Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 28 18 21 24
Uit 10 13 21 25
9
1
-
6
9
thuis uit
91 punten 69
10 fouten 18
7 steals 9
49 rebounds 25

De topper tussen de nummers 1 en 2 van de DBL was al na één kwart geen topper meer. Donar startte overdonderend met een 21-2 dankzij een enorm sterke verdediging. Overal zat een handje tussen en makkelijke schoten kreeg Zorg en Zekerheid niet, waardoor Donar heerlijk de fast break kon lopen. Pas ruim in het kwart kon Leiden iets terug doen. Donar bleef echter volledig in controle en bepaalde de kwartstand op 28-10.

Leiden moest in het tweede kwart snel naar een zoneverdediging om niet nog meer in de problemen te komen. Door het niet meespelen van Floris Versteeg was de Leidse rotatie nóg smaller dan normaal en voorzichtigheid was geboden.

De mooie momenten voor de Groningse toeschouwers waren echter talrijk. Zo was er een schitterende interceptie van Sean Cunningham, die met moeite de bal kon binnenhouden, gevolgd door een lange pass op Jason Dourisseau, die met een dunk and1 kon afmaken voor 44-20.

Na de rust (46-23) kon Donar ondanks toegenomen defensieve druk van Zorg en Zekerheid Leiden verder uitlopen naar een verschil van 30 punten. Toen Carrington Love (keurig uit de wedstrijd gehouden tot dan toe) wegens floppen een T kreeg toebedeeld en met vier fouten naar de kant moest, leek het alsof toen pas het besef doordrong dat er iets moest gebeuren. Of was het eerder zo dat er gemakzucht in de Groningse ploeg sloop? Hoe dan ook: Leiden kwam terug. 

Opeens hadden de Groningse schutters meer moeite met de Leidse zoneverdediging , terwijl aan de andere kant Donar die scherpe defensie van het eerste kwart niet kon volhouden. Waar tot dan toe eigenlijk alleen Jessey Voorn af en toe aanvallend iets kon doen, kregen nu ook andere spelers (Love, Sergio de Randamie) ruimte om hun puntjes te maken. En hoewel de winst geen seconde in gevaar kwam, kon Coach Erik Braal zijn ergernis niet inhouden en kreeg bijvoorbeeld Sean Cunningham ervan langs toen hij zich de bal liet ontfutselen door een fellere Love.

De Leidenaren konden het Donar echter niet meer moeilijk maken en zodoende kon de thuisploeg eenvoudig naar een 91-69 eindstand cruisen.

De 3500 toeschouwers waren na afloop een stuk enthousiaster dan de coach van het winnende team. Braal sprak zelfs van een “wanstaltige” tweede helft en wees erop dat Donar vleugellam was geweest tegen de Leidse zone. Coach Vervaeck scoorde nog punten met zijn opmerking dat hij ook gezien had dat de Roemeense tegenstander van Donar in de Europe Cup veel zone speelt en dat hij Donar daarom de helpende hand had toegestoken. Maar hij had ook gezien dat Donar tweemaal zoveel rebounds had gepakt als zijn eigen team en dan “ben je uitgepraat”.

Evan Bruinsma speelde weer een puike partij met 22 punten, 14 rebounds en 4 blocked shots, terwijl ook Brandyn Curry (13p ,6rb, 6ass) en  JD (18p, 7rb, 3st) konden terugkijken op een zeer geslaagd optreden.

Aanstaande dinsdag is alweer de volgende thuiswedstrijd van Donar, dan voor de NBB-beker tegen BAL uit Weert.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS