Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 4 18 11 10
Uit 20 19 11 22
4
3
-
7
2
thuis uit
43 punten 72
21 fouten 16
11 steals 11
22 rebounds 41

Donar neemt belangrijke punten mee naar Groningen.

Wedstrijd twee in de FIBA Europecup wordt door Donar op vreemde grond afgewerkt, in Bosnië, tegen de ploeg van Bosna Sarajevo. Coach Braal geeft het in een interview al aan: er is een goede houten vloer, er zijn goede baskets, maar verder is het toch een halletje dat veel aan het oude Oostblok doet denken. Zo is er slechts aan één kant van het speelveld een tribune, gemaakt van houten planken, die dienen als zitplaats. Daar maken honderd mensen gebruik van. Cheerleaders of een mascotte zijn er niet, trekharmonicamuziek wel.

In deze ambiance behaalt Donar de eerste uit-overwinning van dit seizoen in de FIBA Europecup en doet dat vooral in het eerste kwart. Bosna heeft geen enkel antwoord op de strakke man-to-man verdediging van Donar. Steeds weer zijn er grijpgrage handen die de Bosniërs de bal ontfutselen. Ook gooien de gasten er een full court press tegenaan en heersen ze in de rebound. Aanvallend doet Donar het prima, te beginnen met een driepunter van Jason Dourisseau en garbageman Evan Bruinsma. Nog steeds worstelt hij nog met zijn schot van ver, maar hij compenseert dat met nuttig werk onder de borden. Het kwart eindigt met 4-20.

Het tweede kwart loopt voor de thuisploeg beter, hoewel Donar dat ook, zij het nipt, wint. Opvallend is dat Donar het voorbeeld van Bosna volgt: de schoten vallen niet meer zo gemakkelijk. Bij wijze van uitzondering op de regel knalt Sean Cunningham er twee drietjes in en laat Jason Dourisseau zijn vermaarde drive naar de basket zien. Ook nu brengt een full court press de spelers van Bosna in vertwijfeling; verder dan een airball komen ze niet. Ruststand 22-39.

Na de rust zakt de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. Van twee zijden grossiert men in missers en balverliezen. En ook een slechte arbitrale beslissing die door Sean Cunningham niet begrepen wordt. Hij worstelt zich tussen twee duwende tegenstanders door en scoort. De punten worden echter geannuleerd. Een kwartstand van 11 tegen 11 zegt veel over de kwaliteit van het gebodene.

Enig herstel is er in het afsluitende kwart. Het is prachtig als een “trap” door Donar tot het gewenste balverlies bij Bosna leidt, maar als de daarop volgende aanval tot balverlies leidt, dan is het vergeefse moeite geweest. Gelukkig laat Drago Pasalic een mooi hookshotje los en schiet Jason Dourisseau wederom een bom in de basket. De defense van Donar trekt weer wat aan. Als Evan Bruinsma wil dunken maakt zijn tegenstrever Walker een enigszins riskante fout. Bruinsma mist niet vanaf de vrije worplijn. Ten slotte brengt Brandyn Curry met een fastbreak plus lay-up de eindstand op 43-72. Mooi was het niet, maar de belangrijke punten en een behoorlijk doelsaldo gaan mee naar Groningen!

Scorers: Bruinsma 15, Dourisseau 14, Cunningham 13, Domingo 12. Rebounds: Dourisseau 8, Domingo 7, Bruinsma 6. Assists: Curry 6.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS