Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 21 24 19 13
Uit 17 14 19 22
7
7
-
7
2
thuis uit
77 punten 72
18 fouten 14
7 steals 7
33 rebounds 35

Het was een interessant contrast, na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen ESSM Le Portel in het kader van de Europe Cup. Terwijl het publiek tevreden was met de 77-72 overwinning, keken de spelers een beetje zuur en de coaching staff van de thuisploeg ronduit sjagrijnig in de catacomben van de Sporthal in Leek, waar een perfecte organisatie was neergezet voor deze ontmoeting.

Bij de spelers en coaches werd de vreugde getemperd door het gegeven dat Donar een verschil van 20 punten had weten op te bouwen, maar dat in relatief korte tijd ook weer voor een groot deel moest prijsgeven. 

De start was heel even lastig, maar daarna was het erop en erover. Niet dat beide teams elkaar veel ontliepen. Je zou kunnen stellen dat Le Portel de betere spelers had en Donar het betere team. In elk geval in defensief opzicht lieten de mannen van coach Braal zien dat er niet zoiets bestaat als een eenvoudig schot voor de tegenstander. Het huiswerk van Meindert van Veen wierp vruchten af, want de thuisploeg wist precies wat ze moesten doen tegen de Franse atleten. Weliswaar kwam sterspeler Robert Golden een paar keer goed door, toch had Donar de controle en liet het de Franse fast break niet toe – want die was dodelijk.

Startende forward Stephen Domingo liet zien dat hij op dit niveau prima meekan en Jason Dourisseau was zijn – als altijd waardige – vervanger. Na de 21-17 kwartstand gooide de Groningse equipe er nog een schepje bovenop en dwong af dat de Fransen de teamdiscipline een beetje aan het verliezen waren. Brandyn Curry schoot zijn drietjes loepzuiver (17 punten plus 8 assists en 5 rebounds) en zijn vervanger Aron Royé deed vooral verdedigend van zich gelden, maar kwam soms toch ook aanvallend goed door. Donar speelde aanvallend op de manier zoals het team dat graag ziet: de bal delen (25 assists) en de beste schotoptie zoeken.

De mooiste actie in het eerste bedrijf was toch een defensieve: na een verdedigende switch kreeg de grote man Jakim Donaldson de Groningse JD tegenover zich en de oogjes van Donaldson begonnen te glimmen. Dit varkentje kon wel even worden gewassen. Maar daar had hij buiten de uitstekende teamverdediging gerekend, want voordat hij goed en wel had bedacht wat hij met de bal zou gaan doen, was hij hem al weer kwijt door een paar snelle Groningse handjes, resulterend in een makkelijke aanval van Donar en een beteuterd gezicht van de Franse lange man.

Na de rust (45-31) tapten de Noord-Fransen uit een heel ander vaatje. De verdediging was danig aangescherpt, er werd veel meer energie in gelegd en daardoor kostte het Donar veel meer moeite en tijd om een aanval op te bouwen. De thuisploeg toonde echter karakter en bleef het teamconcept uitvoeren. Zoiets betaalt zich dan vaak later uit en dat was ook nu het geval. Doordat Sean Cunningham, zwaar op de huid gezeten door twee Fransen, de bal met kunst en vliegwerk tóch naar een vrijstaande medespeler wist te passen voor de eenvoudige score, door een team dat in de daaropvolgende tegenaanval een misser afdwong, gevolgd door nog een Donar-score, ontstond er opeens een gat van 18 (75-57). Gek genoeg plaatste Le Portel daarna een 0-12 run alvorens Donar weer tot scoren kwam. Donar kwam er niet meer door, aanvallen liepen stroperig, de fut was eruit en het momentum dreigde te kantelen. De Fransen hielden hun defensie zeer compact, maar gelukkig wist ook Donar de zaak behoorlijk op slot te houden. In de laatste twee minuten was er alleen nog een Franse driepunter, maar enkele missers aan beide zijden lieten de stand voor wat ie was: 77-72.

Topscorer aan Donar zijde was Drago Pasalic met 20, Robert Golden mikte er voor Le Portel 22 in. Bij Donar waren de meeste rebounds voor Evan Bruinsma (9) en bij Le Portel voor Franklin Hassell (8).

Coach Braal gaf aan erg tevreden te zijn over het vertoonde spel in de eerste 25 a 30 minuten, maar hij vond dat er in het laatste bedrijf teveel getwijfeld werd. Weer een leerpuntje voor de volgende ontmoeting in Europees verband, volgende week woensdag in Sarajevo.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS