Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 18 16 8 26
Uit 19 12 23 18
6
8
-
7
2
thuis uit
68 punten 72
20 fouten 19
4 steals 8
40 rebounds 33

Donar naar de finale

In een waar play-off gevecht hield Donar in de slotfase het hoofd koel en versloeg New Heroes met 68-72. Donar plaatste zich daarmee als eerste voor de finale om de landstitel.

Ondanks de 3-0 voorsprong zat er toch behoorlijk spanning op de wedstrijd. Voor New Heroes omdat het de laatste kans was; voor Donar omdat de ploeg het karwei graag in Den Bosch wilde afmaken. Het publiek leek echter minder betrokken. De zaal was slechts matig bezet en ook uit Groningen waren geen hordes afgereisd naar het Brabantse land. Waarschijnlijk had het publiek de afloop voorzien.

De opening was voor Charles Mitchell, maar daarna was het Donar wat de klok sloeg in de aanvangsfase. Den Bosch bood Donar volop gelegenheid tot rennen en dat is wat het team van Erik Braal het liefste doet. Het verschil 4-11 had echter nog groter kunnen zijn wanneer Lance Jeter enkele eenvoudige lay-ups had gemaakt. In plaats daarvan was het opeens "alle ballen op Ralf de Pagter, die aan de lopende band scoorde en zijn team terugbracht naar een 18-19 kwartstand.

In het tweede kwart ging New Heroes door, terwijl de motor bij Donar haperde. Verdedigend ging het goed, maar aanvallend veroorloofden de gasten zich nogal wat slordigheden. Gelukkig was daar de oude krijger Jason Dourisseau, die met sterke defensieve acties en enkele scores het verschil terugbracht tot drie punten. JD kon trouwens sowieso op een sterke wedstrijd terugkijken met 21 punten maar 0 (nul) rebounds. De schade kon mede daardoor worden beperkt tot 34-31 bij rust.

Het derde kwart bracht dan eindelijk het door de Groningse delegatie zo vurig gewenste verschil. Met een 0-15 run leek de ploeg van coach Sander van der Holst aangeslagen en klaar voor de slacht, maar de veerkracht van de Bosschenaren bleek toch groter. De 42-54 kwartstand was nog geen aanleiding om de handdoek te gooien. De speaker riep het publiek voor de tigste keer op om zich te laten horen, zonder veel effect overigens. Wel effect had de driepunter van Kees Akerboom, die onmiddellijk teniet gedaan werd door een technische fout van zijn eigen coach, die meende dat Kees recht had op een bonus vrije worp.

Verder werd het laatste kwart wat ontsierd door technische fouten van JD en DJ Balentine. De eerste omdat hij het voortdurende harde spel van zijn tegenstander zat was en daar veel misbaar over maakte, de laatste wegens commentaar op de leiding. New Heroes probeerde in de laatste minuten uiteraard de achterstand van een kleine 10 punten in te lopen, maar dat lukte slechts deels. In de spannende slotfase was het steeds Lance Jeter die Donar op voorsprong hield en hij was ook degene die steeds de vrije worpen mocht nemen in de laatste minuut. Nadat de MVP eerst tweemaal miste, gingen de laatste vier er feilloos in en kon Donar een klein feestje vieren op het veld.

Donar heeft nu twaalf dagen rust alvorens de finale te spelen tegen de winnaar van de andere halve finale Landstede tegen ZZ Leiden, die nu op 2-2 staat.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS