder waar eigenlijk niemand meer in geloofde. Door vrije worpen van Bekkering, Dourisseau en Cunningham kruipt Donar langzaam dichterbij en wanneer Sean Cunningham één minuut voor tijd met een driepunter de stand op 72-74 brengt ruiken de Groningers bloed. Ross Bekkering, vandaag de uitblinker van de wedstrijd, schiet zijn ploeg met twee vrije worpen naar 76-76. Einde vierde kwart, verlengen dus. 

In overtime is Donar de betere, mede doordat de ene na de andere Leidse speler het veld moet verlaten met vijf persoonlijke fouten. De Martiniplaza ontploft bij het laatste fluitsignaal: Donar wint met 90-86!

Het bleef nog lang onrustig in de Martiniplaza waar vooral werd nagepraat over die ene wonderscore van Lance Jeter. Vanuit de hoek schoot hij, zwaar verdedigd door twee Leidse spelers, een onmogelijke driepunter binnen. 

Door deze overwinning wordt Donar de nieuwe koploper in de Dutch Basketbal League. Veel tijd om te genieten van deze overwinning is er niet, want aanstaande zaterdag wacht de volgende wedstrijd, dan in- en tegen Rotterdam.

Winnen van Leiden met Chase, Ross, Coach Braal, Jeter en Rob van Essen 100316

Winnen van Leiden met Chase, Ross, Coach Braal, Jeter en Rob van Essen 100316

Laatste nieuws

Download het speelschema

Mis geen wedstrijd meer! Importeer dit bestand in Google Calendar, Outlook of Calendar.

Download het speelschema

Wil je niets missen van Donar?

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Donar