Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 25 22 20 29
Uit 18 24 11 19
9
6
-
7
2
thuis uit
96 punten 72
17 fouten 22
8 steals 9
28 rebounds 23

In deze uitverkochte (4350 toeschouwers) do-or-die wedstrijd schoot Donar uit de startblokken met drietjes, precies waar de Donar-staf ze graag wilde hebben. De gasten kregen daarentegen in het eerste kwart slechts twee open schoten (die er dan ook prompt in gingen).

Vooral Brandyn Curry deed van zich spreken met een aantal drietjes. Een switch die Tre Demps tegenover Evan Bruinsma bracht, zou een eenvoudige score voor de Amerikaan in Belgische dienst moeten opleveren, maar Bruinsma liet zien dat hij de block-koning van de dag was. Zijn score aan de andere kant maakte het statement compleet. Een mooie steal met dunk van Teddy Gipson bracht het publiek op de banken, maar helaas kreeg de aan de zijkant roepende Braal gelijk, want Demps profiteerde direct van de ontstane ruimte met een driepunter (25-18 einde kwart).

Na een goede start van het tweede kwart leed Donar enkele malen knullig balverlies waardoor Belfius Mons-Hainaut terug kon komen tot 33-30. Een kwaaie Braal en een time-out waren het gevolg. Mooie acties werden afgewisseld met slordigheden. De Donar-verdediging had  moeite met de pick ’n’ roll van Matt Tiby, maar kreeg die toch gaandeweg beter onder controle. Verheugend was het debuut van Bradford Burgess. Hij moest natuurlijk nog wennen, maar hij bleek het spelletje te snappen en deed in elk geval de juiste dingen in het veld. Het lijkt de juiste man op de juiste plaats!

Na de 47-42 ruststand was nog alles mogelijk. Omdat ook in Roemenië de zaken dicht bij elkaar lagen, was er nog niet helemaal zekerheid omtrent de deelname van Donar aan de play-offs. Brandyn, die in de derde kwart echt zijn capaciteiten liet zien, gooide er gelijk een driepunter in. Vervolgens werd over en weer de bal enkele malen weggegooid totdat Teddy in de 23e seconde van een aanval een miraculeuze bal maakte, daarmee het verschil naar twaalf punten tillend (61-49). 

Een fantastische misdunk van Thomas Koenis deed het publiek maar weer eens ooooooooh roepen, omdat de aanval die eraan voorafging zo mooi was. Maar even later kwam de mooiste aanval van de avond, waarbij alle spelers meermaals de bal rondpassten op zoek naar de écht open man en die heette toevallig Arvin Slagter (67-53).

Na een uitwisseling van onsportieve fouten (doorgebroken speler gestopt aan beide kanten kort na elkaar) en nog maar weer eens een feilloze drie van Arvin, was Donar echt volledig in control van de wedstrijd.

Halverwege het laatste kwart had het team van Belfius al bijna de handdoek gegooid, maar coach Goethals gaf het nog niet op. Bij 90-66 en 2:35 nam hij tegen beter weten in nog een time out. Het was allemaal te laat, want Donar had vleugels in het slotkwart en sloot de wedstrijd af met 96-72. Daarmee was niet alleen de smaak van de verloren uitwedstrijd in Mons weggespoeld, maar bereikte de thuisploeg voor de allereerste keer in de geschiedenis de knock-out fase van een Europees toernooi.

Coach Goethals deelde mee trots te zijn op z’n jonge spelers en wenste Donar het beste voor het vervolg van de Europe Cup.

Brandyn Curry en Erik Braal bedankten de fans voor alle energie die zij in deze overwinning hebben gestoken. Curry: ”Voor een wedstrijd als deze doe je het allemaal. We speelden als een team en we vertrouwden elkaar.”

Coach Braal gaf aan graag te loten tegen een Champions League team, omdat dat hetgeen is dat het team steeds gewild had. “We leren erg veel van dit soort wedstrijden”, zo gaf hij enthousiast aan. Donderdag 8 februari is de loting om 11:00 uur.

Statistieken van de wedstrijd: http://www.fiba.basketball/europecup/17-18/0702/Belfius-Mons-Hainaut-Donar-Groningen

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS