Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 17 22 13 17
Uit 17 14 25 21
6
9
-
7
7
thuis uit
69 punten 77
19 fouten 15
3 steals 9
38 rebounds 30

De Groningse fans die hadden gerekend op een ruime overwinning van hun favorieten op Landstede basketbal – en dat was de grote meerderheid – kwamen vandaag bedrogen uit. Na een matte wedstrijd trokken de blauwvingers aan het langste eind en konden voor het eerst de beker met de grote oren mee naar Zwolle nemen.

Na een vlot begin van Landstede kwam Donar na een klein runnetje op voorsprong, maar wist dat niet vol te houden. Landstede wist de verdediging goed op slot te houden en bovendien schoten de Groningers dramatisch van afstand. Een 17-17 tussenstand na het eerste kwart was het gevolg. Ook Donar liet zich defensief van z'n beste kant zien en in het tweede kwart leek de wedstrijd langzaam richting de thuisploeg te kantelen, ook al doordat Brandyn Curry een paar maal de driepunter raakschoot. De 39-31 ruststand gaf voor de Groningse fans geen reden tot ongerustheid, hoewel toen al helder was dat een aantal spelers niet meer okselfris was na het intensieve speel- en reisprogramma van de afgelopen weken.

Na rust kropen de Zwollenaren langzaam dichterbij onder aanvoering van de quick release van Olaf Schaftenaar en Jordan Gregory (resp. 4 en 3 driepunters). Voeg daarbij een aantal malen knullig balverlies en aan het eind van het kwart was het verschil nog slechts 4 puntjes in het voordeel van de thuisploeg. In het slotbedrijf werd het verschil niet alleen weggewerkt, maar zelfs omgezet in een voorsprong voor Landstede. Het wat ingedutte publiek werd door coach Braal aangespoord om zich te laten horen en dat signaal werd opgepikt. Na een maximale voorsprong voor Landstede van negen punten, knabbelde Donar onder aanvoering van Sean Cunningham en Jason Dourisseau langzaam iets van de achterstand af. Maar net toen Donar langszij kwam, bleek de veerkracht van de ploeg van Herman van den Belt.

Wat Donar ook probeerde, het kwam niet door de ijzeren verdedigingslinie van Landstede heen, was steeds net een stapje te laat en onscherp in de passing, waar Zwolle nog redelijk fris oogde. Ook het wanhoopsoffensiefje (fouten maken en hopen op missers van de lijn) had geen succes. De teleurstelling bij team en fans was groot, maar het moet gezegd dat Landstede de zwaktes aan Donar-zijde maximaal uitbuitte en daarmee zichzelf een grote dienst bewees.

De beker met de grote oren krijgt een mooi plaatsje in het Landstede sportcentrum en beide teams gaan zich komend weekend richten op de competitie, waarin Donar een lastige uitwedstrijd moet afwerken in en tegen Leiden.

Een vermoeid ogend Donar had geen passend antwoord op de straffe defensie van Landstede basketbal. Daardoor veroverde de Zwolse ploeg de Supercup 2017.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS