Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 12 12 6 21
Uit 21 21 36 18
5
1
-
9
6
thuis uit
51 punten 96
18 fouten 16
10 steals 8
36 rebounds 37

Donar komt op 2-0 in de play-off finale na unieke galavoorstelling

Er was door diverse deskundigen op gewezen: Landstede zou in eigen huis Donar een klein tikje moeten geven om nog enige kans te maken op een overwinning in deze serie. Daarom keek het team van coach Erik Braal met enige spanning uit naar de wedstrijd. Zwolle zou immers tot de tanden gewapend zijn om de Groningers een poepje te laten ruiken.

De opening leek daar een illustratie van te zijn. Beide teams gaven elkaar geen millimeter ruimte om hun schoten te nemen en zo stond het lange tijd 12-15 in het eerste kwart. Totdat zowel Drago Pasalic als Arvin Slagter er in de slotseconden een drietje in gooiden en daarmee opeens het eerste echte verschil op het bord zetten: 12-21.

Het tweede kwart ging net zo flitsend van start voor Donar met een typisch Tjoe-balletje en een 24-seconden overtreding aan Zwolse zijde. Een plotsklaps ingezette zonedefensie van Landstede bracht echter enige verwarring, waardoor de ploeg van Herman van den Belt terug kon knokken naar een verschil van 12. Maar Donar pakte twee intercepties achter elkaar en met 22-38 zag het er niet florissant uit in de Overijsselse hoofdstad. De ruststand van 24-42 was al mooi voor Donar, maar had gemakkelijk nog mooier kunnen zijn wanneer Lance Jeter niet op de lijn zou zijn gestapt en Jason Dourisseau de laatste lay-up gewoon gemaakt had.

Na de rust zou Zwolle zich herpakt moeten hebben om Donar te kunnen bedreigen of zelfs maar volgen. Het pakte heel anders uit. De Groningers hadden hun defensie nóg verder dichtgemetseld en er was voor Landstede echt geen doorkomen meer aan. Elke schotpoging was zwaar verdedigd, de driepunter werd volledig lamgelegd en overal zat wel een Gronings handje aan, vooral van Chase Fieler, die wederom fenomenaal was met 16 punten en 8 rebounds in 22 minuten speeltijd.

Bij 28-56 werd Zwolle gedubbeld onder groot gejuich vanaf de behoorlijk gevulde Groningse kant van de tribunes. Een schitterende alley-oop van Stefan Mladenovic op Drew Smith bracht de stand op 30-70 en het publiek in extase. Nog acht punten zou het team aan  het totaal toevoegen alvorens de amechtig hijgende Zwollenaren twee minuutjes rust kregen. 

In het vierde kwart werd het maximale verschil bereikt van 54 punten, waarna Donar het genoeg vond en met de bankspelers het karwei keurig afmaakte. Daarin wist ook Daan Maring onder luid gejuich van zijn teammates te scoren, zodat bijna iedereen op het sheet stond met punten achter zijn naam. De eindstand 51-96 was niet eens geflatteerd; eerder andersom. De overwinning werd terecht uitbundig gevierd, want het was een van de beste voorstellingen die Donar dit seizoen gegeven heeft.  Toch moet gezegd worden dat de tegenstander het vanaf het derde kwart allemaal wel toeliet en een uitgebluste indruk maakte.

Aanstaande donderdag kunnen we in het eigen MartiniPlaza constateren of er nog iets in het Zwolse vat zit, of dat deze play-offs echt beslist zijn.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS