Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 27 25 19 31
Uit 12 8 16 16
1
0
2
-
5
2
thuis uit
102 punten 52
12 fouten 10
10 steals 4
47 rebounds 25
20 assists 7

Het toetje van het seizoen gaat beginnen met voor Donar de eerste wedstrijd in de play-offs 2018-2019 tegen Den Helder Suns. Op basis van de vorige ontmoetingen dit seizoen zou de thuisploeg weinig moeite moeten hebben met deze tegenstander. Voordat de game begint worden een drietal seizoensprijzen uitgereikt aan Rienk Mast (twee stuks) en scheidsrechter Antio Sinterniklaas.

Daarna gaat de wedstrijd echt van start en tot 5-5 kan Den Helder Suns volgen. Leon Williams maakt de eerste punten en dan komt de eerste run van 13-0 voor Donar. Het duurt tot diep in dat eerste kwart als Nick Thran de volgende speler is van de Suns die tot scoren komt. Het is dan inmiddels al 21-10 voor de thuisploeg. De mannen van Erik Braal geven geen ruimte weg en halen veel scores uit Helderse turnovers. Het tempo is redelijk en de open schoten vallen redelijk voor Donar. Een agressieve verdediging hanteren beide teams vanavond niet, want Grant Sitton maakt de eerste persoonlijke fout van de game op 1:23 voor het einde van dat eerste kwart. Na tien minuten spelen is het 27-12 voor de thuisploeg.

In het tweede kwart gaat Donar door waar het gebleven was. Scoren, heel veel scores met fraaie driepunters van Mast en Jason Dourisseau. Na vier minuten spelen maakt Alex Laurent 39-14 en hij breekt de ban voor zijn ploeg. Maar de ploeg uit Den Helder is met acht punten in een kwart niet heel productief. Donar is op alle vlakken in control en wint het kwart eenvoudig met 25-8. Donar heeft waarschijnlijk nog niet eerder binnen 17 minuten alle spelers met punten achter de naam gehad behalve Tim Hoeve. De ploegen gaan rusten bij 52-20 en het lijkt richting een ruime overwinning te gaan voor Donar net als de vorige vier ontmoetingen.

Donar beleeft een minder periode na de rust. De eerste vijf minuten scoren de gasten meer. “Het is goed om te zien dat we er nu doorheen spelen. Ze hebben twee possessions en dan sluiten we het net weer. Eerder in het seizoen bleven we dan daarin en aanmodderen”, aldus coach Erik Braal.

Na die periode komen de scores inderdaad weer los en mag Shane Hammink in de buzzer 71-36 maken. “Ondanks de kritiek op hem dit seizoen begint hij de laatste wedstrijden beter te spelen. We hebben ook wat dingen rondom hem aangepast om zijn spel beter te laten renderen”, vertelt Braal.

Hammink maakt ook de eerste vijf punten in het laatste kwart. Donar dubbelt zijn tegenstander zelfs, het is alleen nog de vraag wanneer Donar de 100-punten grens zal passen. Mede door de negen punten van Hammink en Sitton lukt het uiteindelijk en zo eindigt game 1 in een afgetekende zege. Ondanks dat Den Helder Suns zijn best doet, is het verschil simpelweg te groot tussen de teams vanavond.

De wedstrijd eindigt bij 102-52. De bank van Donar maakt de helft van de punten en heeft bijna net zoveel als de tegenstander in totaal. Leon Williams is de topscorer voor de gasten.

“Dit is een oorwassing van het zuiverste soort. Ik heb vanavond een Donar gezien dat klaar is voor de play-offs en ook mee gaat doen om de titel. Voor mijn jongens geldt dat zij nog simpelweg niet op het niveau zijn. Dat is de stip aan de horizon voor deze jongens van 18 en 19 jaar. Dit is de enige les die je leert. Leren verliezen en daar vervolgens beter van worden. Het zijn simpelweg de harde lessen van topsport”, aldus Peter van Noord.

“Ik ben redelijk tevreden en we hebben 35 minuten gefocust gespeeld. Het is een goede start van de play-offs, maar de komende wedstrijd op donderdag zal wel anders zijn”, vertelt Braal.

(bron: www.dbl.nl)

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS