Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 23 18 26 13
Uit 15 11 8 11
8
0
-
4
5
thuis uit
80 punten 45
14 fouten 15
18 steals 4
36 rebounds 41

Voorafgaand aan de wedstrijd werd in de wandelgangen hier en daar nog de zorg geuit dat Donar wellicht wat stroef zou kunnen beginnen aan de finale. Immers, waar Zwolle al lang in de play-off flow zat door de halve finales tegen Leiden uiteindelijk in zeven wedstrijden winnend af te sluiten, had Donar door de 4-0 overwinning tegen Den Bosch al 1,5 week geen wedstrijd meer gespeeld. Van een stroef spelend Donar was echter geen enkele sprake want de Groningers begonnen scherp en geconcentreerd aan de wedstrijd. 

In de, met 4215 toeschouwers bijna uitverkochte, Martiniplaza zat de sfeer er direct al goed in. Donar schoot uit de startblokken door een driepunter van Chase Fieler en scores van Jason Dourisseau en Tjoe de Paula. Met deze drie spelers zijn direct ook de uitblinkers van de wedstrijd genoemd. Fieler speelde een fantastische wedstrijd; was scorend zeer effectief maar stond ook vooral defensief zijn mannetje. Dourisseau speelde met de inzet en passie die we van hem gewend zijn en 'good old' Tjoe de Paula liet wederom zien nog helemaal niet te oud zijn voor het Nederlandse topbasketbal en kan in deze vorm gemakkelijk nog enkele seizoenen mee. 

Het gezegde "Offense wins games, defense wins championships" wordt in de basketbalwereld regelmatig aangehaald om aan te geven dat de verdediging welhaast belangrijker is dan de aanval. Donar won vanavond de wedstrijd vooral door een uitstekende verdediging en, als het gezegde waar is, heeft een belangrijke stap gezet naar de kampioenstitel. Zwolle kreeg praktisch geen enkele kans tot open looks en één van de belangrijkste wapens van het team van Herman van de Belt, de driepunter, kon nauwelijks goed in stelling worden gebracht. Aan de andere kant speelde Donar vloeiende aanvallen en werd vooral het transitie basketbal tot in de perfectie uitgevoerd. Lance Jeter strooide met prachtige passes, Andrew Smith werkte zich drie slagen in de rondte en trakteerde het enthousiaste publiek op een aantal prachtige blocks, Drago Pasalic was vooral inside zeer effectief en de ervaring van Arvin Slagter was ook vandaag weer zeer belangrijk. Sean Cunningham en Stefan Mladenovic waren vooral defensief weer van grote waarde waarmee duidelijk is dat de overwinning van vandaag vooral weer een teamprestatie was. 

Nadat Donar in het begin van het laatste kwart een voorsprong van ruim 30 punten had, vond coach Braal het genoeg en werden de basisspelers ingewisseld voor de jeugd die het karwei bekwaam afmaakten. 

Aanstaande dinsdag wordt de serie in Zwolle vervolgd en zal Donar proberen om op een 2-0 voorsprong te komen. Op donderdag volgt dan game 3 in Groningen. Tickets voor deze wedstrijd kunt u hier bestellen

Scores Donar:
Fieler 24, Pasalic 13, Dourisseau 13, De Paula 11

Rebounds Donar:
Fieler 8, Jeter 5, Smith 4, Dourisseau 4

Assists Donar:
Jeter 9

Een magistraal spelend Donar is vanavond de finalereeks van de play-offs uitstekend begonnen door tegenstander Zwolle met ruime cijfers te verslaan. In de Martiniplaza won Donar afgetekend met 80-45.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS