Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 23 13 22 17
Uit 14 25 21 17
7
5
-
7
7
thuis uit
75 punten 77
23 fouten 24
8 steals 2
33 rebounds 31

Donar en Vytautas houden elkaar vrijwel in evenwicht

Donar en Vytautas Prienai-Birstono gaven elkaar weinig toe tijdens de eerste kwalificatieronde voor de Basketball Champions League. Met slechts 2 puntjes verschil gingen de punten mee naar Litouwen: 75-77.

Donar startte zeer voortvarend en liet zien dat de voorbereiding, kort maar intensief, zijn vruchten afgeworpen had. Brutaal namen de mannen van coach Braal het initiatief en renden onder aanvoering van de overal aanwezige Jason Dourisseau weg naar een 23-14 stand aan het einde van het eerste kwart. Maar eigenlijk deed het hele team mee, vooral in defensieve zin. De straffe verdediging dwong de Litouwse bezoekers zelfs een keer tot een 24-seconden overtreding en dat mag een bijzonderheid heten.

Het kwart daaropvolgend gaf in eerste instantie een beeld van twee teams die elkaar weinig toegaven, totdat halverwege Vytautas opeens een paar keer sterk doorkwam met ingestudeerde en goed uitgevoerde aanvallen, waar Donar weinig tegenover kon stellen. Het werd zelfs 30-32 eer Donar de weg naar de vijandelijke basket weer wist te vinden en dat bracht de stand op 36-39. Brandyn Curry probeerde het met een mooie buzzerbeater van dichtbij, maar de bal rolde van de ring.

Na de thee hadden de mannen van coach Seskus het betere van het spel, dat wil zeggen: beide teams waren defensief sterk, maar de Litouwers wisten de ring wat beter te vinden dan de Groningers. Na 44-49 stak de genoemde Seskus Donar een handje toe door iets té ver te gaan met zijn doorlopende voorstelling langs de zijkant. Dat werd niet gewaardeerd door het trio heren in het grijs, die overigens prima leidden.

Donar kon dichterbij komen en zelfs na een tijdje gelijk (56-56) via een mooie driepunter van Thomas Koenis, die trouwens een puike partij afleverde. Bij 58-60 werd het kwart afgesloten.

Ook in het laatste bedrijf was Vytautas steeds nét de bovenliggende partij. Donar deed wat het kon en werd alweer geholpen door de technische fout, dit keer van een speler. De heren uit Prienai maakten onder aanvoering van Egidius Dimsa en de man-op-leeftijd Eigirdas Zukauskas weinig fouten en wisten de 75-77 uit het vuur te slepen na een superspannende laatste anderhalve minuut.

Zoals ook te horen op de persconferentie na afloop, waren beide teams aardig aan elkaar gewaagd ondanks het grote verschil in speelstijl. Een opvallend verschil was wel het schotpercentage. Waar Vytautas de open schoten maakte, miste Donar die open ballen teveel. Donar bleef steeds als team spelen en kreeg de kansen, maar maakte daar te weinig gebruik van. Coach Braal wees er na afloop subtiel op dat het verschil tussen beide teams nu 2 punten is met nog 40 minuten te gaan.

Alle reden om reikhalzend uit te kijken naar nog zo'n mooie pot basketbal, maar dan in Litouwen, aanstaande donderdag om 17:30 uur Nederlandse tijd!

Door technische problemen is er vandaag helaas geen Donar TV.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS