Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 18 23 20 15
Uit 16 24 17 19
7
6
-
7
6
thuis uit
76 punten 76
15 fouten 14
8 steals 10
40 rebounds 43

Donar speelt in de voorronde van de Champions League. Niet in MartiniPlaza, maar in het Kalverdijkje te Leeuwarden. Veel dank gaat daarvoor uit naar Aris en BV Sport en alle vrijwilligers, medewerkers en sponsoren. Op Podium TV komt William Pomp aan het woord die het geen goede zaak vindt voor de stad Groningen, dat zo’n belangrijk sportevenement niet in eigen huis gespeeld kan worden, omdat MartiniPlaza bezet is door een evenement. Hij pleit voor een Topsporthal die altijd voor topsport beschikbaar is.

Slechts 1200 toeschouwers kunnen nu de wedstrijd bijwonen. Zij zijn in het blauw gehuld en maken sfeer met uitgedeelde klappers. Donar neemt het op tegen Movistar Estudiantes uit Madrid. Een ploeg met een begroting van zeven miljoen euro. De verwachting is dan ook dat Donar het moeilijk zal krijgen. Daar heeft Evan Bruinsma geen boodschap aan. Met een drietje brengt hij de stand in het eerste kwart op 11-5. Maar dan zetten de Spanjaarden een run in van elf punten, waardoor de stand op 11-16 komt. Brandyn Curry valt daarna de basket aan, Thomas Koenis dunkt op assist van Arvin Slagter en Stephen Domingo schiet vanachter de perimeter Donar naar 18-16.

Het tweede kwart gaat nipt naar Estudiantes (23-24). Donar moet hard voor de scores werken, de Spanjaarden schieten vaak van ver. Met wisselend succes, hun schotpercentage blijft laag. Het is Thomas Koenis die een andere aanpak heeft. Hij floreert bij de pick en roll, waardoor hij geregeld onder het bord komt voor scores en rebounds. Ineens vallen de verre driepunters van Movistar, een voorsprong voor de gasten is het resultaat, direct daarna gelijk gemaakt door Drago Pasalic (28-28). Hij passt even later over het hele veld naar Jason Dourisseau voor 30-28. De spanning is om te snijden, wat blijkt bij een ruststand van 41-40.

Estudiantes start het derde kwart met een strakke defense. Zo wordt de excellerende Koenis geblokt en slaan de Spanjaarden een gaatje (41-45). Gevolgd door een run van 9 punten van Donar. En nog is de koek niet op als Evan Bruinsma een interceptie plaatst en aan de overkant twee punten laat aantekenen, en er driepunters van Arvin Slagter en Thomas Koenis volgen. Schitterend is de inzet van Stephen Domingo. Hij achtervolgt zijn opponent over het hele veld en neemt die van achter de bal af. Brandyn Curry brengt Donar op 61-57.

Dezelfde speler maakt een licht gefloten onsportieve fout op Pena. Voor Estudiantes blijven Landesberg en Caner Medley scoren. Evan Bruinsma scoort met een links-rechts toverbal en laat met een assist Aron Royé scoren (69-61). Maar dan ineens vergeet Donar zichzelf te belonen, de aanvallen verlopen slordig. De voorsprong slinkt als Cook een driepunter raak schiet, Donar staat nog maar een puntje voor. Evan Bruinsma dunkt Donar naar 76-73. Als Arvin Slagter zich blesseert fluiten de arbiters niet af. Met een tekort aan Groningse spelers op het veld kan Caner Medley de eindstand op het bord schieten met een driepunter: 76-76.

Donar heeft zijn huid duur verkocht en is zeer zeker niet kansloos om in Madrid de klus af te maken. Deze wedstrijd was slechts de eerste helft, zoals de coaching staf van Donar placht te zeggen.

Scores Donar: Bruinsma 17, Koenis 16, Curry 12, Pasalic 12, Rebounds: Koenis 14, Pasalic 6, Assists: Curry 5. Topscorers Estudiantes: Landesberg 18, Caner Medley 15.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS