Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 10 13 11 27
Uit 18 21 27 19
6
1
-
8
5
thuis uit
61 punten 85
18 fouten 14
7 steals 8
32 rebounds 40

Regelmatige winst van Donar in Leiden.
 

ZZ Leiden heeft de geschiedenis van een zogenaamde angstgegner voor Donar. En het is de enige ploeg die dit seizoen van Donar heeft gewonnen. Met de belangrijke wedstrijd in Roemenië voor de boeg is het de vraag hoe diep Donar zal gaan om in de Sleutelstad te winnen.

Leiden moet het stellen zonder Clayton Vette, die vocht in zijn knie heeft. De ploeg zoekt het daarom in een gameplan dat veel weg heeft van wat Amsterdam doet: driepunters schieten. Dat kan succesvol zijn als de schoten raak gaan. Dat doen ze echter niet. Donar schiet ze ook, maar na een passing game dat open looks at the basket oplevert. En het wisselt de schoten van ver af door de basket aan te vallen. Zo eindigt het eerste kwart bij 10-18.

Carrington Love en Merijn Ververs brengen Leiden terug tot 18-18. Tip-ins worden door Donar niet met een score afgerond en schoten van ver vallen even niet. Maar dan is daar Brandyn Curry met een snijdende assist op Arvin Slagter en een eigen lay-up waar Ververs een fout op maakt. Jason Dourisseau verstapt zich en moet naar de kant. Een 7-0 run doet Donar verder uitlopen, waarna Curry in de laatste seconde van het kwart een break succesvol afsluit.

Zo kan Donar de tweede helft met een voorsprong van 16 punten starten. Leiden probeert terug te komen met een zoneverdediging, maar die wordt door Curry, Bruinsma en Cunningham lek geschoten. Dan is daar Jessey Voorn aan Leidse kant die zijn step-back-three uit de kast haalt, waaronder een onmogelijke in de laatste seconde van het derde kwart. De manier waarop veteraan Teddy Gipson naar de basket zweeft doet denken aan een tweede jeugd. En ook zijn verre schoten treffen vaak doel.

Op een vroege time-out na, ziet coach Braal dat het goed gaat met zijn ploeg en laat Donar verder spelen. De vele Leidse supporters zijn inmiddels al stil gevallen, als zij zien dat de gasten de wedstrijd alleen nog maar over de klok hoeven te tillen. De thuisploeg ziet nog een scorende opleving van Sergio De Randamie, maar Donar is al zo ver uitgelopen in de stand, dat het weinig gevaar meer oplevert. Sjoerd Koopmans laat voor Donar nog een prachtige score zien. Van angst voor een terugkomend Leiden, in een anders zo kolkende Vijf Mei hal, is ditmaal geen sprake. Na de wedstrijd moet een wond aan de hand van Evan Bruinsma in een Leids ziekenhuis worden gehecht.

Scores: Curry 22, Bruinsma 15, Gipson 11, Pasalic 11. Rebounds: Slagter 8, Dourisseau 7, Koenis 7. Assists: Slagter 5, Curry 4.

Verslag Basketballeague.

Verslag Dagblad van het Noorden.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS