Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 17 24 16 18
Uit 17 6 22 18
7
5
-
6
3
thuis uit
75 punten 63
35 fouten 35
11 steals 3
39 rebounds 43

Donar uit vorm in Leiden.

Na de slopende Champions League voorronde en de verloren Supercup speelt Donar een paar dagen later alweer, de eerste competitiewedstrijd in de Vijf Meihal te Leiden. Leiden heeft zich nieuwe shirts en huisstijl aangemeten. In het kader van de Week van de scheidsrechter ontvangt het arbitrale trio bij de start van het eerste kwart een bloemetje.

De wedstrijd gaat aanvankelijk gelijk op. Zo maakt Drago Pasalic bij 8-8 gelijk. Maar later neemt coach Braal toch een time-out omdat de defense van Donar te veel toelaat. Zo zijn er al driepunters van Clayton Vette en Jessey Voorn geweest en slalomt Worthy De Jong op bekende wijze door de bucket. Aron Roye blockt daarop Carrington Love, maar het is wederom een driepunter, nu van Floris Versteeg, die het eerste kwart laat eindigen op 17-17.

Het tweede kwart is een aanvallend drama voor Donar. Slechts zes puntjes worden er gescoord, tegenover 24 van Leiden. De vraag is wat de coaches Braal en Van Veen in de rust gaan bedenken, nu het duidelijk is dat het schotpercentage zo dramatisch laag is. Ruststand 41-23.

Het derde kwart start derhalve met een achterstand voor Donar van 18 punten. Tot overmaat van ramp komt Voorn, die in de hoek van het veld veel te veel ruimte krijgt, door met driepunters. Als Worthy De Jong daar ook staat produceert hij zwaar gedekt een onmogelijk geachte bom. Daar stelt Donar een zelfde soort scores tegenover van Brandyn Curry, Drago Pasalic en Jason Dourisseau. Vette doet dat dan voor ZZ, maar met nog vier minuten te gaan hebben de Leidenaren al 5 teamfouten. Dat betekent dat Donar over zou kunnen gaan op het uitlokken van persoonlijke fouten, maar doet dat te weinig, mogelijk als gevolg van vermoeidheid. Toch kruipt de ploeg iets dichterbij omdat het scoren bij Leiden even stokt, terwijl Pasalic en Curry dat wel voor Donar doen: 57-45.

Kan Donar een achterstand van 12 punten goedmaken in het laatste kwart? Het antwoord op die vraag is al gauw een ontkenning. Te lang weet de ploeg niet tot scoren te komen, worden er zelfs twee airballs geschoten en belandt de slordige passing over de zijlijn. De Leidse ploeg weet Donar bovendien met regelmaat de bal te ontfutselen. Het is zo'n dag dat het niet gaat, zoveel is duidelijk, als zelfs Dourisseau zich eenvoudig de bal laat afpakken op het eind van het vierde bedrijf. De winst gaat terecht naar Leiden. Eindelijk liggen er wat dagen in het verschiet waarop Donar iets meer tijd en lucht krijgt om te recupereren en zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam, dat verrassend in Rotterdam weet te winnen (80-82).

Scorers Donar: Curry 15, Pasalic 14, Bruinsma 11. Rebounds: Curry 9, Pasalic 7, Koenis 6, Bruinsma 6. Assists: Curry 7. Scorers ZZ: Vette 24, Love 15, Voorn 14.
 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS