Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 23 25 25 31
Uit 16 5 6 13
1
0
4
-
4
0
thuis uit
104 punten 40
14 fouten 14
14 steals 5
49 rebounds 29

Donar in de press tegen Den Helder.

De Koningen zijn dood, leve de Zonnen! Kortom, Den Helder is weer terug in de Dutch Basketball League. De Kings werden de Suns en daarmee wordt er nieuwe geschiedenis geschreven. Net als Donar hebben de Heldenaren zes landskampioenschappen behaald en gaan vanaf dit nieuwe seizoen proberen de zaken zo op te bouwen, dat een langdurig verblijf op het hoogste niveau verzekerd kan worden. Om daar op het veld gestalte aan te geven hebben ze een kersverse kampioen in huis gehaald: de in Groningen zo geliefde Tjoe De Paula, die als veteraan maar liefst twee kampioenschappen meemaakte met Donar. Daarnaast zullen de Amerikanen Quinterian McConico en Lavonte Dority, de Luxemburger Alex Laurent en de Weertenaren Tom Koopman (NCAA) en Dyon Halman de jeugd moeten opleiden, onder auspiciën van de bekende coach Peter Van Noord. 

Op zondag 10 september trof Donar de Noord-Hollandse ploeg in het Sportcentrum van Leek, het dorp van de basketballende en zopas herbenoemde burgemeester Berend Hoekstra. De eindstand van 104-40 geeft aan wat het gameplan van Donar was. Uiteraard goed en gevarieerd aanvallen, maar vooral de tegenstander zo weinig mogelijk punten toestaan. Aanvankelijk leek Donar even in de zone te staan, maar dat was dan maar even. Al gauw kwam er een enorme druk op de pointguard van de Suns te staan: eerst De Paula, later Dority. Dat leverde geregeld balverlies aan Helderse kant op.

Over het algemeen werd de wedstrijd in een rustige sfeer gespeeld, maar bij mooie acties veerde het publiek op. Zo waren er de zekere driepunters van Evan Bruinsma en de doorloopdunk van Thomas Koenis. Maar vooral de af en toe swarming defense van Donar oogstte bewondering.

Het tweede kwart startte met een wondermooie driepunter van Stephen Domingo en weer de press op De Paula, die meteen balverlies leed. Deze verdedigingsvorm resulteerde bovendien in een 24 secondenovertreding bij de Suns. Vervolgens liet Bruinsma zijn kracht zien, toen hij onder het bord scoorde, terwijl hij bij de middel werd omarmd. Thomas Koenis liet zien hoe je een hookshot neemt. Toch wonderlijk dat zo weinig spelers dat onverdedigbare schot beheersen. Donar vaart er wel bij! Ondertussen toonde Bruinsma zich een alleskunner. Type Chase Fieler zeg maar.

Na de pauze zette Donar meteen een Full Court Press in en weer duurde de aanval van de Suns langer dan toegestaan. Een grappig voorval was de misdunk van Bruinsma die doorgedunkt werd door Koenis. Daardoor bleek de basket scheef te staan. Dit werd door Bruinsma gecorrigeerd door eens flink aan de basket hangend heen en weer te slingeren. Daarna knalde Arvin Slagter er drie drietjes feilloos doorheen. Een kwestie van rondpassen, in and out, tot hij vrij stond om aan te leggen.

De aanhoudende verdedigende druk van Donar maakte dat er geen open schoten genomen kunnen worden door Den Helder. Het gevolg was bij hen een zeer laag schotpercentage. Ondertussen bleef Brandyn Curry brutaal de basket aanvallen en was er de periode Sjoerd Koopmans: steal plus score, driepunter, tweepunter op rij. Uiteraard is het Bruinsma die de wedstrijd met twee scores besluit. De onervaren Den Helder Suns kregen zo een lesje voorgeschoteld. De cijfers zeiden voldoende. Toch zagen de aanwezige toeschouwers de potentie van de Helderse ploeg. Alle begin is moeilijk, zeker tegen een ploeg met Europese ambities, maar dat de ploeg een rol van betekenis in de DBL gaat spelen is niet ondenkbaar!

Met dank aan wedstrijdsponsor Drankencentrum Mitra Nienhuis Leek.
 

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS