Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 14 12 13 21
Uit 18 18 16 23
6
0
-
7
5
thuis uit
60 punten 75
22 fouten 20
12 steals 6
22 rebounds 20

DONAR HERSTELT IN ZWOLLE.

Soms zit het mee, maar ditmaal zit het tegen. Eerst is er het zwaar uitgevallen verlies in de FIBA Europecup tegen Belfius Mons Hainaut en vervolgens de ernstige blessure van Donar-forward Stephen Domingo, waardoor hij voor de rest van het seizoen uitgeschakeld zal zijn. Een zware domper waar de Groninger ploeg overheen moet zien te komen met de topper tegen Landstede voor de boeg en een paar dagen later tegen Cluj Napoca.

Het is Evan Bruinsma die het eerste kwart begint met een score voor zijn ploeg Donar, die een strakke man-to-man defense toepast. Bekend van Zwolle zijn de afstandsschoten, met deze verdedigingsvorm worden die voorkomen. Als Dahlman wordt geblockt door Drago Pasalic krijgt die laatste een fout. Het zal niet de enige keer zijn dat hem dat overkomt in deze wedstrijd. Daarom moet Rienk Mast hem rust geven en uiteraard komt ook Thomas Koenis het veld in met zijn rebounds en scores van dichtbij. Slordige passing in de aanval leidt nog wel eens tot een Groningse turnover. Zonder die passing kan het ook, zo laat Brandyn Curry zien als hij in de Zwolse defensie an open lane vindt en dwars door de bucket rennend van dichtbij de bal in de basket kan leggen. Met driepunters bepalen Curry en Gipson de kwartstand op 14-18.

In het tweede kwart wordt Arvin Slagter tijdens zijn drive richting basket weg geduwd, reageert hij en krijgt daar juist de fout voor. Uit een pass van Gipson wordt gescoord, maar de score wordt niet geteld. Vervolgens maakt Sean Cunningham een onnodig foutje op een driepunter van Dorsey-Walker. Dit alles laat een moeilijke fase voor Donar zien, zeker ook als Pasalic wederom voor een clean block wordt afgefloten. Maar dan komen er betere tijden als Curry een drietje raak schiet (21-28), gevolgd door een zelfde score van Slagter. Landstede forceert maar komt op vijf teamfouten, waardoor Donar steeds weer op de vrije worplijn komt te staan. De rust gaat in met een tien punten voorsprong voor de gasten.

Het derde kwart is voor Landstede aanvankelijk frustrerend omdat het schot maar niet vallen wil. Dat kan vorm zijn, maar heeft ook zeker te maken met het feit dat ze daarvoor ook weinig ruimte van Donar krijgen. In de aanval scoort Curry er lekker op los en Koenis laat zijn inmiddels vermaarde center-driepunter eens zien. Jason Dourisseau plaatst een steal plus score en het verschil loopt zowaar op tot twintig punten (30-50). Wie er oog voor heeft geniet van de immer fanatieke verdediging van Sean Cunningham, die zich weer eens de longen uit zijn lijf rent. Ondertussen laat Koenis zijn handelskenmerk zien: de rebound. Maar dan keert het tij doordat Donar te veel van buiten blijft schieten tegen een te laag percentage. Dahlman en Gregory profiteren en brengen het verschil terug tot 14 punten.

Als Landstede nog winnen wil moet het dat in het laatste kwart laten zien. Hermetisch sluiten ze de bucket af. Dat doen ze echter ten koste van te veel persoonlijke fouten. Bovendien schieten Cunningham en Arvin Slagter van buiten de perimeter raak. Het dwingt Zwolle verder van de basket te verdedigen, maar dan worden Bruinsma en Slagter vogeltje vrij onder de Zwolse basket gevonden voor eenvoudige inleggers. Aan de overzijde blockt Thomas Koenis zijn tegenstrever Dahlman op ongenadige wijze. Als Koenis even zijn concentratie kwijt is (steal Ralf de Pagter van Landstede) neemt coach Braal onmiddellijk een time-out. Het resulteert in een heerlijke driepunter van de kleine Curry over de boomlange De Pagter. Net als Pasalic moet De Pagter met vijf fouten naar de kant. Na gemiste vrije worpen van Arvin Slagter besluit Koenis de wedstrijd in stijl: met een driepunter. Deze belangrijke wedstrijd in de top vier van de DBL wordt gewonnen door Donar, dat op deze manier de eerste plek op de ranglijst kan verstevigen.

Scores: Curry 22, Koenis 14, Dourisseau 13, Slagter 10, Rebounds: Koenis 12, Bruinsma 7, Curry 5, Assists: Curry 4.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS