Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 29 29 24 27
Uit 22 17 14 16
1
0
9
-
6
9
thuis uit
109 punten 69
11 fouten 14
7 steals 11
32 rebounds 19

Donar verwachtte zeker geen makkelijke avond tegen de Cypriotische vertegenwoordiger in de FIBA Europe Cup. Vooraf werd de inschatting gemaakt dat het wel eens een spannende pot zou kunnen worden, maar enige angst was er ook. Hadden de mannen van Keravnos niet korte metten gemaakt met Belfius Mons-Hainaut?

Donar ging echter ziedend van start. Of eigenlijk: Thomas Koenis ging als een malle van achter de driepuntslijn. Maar liefst vijf achtereenvolgende afstandsschoten gingen er zomaar in, waardoor zijn score even hoog was als die van de tegenstander in totaal. Die opponent schoot echter ook gemakkelijk, waardoor het eerste kwart eindigde in 29-22 na een karrenvracht aan driepunters van beide zijden. Langzaam kreeg de Donar-defensie meer grip op het aanvalsspel van de tegenstander, zeker nadat Stephen Domingo zich nadrukkelijk ging bemoeien met de topscorer van de FIBA Europe Cup, Mohamed Abukar. Deze kwam droog te staan en Donar kon profiteren door steeds de driepunters raak te blijven schieten. Bij Keravnos was het vooral Antwan Scott die scoorde, terwijl Donar het ala collectief deed. Bij 44-30 wist Donar zelfs een 24-seconden overtreding bij de Cyprioten te veroorzaken, een teken dat het verdedigend wel snor zat op dat moment.

De ruststand van 58-39 werd dan ook overtuigend op het bord gezet en het publiek keek niet eens vreemd op, want het vertoonde spel aan Groningse zijde was uitstekend te noemen.

Nadat de bordjes waren verhangen probeerde Evan Bruinsma vat te krijgen op Abukar, maar hij slaagde daarin slecht ten dele, zodat Stephen zich weer mocht uitleven en dat had onmiddellijk succes. Donar liep steeds verder bij de tegenstander weg en voorzover iemand nog twijfelde aan de Groningse bedoelingen was dat nu geheel duidelijk. Hoogtepunt was wel een aanval over alle schijven, afgemaakt met een driepunter van Teddy Gipson.

Nadat het derde kwart voor het grootste deel gespeeld was zag de Cypriotische coach in dat zijn team met een onmogelijke missie bezig was en haalde zijn sterspeler Abukar er uit. Met een drietje in de buzzer van Sean Cunningham werd de stand naar 82-53 getild.

In het slotkwart kon Evan Bruinsma wraak nemen op zichzelf met een block op Abukar. De scoremachine van de thuisploeg stopte niet, hoewel Keravnos met een paar eenvoudige scores iets terug kon komen. Erik Braal nam direct een time-out om zijn spelers weer bij de les te krijgen en dat had effect. De defensie ging weer op slot en met enkele mooie scores (prachtige alley-oop van Slagter op Domingo) bepaalde Donar de eindstand op 109-69.

Een ongekende prestatie van Donar, dat Thomas Koenis zag eindigen als topscorer met 25 punten tegen 100%! Speciale vermelding verdient naast de fabelachtige Brandyn Curry ook zeker Stephen Domingo, die zijn directe opponent Mohamed Abukar volledig in de tas had en slechts een paar puntjes van hem toestond.

Coach Livadiotis sprak tijdens de persconferentie: "De vent naast me was het grootste probleem", daarmee doelend op de naast hem zittende Thomas Koenis en Coach Braal wees op de 30 assists op 42 field goals, hetgeen een buitengewone teamprestatie mag heten.

Het Donar-collectief heeft zich andermaal in Europa bewezen met een buitengewone prestatie, die zeker thuishoort in het rijtje beste Donar-wedstrijden ooit.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS