Eindstand

Q1 Q2 Q3 Q4
Thuis 20 16 10 13
Uit 11 13 19 25
5
9
-
6
8
thuis uit
59 punten 68
13 fouten 16
10 steals 4
33 rebounds 41

Donar heeft in een zwaar bevochten wedstrijd Zorg en Zekerheid Leiden andermaal verslagen. Donar neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van Apollo vs Aris.

Met een 59-68 was het totaal verschil over twee wedstrijden dus 40 punten. De Leidse coach Paul Vervaeck, die tot het eind toe fanatiek coachte, kon niet anders dan toegeven dat Donar de sterkste was geweest.

Hoewel Vervaecks tegenstrever Erik Braal vooraf meldde dat Donar gewoon voor de winst zou gaan, leek het er in het begin van de match niet op. Donar leek ongeconcentreerd en niet opgewassen tegen het spijkerharde optreden van ZZ Leiden. Het had er alle schijn van dat de Leidse ploeg geconcludeerd had dat Donar alleen met uiterste middelen kon worden bestreden. Of dat de oorzak was van het vele balverlies aan Groningse kant (13 in de eerste helft!) blijft de vraag. In het eerste kwart wist Leiden al een klein gaatje te slaan en dat in het tweede kwart nog iets uit te bouwen. 

Defensief was het bij Donar redelijk, aanvallend ook acceptabel, maar waar de schoten in dat deel van de wedstrijd niet vielen, deden ze dat na rust opeens wel. De verdediging werd verder aangescherpt. Maar liefst 5 keer wist Donar een 24-seconden overtreding van ZZ Leiden af te dwingen.

Het verschil tussen beide teams bleef schommelen rond de 10 punten. Het ging Paul Vervaeck allemaal niet snel genoeg. Hij nam een time-out om zijn spelers met rood aangelopen hoofd duidelijk te maken dat ze het momentum bij Donar moesten zien te breken. Precies het omgekeerde gebeurde. Tjoe de Paula zette Donar op het juiste spoor met een driepunter en een steal, gevolgd door nog zo'n projectiel van Jason Dourisseau. Dat bracht de stand aan het einde van kwart drie op 46-43.

De lichaamstaal en gezichten van de Leidse speler spraken boekdelen. Ze wisten dat het in één kwart nooit zou lukken om nog 28 punten goed te maken tegen een ontketend Donar. En als je er niet meer in gelooft dan gebeurt het ook niet. Donar ging erop en erover. Van 48-48 (weer Tjoe) ging het zelfs naar 54-64 (Tjoe…). De wedstrijd was gespeeld en voor de statistieken maakten de ploegen er nog 59-68 van. 

Door de victorie in deze pittige wedstrijd (waar gek genoeg slechts 13 om 16 persoonlijke fouten op het scoreformulier stonden) mag Donar het gaan opnemen tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Apollo en Aris. Donar begint dan met een uitwedstrijd. de speeldata worden nader vastgesteld.

Altijd op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

PARTNERS